Zračni prostor

  

 Hudo omejeno ali prepovedano letenje

Z rdečo so obarvana območja, kjer zaradi  popolne prepovedi preletaško letenje ni možno. Gre za območja okoli letališč Ljubljana, Maribor, Portorož in Cerklje.

  

 Dovoljeno do 2895m nad morjem - 9500 ft MSL

Na območju Julijiskih, Kamniško Savinjskih alp in Karavank je dovoljeno leteti do 2895 m nad morjem. V tem zračnem prostoru se nahajajo najboljši tereni za prosto letenje.

  

 Dovoljeno do 762 m nad terenom - 2500 ft AGL

V pretežnem delu Slovenije smo prosti letalci navzgor omejeni z višino 2500 ft (762m)  nad tlemi. Ravno tako je omejen SZ del države.

  

 Dovoljeno do 305 m nad terenom - 1000 ft AGL

V širšem območju Ljubljanskega in Mariborskega letališča in v priobalnem delu Slovenije je letenje dovoljeno do 305 m nad tlemi oziroma 1000 ft.  To je še za lokalno pobočno jadranje komajda dovolj, za prelete pa ta področja ne pridejo v poštev.

 Letalski koridorji

So letalske avtoceste, po katerih se pretaka največji del zračnega prometa. Po teh poteh letijo letala pogosto in redno, marsikdaj tudi hudičevo nizko. V vzhodni Sloveniji jim pripada ves prostor od 750 m nad terenom navzgor, zato je možnost bližnjega srečanja nad to višino povsod zelo resna, prav posebej pa še v bližini teh nebodijihtreba koridorjev.

 Kritične točke

To so tista področja, ki bi bila sicer prav dobra za jadranje, a se nahajajo v prepovedanem zračnem prostoru, povrhu pa so so v bližini še letalski koridorji. Tem točkam se je kljub zapeljivi privlačnosti potrebno prav zares in brez vsakega izgovora izogniti.

  • Kritična točka A se nahaja le malo zahodno od jadralskega trikotnika Kopitnik - Malič - Mrzlica. Še posebej izpostavljena je Mrzlica, nad katero je včasih videti letala na takšnih nižinah, da te srh spreleti.
  • Kritična točka B je malo nad Trojanami, okrog Menine in Čemšeniške planine, ki sicer kar vabita k preletu iz Mrzlice proti Gorenjski, vendar pa sta krepko v rdeči coni, pa še pod letalskim koridorjem, zato jadranje tukaj ne pride v poštev.
  • Kritična točka C- vzhodno od Boča in Donačke gore je letenje dovoljeno samo do 300 m nad terenom, kar pomeni, da so preleti proti Ptuju, ali bognedaj še višje proti Mariboru, ne le prepovedani, ampak zaradi neposredne bližine vedno bolj aktivnega Mb letališča tudi skrajno nevarni!