Vabilo v tujino: Romunija

01.06.2018

Avtor: Valeriu Jurca, Croco

Zbral: Sandi Krč

Zgodovina jadralnega padalstva v Romuniji sega v leto 1990. Danes je to uveljavljen šport, trend rasti pa se ne namerava ustaviti. Vesel sem, da je jadralno padalstvo del mojega življenja. V nahrbtniku hranim napravo, s katero lahko poletim ko si zaželim in mi pogoji to dopuščajo. Kaj takega si marsikdo še ne tako dolgo nazaj ni predstavljal. Rodil sem se ob pravem času!

Romunijo tvori zelo raznolik teren - ravnina, griči in gore. Zaradi tega je prehod, oziroma XC preskok med enim in drugim okoljem enostaven.

1. V zahodnem delu Romunije se nahaja Siria, prvi hrib nad madžarsko panonsko ravnino. S 500 m višine na severni strani je idealen štart za dolg XC prelet. Na južni strani se nahaja nižji štart, 450 m nad ravnino, ki pa je nekoliko bolj zahteven. Siria je tudi kraj, kjer sem sam začel leteti. Danes se lahko le nasmehnem, ko mi kdo omeni zahteven štart, saj je v Sirii vsak meter pomemben, naučiš pa se tudi efektivno vrteti. Upoštevajte, da je nad Sirio območje TMA, ki pa nima praktično nič prometa. Kdor bi si želel tu leteti, naj kontaktira klub Charlie Bravo. Tukajšnji piloti so v stalnem stiku s kontrolo zračnega prometa in vam lahko uredijo dovoljenje za prelet, z veseljem se vam bodo tudi pridružili v zraku.

2. Bolj vzhodno po severni strani Romunije je kar nekaj vzletišč kjer se odlično leti. V okolici mesta Baia Mare se nahaja Ignis Peak, za katerega vzletišče skrbi Airsports Club.

3. Glavno in verjetno najbolj znano vzletišče v Romuniji je Clopotiva blizu mesteca Hateg in je v nacionalnem parku Retezat, ki je eno od najvišjih in najlepših gorskih področij v Romuniji. Najvišji vrh Peleaga meri 2509 m. Na Clopotivi vsako leto organiziramo SXC tekmovanje, ki je zadnjih nekaj let tudi državno prvenstvo. Letošnje tekmovanje je potekalo od 29.5.-3.6. Vzletišče je ogromno in brez posebnih težav lahko vzleti preko 100 pilotov. Pred štartom so pogosti stebri, vzletišče pa je namenjeno tako začetnikom, kot tudi tekmovalnim pilotom. Za štartom se dvigajo 2500 m visoke gore, pogozdeni hribi in mnogi griči. Primerno je tudi za ravninsko letenje, kadar je prevelik razvoj oblakov v hribih ali so nizke baze oblakov. V lanskem letu smo imeli ravno za čas tekmovanja najboljše vremenske pogoje v letu. Vzletišče je v privatni lasti in se zaradi dokupa zemljišč le še povečuje. V prihodnosti nameravamo postaviti kamp in »office«.

4. Bolj proti vzhodu prispeš v visoke hribe. Parang zaradi svoje obdanosti z divjino in vertikalnimi skalnatimi stenami zahteva odličnega pilota. IPPI 5 je priporočljiv za nekoga, ki si želi preleteti te gore, priporočljivo pa je tudi nekaj alpinističnega znanja v primeru »curjenja«. To je tudi kraj, kjer živi in svoje izkušnje nabira Toma Coconea, udeleženec vseh dosedanjih X-Alps tekmovanj. Obstaja velika verjetnost, da ga utegnete spoznati, v kolikor letite tukaj.

5. Uroi. v bližini mesta Deva, je majhen hrib, ki omogoča štart za tri smeri vetra. Zaradi nizke višine in reliefa je idealno vzletišče za šolanje in izpopolnjevanje. Dostop je mogoč s terenskim vozilom ali peš. Ker se v bližini nahaja manjše letališče za jadralna letala, je priporočljivo, da za boljše razumevanje letenja tu povprašate lokalne pilote.

6. Rimetea je še eno priljubljeno vzletišče, kjer vas termično delovanje ne bo razočaralo. Vseeno upoštevajte, da TMA pokriva večino Transilvanije. Obnovite pravila letenja, izogibajte se nevarnostim, pridobite si VFR karto in »airspace« za vašo napravo. Dovolj je prostora, kjer se lahko leti in ne boste v nasprotju z zakonom. CS SkyFly Cluj-Napoca je klub, ki skrbi za vzletišče in ga lahko povprašate za več informacij.

7. Sibiu je mesto, ki ga obišče veliko ljudi. Nekaj let nazaj je bilo mesto tudi kulturna prestolnica Evrope. V okolici mesta se nahaja kar nekaj vzletišč. Meni najljubše se nahaja v gorovju Fagaras z vzletiščem ob jezeru Balea, leži pa ob znani gorski cesti Transfagarasan. Gorovje Fagaras je takorekoč greben, dolg 60 km, tvorijo pa ga skalnati vršaci visoki do 2500 m. Gorovje je polno življenja - travnata pobočja pripadajo pastirjem in ovcam ter divjim živalim, ki tu niso redke. Vzletišče je na višini 2000 m, odlično za prelete s povratkom ali trikotnike. Občasno se baza dvigne na 4000 m in pilotu ponudi nepozaben razgled na okolico.

8. Še bolj proti vzhodu prispete v Brasov. V oddaljenosti manj kot 2 uri vožnje vam je na voljo vsaj 6 vzletišč. Na severu se nahaja Miercurea Ciuc. Za informacije se obrnite na Manu Christian (ghertoi@yahoo.com). Govori odlično angleško in nemško, hkrati pa je tudi najbolj izkušen pilot v okolici. Vedel bo, kam vas napotiti za najboljše letenje ob danem dnevu.

9.-12. V okolici Brasova se nahaja še nekaj vzletišč: VF Postavaru ponuja visokogorsko letenje, Bunloc ponuja letenje okoli Brasova ali kar čez mesto, v bližini gradu Bran pa se nahaja vzletišče orientirano na vzhodne vetrove. Nahaja se na prijateljevem vrtu, ki tudi organizira padalske izlete, kontakt (ciprian.hurlup@ yahoo.com). Južno od Brasova se nahaja vzletišče Priseaca, odlično izhodišče za XC prelet. Že sam vzpon do vzletišča je svojevrstno doživetje, saj vas bo nanj popeljal traktor z vozom. V kolikor želite iti še bolj proti vzhodu, prispete na ravnino. Obstaja nekaj gričev, od koder je mogoče vzleteti, sicer pa se štartuje z winch-em (vitlo) na manjših letališčih. Rekord tu znaša 250 km, klub v okolici pa se imenuje Pelicanii (www.pelicanii.ro) Obstaja veliko zgodb o letenju v Romuniji, vendar pa bom priložnost za pripoved pustil pilotom, ki so jih doživeli in jih bodo z veseljem delili z vami. Lahko vam zatrdim, da nas večina Romunov govori več jezikov, smo mešani ljudje in odprti. Obvezno povprašajte za doma pripravljeno hrano, zelenjavo in sadje, ki je še vedno tako sočno in dobro, kot je bilo včasih.

Želim vam obilo užitka ob branju in upam, da se odločite obiskati to prelepo deželo in z nami deliti nebo.

Valeriu Jurca, Croco

tel: +40 (723) 593 424

croco@parangsports.com