Tenerife - FLYPA 2007

15.05.2007

Festival Flypa je največji in predvsem najbolj spektakularen akro padalski show na otoku Tenerife. Letos je potekal tretjič po vrsti,  od 27. aprila do 1. maja, in znova privabil številne obiskovalce. Organizatorji so uspeli povabiti največje zvezde akro scene, med katerimi sta izstopala španska brata Felix in Raul Rodriguez, Ramon Morillaz s paramotorjem in japonska akro padalka Seiko Fukuoka. Organizatorji so na festival prvič povabili tudi slovenska jadralna padalca, svetovna rekorderja Aljaža in Urbana Valiča.

Namen festivala z neverjetnim budgetom je v prvi vrsti turistična promocija severnega dela otoka. Festival je odprtega tipa, poleg povabljenih izbrancev  se nanj lahko prijavijo tudi vsi ostali profesionalni in rekreativni padalci.Zasnovan je v obliki showa. Izbrani najboljši padalci se za štiri dni prelevijo v zvezde, organizator jim plača vse stroške,  vključno z letalsko karto, namestitvijo v hotelih,  najemom avtomobila in brezplačnim pivom ter hrano na prizorišču. V zameno od njih pričakuje vragolije v zraku, ki bodo pritegnile in zabavale obiskovalce, ter sodelovanje z mediji.   Poudarek letošnjega festivala je bil na svetovnih rekordih in dejansko sta bila postavljena dva. Prvega je z najdaljšim letom s paramotorjem dosegel Ramon Morillaz, ki je v 15 urah preletel razdaljo 1106 km od mesta Cadiz na celini do kanarskega otoka Lanzarote. Drugega pa so postavili štirje španski akro piloti s skupinskim infinity likom. Vsakodnevni program Flypa 07 se je pričel z organiziranim prevozom vseh prijavljenih na dva štarta.

Vzletišče Izania, ki leži na planotastem robu 3760 m visokega vulkana El Teide, je bilo namenjeno predvsem rekreativcem. Štart bi ob primernem vremenu omogočal soliden crosscountry, vendar se je večina pilotov samo spustila do pristanka na plaži v Puerto de la Cruzu. Akro dogajanje je bilo organizirano z vzletišča La Corona na plažo El Socorro, kjer je bilo tudi središče festivala. Vsak posamezen akro nastop je bil vnaprej vsaj približno dorečen, na  plaži pa ga je napovedal in spremljal komentator.

Vsakič znova so velik aplavz občinstva poželi pomlajeni avstrijski Renegades, ki pa so se, roko na srce, proti koncu festivala že malce dolgočasno ponavljali. Za show sta poskrbela tudi brata Grimm iz Združenih držav, Red bull skydiving team, ter Alex in Horacio, člana očitno akro zelo nadarjenega sorodstva družine Rodriguez. Aljaž in Urban Valič sta si za cilj odprave postavila prelet otoka Tenerife, s štartom na njegovem severnem robu (La Corona ) in ciljem na južnem delu (Playa de las Amerikas), kar pomeni približno 100 km. Tak prelet bi bil rekorden na otoku, saj lokalni piloti ne beležijo večjih razdalj, vendar bratoma Valič vremenske razmere tokrat takega poleta niso dopuščale. Sta pa Valiča prikazala spektakularen akro nastop z njunimi crosscountry padali.

Večkratna ponovitev sinhro-spirale in domiseln pristanek na plažo sta požela odobravanje občinstva in prizanesljive nasmehe akro pilotov. Poleg akro in paramotor showa so se dnevno vrstili še nastopi letal F-18 španske vojske, ogledali smo si prikaz reševanja iz morja s helikopterjem, obiskovalci pa so imeli tudi možnost vsakodnevnih poletov v tandemu. Zaključek festivala je bil znova paša za oči. Po večerji s tradicionalno paello za vse lačne je najprej sledil nočni paramotor akro show z obilico svetlobnih efektov, nedvomno prava pogruntavščina, piko na i pa je organizator postavil z dvajsetminutnim ognjemetom višjega cenovnega razreda ter s povabilom na live koncert na plaži. Če na kratko strnem vtise s štiridnevnega akro festivala: odlična lokacija, odlična organizacija, podprta s sanjskim budgetom vsakega organizatorja tovrstnih padalskih prireditev v Sloveniji, med akro piloti sta po prikazanem izstopala le brata Rodriguez, med redkimi ženskami pa Seiko Fukuoka.

Čeprav nimam kompetenc za ocenjevanje akro likov, lahko glede na komentarje profesionalcev dodam, da so bili nastopi ostalih pilotov povprečni. Festival je bil namenjen predvsem turistom, poudarek je bil na zabavi in spektaklu in je brez dvoma uspel. Eden od rezultatov festivala: med visoko turistično sezono imajo na Tenerifih tolikšno povpraševanje po tandemih, da lokalni piloti ne morejo vsem ustreči. Spletna stran organizatorja Avtor: Vesna Tratnik