Tekmovanje: ParaLisca in Metuljmania

01.10.2019

Avtor: Marko Lukić, DJP Kondor Radeče

ParaLisca in Metuljmania
to sta lepi par,
skupaj gresta še na H&F.
Po letenju pivo se prileže,
zaigrajo ti še Modre Zvezde.

Tudi takole bi lahko v nekaj besedah strnil letošnjo ParaLisco, ki pa se je, vsaj kar se tiče programa, začela zarisovati že na lanski, ko smo s člani društva Metulj skupaj posedali in modrovali. Tako mi Dule v nekem trenutku reče, da bi lahko za letos zraven imeli še eno tekmico. To bi po njegovem pomenilo »mal ke pa mal nazaj u izi, sej veš, tekmica«. No, čez par mesecev so že ideje o zaključku preletaške lige in tako se pogovarjava že o pravi tekmi. Tekmica mi je všeč, za tekmo imam pa en pomislek v smislu zapore starta, pa čeprav le za eno uro. Kasneje se bo izkazalo, da je tudi tekma lahko »u izi« in se starta sploh ni zapiralo.

Petek ponudi dvoje, najprej prihod hladne fronte in neviht, ko pa se je ozračje umirilo, so začeli prihajati že prvi gostje. V kakšnih dveh urah se nas zbere preko trideset in najemniku Tončkovega doma se lahko samo smeji, saj se kuha že nova nevihta. Dule in Wosa bi pregledala večerno vremensko, OK, H&F jutri ne bo, tekma vsekakor kasneje, če sploh. Severovzhodnik bo nabijal v Lisco. No, Dule je navdušen in pravi, da letenje bo. Runde so vse manjše in čas je, da se za zadnjo selitev odpravimo k šanku.

Jutro je že dokaj sončno. Včasih pihne gor, vendar bo kmalu sigurno vseskozi dol, vse do zgodnjega popoldneva. Hladna fronta je za seboj pustila zadosti vlage, na kar kažejo skupine Altocumulusov, proti jugozahodu ugledam tudi nekaj Altocumulus castellanusov. OK, popoldan bodo nevihte, poglejmo še napoved. Vse enako kot dan prej, s to razliko, da naj bi bila dolina dve stopinji toplejša kot je kazalo dan prej! To vse spremeni in prepričan sem, da bodo danes vsi leteli. Iz sobe se spustim na teraso, kjer na mize nosijo že vse živo in tudi sam sem že pošteno lačen, še pred kavo pa se začno prvi klici. Vetrne vreče so, vreme bo kasneje, drugi Marko pripravlja vse potrebno za majice, torej postavim samo še zvočnike in je vse pripravljeno. Na vzletišču Dule pogleduje v nebo in odkimava z glavo, ker ni ravno navdušen nad stanjem in mislim, da nihče niti ni bil. Do »brifinga« je še dve uri, do tekme pa tri in do takrat bo vse tako kot mora biti. Nisem siguren kaj si je takrat mislil. Piloti, spremljevalci in ostali obiskovalci prihajajo od vsepovsod in po Lisci je že zelo veselo, iz doline že kličejo za kombi. Če imamo goste, gre torej vse po planu. Čas je za brifing, povem jim kar so želeli slišati, jih opozorim na nevihte s severa in grem na pivo k ta drugemu soimenjaku. Prvi so že v zraku, čez eno uro jih je že polno nebo, tako rekreativcev kot tekmovalcev. Dan je prelep in vsi se namakajo po bazah. Tudi predstavniki proizvajalcev opreme so tukaj, da bi predstavili novosti na trgu. Nekaterim se tako mudi, da pozabijo na »manire« in ne pridejo niti pozdravit nas organizatorje in vprašati kako in kaj. Da bi pustili kakšno vetrno vrečo, pa jim tudi ne pade na pamet. No, ne vsi, da ne bo pomote. Pod »Jurčkom« se dobi hladno pivo in tudi tu se prvi že zbirajo. Na nebu pa so kumulusi vse večji in višji. Popoldan prvi že grozi nad Kozjem. Iz njega samo malo manjka do dežja, zato Dule ne tvega ničesar in tekmo prekine, kar je pravilno in škoda za tiste, ki so malo zadaj, ker so nekateri že v cilju. Čez eno uro se stiskamo pod Jurčkom, saj pošteno lije in grmi iz drugega oblaka, vendar je tako hitro odšlo, kot je prišlo. Ko se zlije, postavimo parter za ansambel Modre Zvezde in žur se lahko začne. Tako je ura hitro štiri zjutraj in čas je še za zadnje, da se odpravimo spat.

Zjutraj je večina zdelana in če si sposodim besede od Kiwija, je bil sobotni cunami prehud. To pa ne zmoti najbolj zagretih za hojo in letenje, saj imajo ob osmih že start za H&F, letos že tretje leto. Bojč s hribom opravi v štiriintridesetih minutah!? Se mi zdi, da tam nekje, vsekakor pa je to nov rekord. Vsi se kmalu zatem zmečejo v dolino na »piko« in H&F je pod streho. Sledi še druga preletaška tekmovalna naloga, v skorajda identičnem dnevu kot dan poprej, s tem, da imamo srečo in nas tokrat, razen nekaj kapelj pozno popoldan, ne zalije popolnoma. Metulji pripravljajo vse potrebno za podelitev priznanj in nagrad, mi pa imamo večinoma že vse pospravljeno in v mislih je za nami še ena čudovita ParaLisca. Ob tej priložnosti bi se zahvalil Roku-Wosi in Metuljem za sodelovanje, vas pa vabim, da se udeležite naslednje in sicer od 1.-2. avgusta naslednje leto.

Rezultati Metuljmania 2019:
T1
1. Dušan Orož
2. Jože Molek
3. Marko Novak
T2
1. Tadej Krevh
2. Tomaž Toplak
3. Jože Molek

Oba dneva moški:
B klasa
1. Nick Petrič
2. Rok Lorger
3. Matej Gošte

C klasa
1. Rok Lotrič
2. Grega Rutar
3. Peter Kocjan

D klasa
1. Jernej Simič
2. Milan Perko

Oba dneva ženske:
1. Mojca Pišek

Skupno
1. Jože Molek
2. Tomaž Toplak
3. Tadej Krevh

Hoja in letenje - H&F
1. Bojan Gaberšek
2. Jošt Napret
3. Borut Sekne