Thermik messe 2017

26.03.2017

Poročilo s sejma.

Thermik je prostoletalski sejem, ki poteka že vrsto let v neposredni bližini Stuttgarta. Letos sem se ga udeležil četrtič, od tega enkrat tudi kot razstavljavec. Sejem je bil vseskozi v glavnem namenjen predstavitvi celotne opreme za jadralne padalce in zmajarje. V zadnjih letih je sejem pridobival na imenu in ponudbi ter se širil izven meja Nemčije. Tako je poleg vodilnih ponudnikov in proizvajalcev razne opreme iz celega sveta moč videti na sejmu tudi šole letenja, organizatorje potovanj za pilote, simulator letenja z jadralni padalom in zadnja leta tudi posamezne ponudnike nastanitev in storitev za pilote iz drugih držav. V sklopu sejma se zvrsti tudi precej raznih predavanj ter tombola, na kateri podelijo nekaj zanimivih nagrad.

Sam sejem poteka samo en dan, v eni veliki hali v dveh nadstropjih, ter v konferenčni hali, kjer potekajo v času sejma razna strokovna predavanja in prezentacije. Glede na to, da je vse strnjeno na en dan je razumljivo, da je preko celotnega dne kar velik naval. Praktično od odprtja pa do pozne popoldanske ure je kar precej drena, saj sam prostor ni ravno ogromen.

Letos je bilo na sejmu 65 razstavljavcev iz 12 držav, ki so zastopali 76 različnih blagovnih znamk. Večina jih je razstavljalo oprema (padala, zmaji, sedeži, inštrumenti, oblačila, tehnična oprema…), ostali so predstavljali šole, klube in druge organizacije, prisotna je bila nemška Zveza za prosto letenje (DHV) ter tudi dva nemška časopisa (Thermik in DHV). Od 10. do 18. ure se je zvrstilo kar 12 raznih predavanj. Vsa so v glavnem v nemškem jeziku, zato sem jih sam bolj kot ne izpustil. So pa nekatera imena predavateljev tudi nam dobro znana. Naj jih omenim le nekaj. Mike Kung, Yvonne Dathe, Michael Nesler, Konrad Gorg…

Velika večina obiskovalcev je nemško govorečih jadralnih padalcev ali zmajarjev, oziroma jih to področje zanima. So pa bili poleg domačinov prisotni še Avstrijci, Švicarji, Francozi, Čehi, Poljaki, Angleži in ostali ter seveda Slovenci. Skupaj je bilo v enem dnevu okoli 3.000 obiskovalcev.

V letu 2018 se sejem seli na drugo lokacijo in sicer na glavno stuttgartsko sejmišče (CMT) Stuttgart. Sejem bo potekal v sklopu turističnega sejma »Caravanmotor Touristik – Die Urlaubs messe« že kmalu po novem letu, 13.-14. 1. 2018. Lokacija je precej drugačna od sejmišča, kjer je sejem potekal do sedaj. Nova hala je v primerjavi s sedanjo precej večja, zato se nekateri lokalni razstavljavci malce bojijo, da bo sejem izgubil ta čar »družinskega filinga«. Po drugi strani pa pričakujejo večji obisk »nepadalcev« kot potencialnih novih učencev, saj sedaj teh praktično ni bilo.

Po Stuttgartu se padalska karavana seli v »outdoor« Stubai (10.-12.3.), kjer bo več poudarka na padalih in preizkušanju opreme v zraku, česar v na »indoor« Thermiku ni.

Na sejmu so se letos predstavili tudi Slovenci. Kot je navada na takih dogodkih, ne manjkajo Triple Seven Gliders in celotna ekipa z Valiči na čelu, pa Naviter v vsej svoji lepoti. Toni in Mateja sta pomagala pri BGD-ju, samostojno se je pa predstavljal tudi Kamp Lijak.

Nekaj izjav in vtisov naših razstavljavcev s sejma:

777: »Sejem je kot vsako leto tudi letos privabil mnogo ljudi z vseh koncev Evrope ,čeprav so bili večinoma tam Nemci. Zanimanje je bilo največje seveda za nove modele Queen2 in Knight, se pa vsi proizvajalci strinjamo, da so pravi sejmi firm, ki proizvajajo padala, “Testivali”, saj se tam veliko več dogaja okrog samega materiala«. Naviter: »Na Thermik messe je bila odlična atmosfera. Tudi letos je bilo videti veliko nasmejanih obrazov in novih produktov, namenjenih ˝free fly˝ letenju. Ob tej priložnosti bi se vsem obiskovalcem in simpatizerjem radi zahvalili za vso podporo in ideje glede prihodnosti Naviter & Flytec produktov. Pomlad je skoraj tu - uživajte v zraku in na tleh!«

Toni Pljakoski, BGD: »Sejma sem se letos že tretjič udeležil kot del tima na razstavnem prostoru podjetja BGD. Sejem se reklamira kot lokalen sejem, saj je 80% obiskovalcev iz širše okolice Stuttgarta, ostalih 20% pa iz različnih koncev sveta. Ker je sejem v zaprtem prostoru, imajo obiskovalci dobro priložnost za ogled in preizkus sedežev, inštrumentov in druge opreme. Za padala je bolj primeren Stubai Cup v Avstriji, kjer s padali lahko tudi letiš, torej preizkusiš. Podjetje BGD je bolj znano po padalih kot po sedežih, tako da smo obiskovalcem le posredovali karakteristike padal iz prospektov in lastnih izkušenj.«

Kamp Lijak: »Sejem Thermik messe se je odvijal po pričakovanjih, po zaključku sejma lahko rečem, da Slovenija še ni dovolj prepoznavna kot paragliding destinacija, zaenkrat je najbolj prepoznavno preteklo delo Soške doline na področju letenja. Lijak, kot »paragliding meka«, je še daleč od teh želja, saj so ljudje z zanimanjem poslušali predstavitve.«

Strnil: Klavdij Rakušček

Sejem je bil v dvorani in se je odvijal v soboto 18.2. v Nemčiji, v kraju Sindelfingen, blizu Stuttgarta.