Urejanje vzletišča Lisca

26.03.2017

Lisca spada v Zasavsko Posavsko hribovje in je razgleden 948 m visok vrh, ki se nahaja severno od Sevnice. Z vrha, na katerem stoji meteorološka radarska postaja, je lep razgled na Posavsko - Zasavsko hribovje, del Dolenjske z Gorjanci, lep je tudi pogled na daljno Notranjsko, kjer nad prostranimi gozdovi izstopa Snežnik. Ob lepem vremenu se vidijo Julijci s Triglavom, Kamniško Savinjske Alpe, Karavanke, Koroška, kot tudi štajersko hribovje.

Društvo jadralnih padalcev Kondor Radeče ima na Lisci v upravljanju tri vzletišča. Na severni, južni in zahodni strani. Največ se leti z južnega vzletišča, ki je orientiran rahlo proti jugovzhodu in je na višini 907 m. Društvo na južnem vzletišču prireja tudi srečanje jadralnih padalcev pod imenom ParaLisca. Letos je potekala že petindvajseta po vrst in je kot taka najstarejša padalska prireditev pri nas, vendar o tem kdaj drugič.

Društvo je v letnem planu 2016 predvidelo obnovo južnega, še posebej pa severnega vzletišča, ki se je z leti močno zaraslo. Na območju Lisce je več parcel, ki so v lasti različnih lastnikov, s katerimi zelo dobro sodelujemo in zato za pridobitev soglasij za izvedbo del nismo imeli težav (ob tej priložnosti pozivamo vse pilote, ki letijo z Lisce in pristajajo v bližini nje, da spoštujejo naravo in tujo lastnino, ker so za naše društvo odnosi z lastniki zemljišč bistvenega pomena).

Najprej smo pristopili k obnovi severnega vzletišča. Vzletišče na severni strani se je z leti zelo obraslo, hkrati pa so drevesa v spodnjem delu dosegla tako višino, da je bilo onemogočeno varno vzletanje. Tako smo najprej podrli večja drevesa spodaj in ob strani in s tem razširili in podaljšali iztek. Sledilo je čiščenje debel, ter vleka in odvoz le teh. Počistili smo tudi grmičevje, ki se je že pošteno razraslo po vzletišču, na koncu pa vzletišče še pokosili. Ker smo na severnem vzletišču leta in leta uporabljali provizoričen drog za vetrno vrečo, smo se odločili, da postavimo novega, ki bo omogočal enostavno predvsem pa varno izobešanje vetrne vreče, brez plezanja po drevesu. V ta namen smo izkopali jamo in zabetonirali močan temelj, v katerega smo Ikar | Stran 11 vgradili gibljivi podstavek, na katerega smo kasneje namestili tudi drog z vetrno vrečo. Vzletišče je tako dobilo popolnoma novo podobo, predvsem pa je sedaj zares možno varno vzletanje.

Pri obnovi južnega starta se moramo še posebej zahvaliti članom Društva jadralnih zmajarjev Prelet Šentrupert in Kluba alternativnih letalcev Slovenska Bistrica, ki so opravili levji delež obnove južnega vzletišča, vsaj kar se tiče dela s podiranjem in izvlačenjem dreves. Omenjeni društvi sta sodelovali pri čiščenju za potrebe organizacije DPja v jadralnem zmajarstvu. Vzletišče je tako spet široko in dolgo, kar omogoča varne vzlete. V okolici južnega vzletišča je v zadnjih letih bilo kar nekaj infrastrukturnih sprememb, zato je bilo potrebno nekaj ukreniti glede droga za vetrno vrečo in tako smo tudi tukaj poskrbeli za trajno rešitev.

Stroški obnove obeh vzletišč so bilo precejšnji, preveliki za naš društveni proračun, zato smo se v mesecu septembru prijavili na razpis za obnovo vzletišč pri Zvezi za prosto letenje Slovenije. Društvo je, kot je bilo navedeno v pogojih razpisa, zvezi poslalo vlogo za razpis in bilo pri tem uspešno. S tem je bil lahko pokrit del stroškov za obnovo dveh vzletišč in se ob tej priložnosti zvezi tudi zahvaljujemo.

Društvo ob tej priložnosti vabi vse jadralne padalce kot tudi zmajarje, da obiščejo Lisco, ki s svojim geografskim položajem nudi izjemne pogoje za učenje, kakor tudi za izhodišče za prelete v vse smeri. Na Lisco imamo organiziran tudi kombi prevoz iz Radeč ali pa z vasi Šentjur na polju (Breg), kar pomeni da se lahko pripeljete z vlakom, od tu naprej pa s kombijem (Peter: 041-705-976). Seveda je Lisca primerna tudi za top landing in okrepčilo v obliki hladnega piva v Tončkovem domu, torej več kot zadosti razlogov, da nas obiščete.

Marko Lukić, DJP Kondor Radeče