Ratitovec

Julijske Alpe
Veter Vremenska postaja Višina
Ratitovec pri Železnikih
1650
Pristanek Višina pristanka Višinska razlika
Prtovč
900
750

Dostop
NAJBOLJ POGOSTO: Iz Železnikov dostop do Prtovča. Parkiramo lahko na parkirišču pred cerkvijo, zraven je možen tudi pristanek (za bolj izkušene). Če želimo hojo skrajšati za 100 višinskih metrov, se lahko zapeljemo naprej po makadamski cesti proti Lovski koči Tola. Od Lovske koče lahko vožno nadaljujemo 200m, potem pa na križišču zavijemo levo in parkiramo na koncu odcepa.  

DRUGE MOŽNOSTI: Iz ceste Železniki - Podbrdo zavijemo na cesto proti Torki. Parkiramo pri tovorni žičnici pod Ratitovcem.

Hoja
NAJBOLJ POGOSTO: Iz parkirišča na Prtovču po označeni poti proti Koči na Ratitovcu (1h, 30min). 

DRUGE MOŽNOSTI: Iz Torke - tovorna žičnica pod Ratitovcem (od tu je pot nekoliko krajša od Prtovča, pot poteka po južni strani pobočja). 

Vzletišče
V primeru vetra juhozahodne smeri se običajno vzleta nekaj metrov južno od Krekove koče. V primeru vetra severne smeri vzletamo nekaj sto metrov vhodno od koče, v smer Razorja (proti Dražgošam).

Pristanek
Pristajanje je mogoče pri parkirišču na Prtovču (za bolj izkušene) ali v dolini. Registriran pristajalni prostor je južno od vasi Rudno. Največ prostora za pristajanje je vzhodno od mesta Železniki, na travnikih pri naselju (Studeno). 

Vreme
Ratitovec je bolj primeren v šibkih vetrovih vzhodne smeri. Ratitovec je zelo izpostavljen vetrovom JZ smeri, tako da je v primeru napovedanega splošnega JZ bolje izbrati kako drugo vzletišče, npr. v Karavankah, ki JZ vetra "prenesejo" več.  Vzleteti je mogoče v smeri proti jugu (50m južno od koče) ali proti severovzhodu (300m vzhodno od koče). 

Nevarnosti
Pristanki za manj izkušene pilote so cca 7km vzhodno od mesta, kar lahko predstavlja težavo z doletom. 

Možnosti preletov
Možnosti preletov iz Ratitovca so odlične, predvsem v zahodni smeri proti Posočju.  

Omejitve
2900 m nad morjem, v smeri V pa kmalu pridemo v območje omejitve letenja 300 m nad terenom.