Tekmovanje: Kobala open 2019

01.10.2019

Avtor: Rok Kukovec

Kar 26 pilotov se je letos zbralo na že 41. odprtem državnem prvenstvu v zmajartsvu Kobala Open 2019. Tokrat je tekmovanje potekalo v predzadnjem tednu avgusta. Letos smo uspeli zbrati tudi dovolj tekmovalcev za manj zahtevno kategorijo – Sport Class. Prva dva dneva nam je bilo vreme naklonjeno. Uspeli smo pripraviti dve uspešni disciplini - 65 in 90 kilometrsko.

Prvi dan je v cilj priletel le ukrajinski pilot Evgen Lysenko, ki se odlično znajde tudi na tujem terenu. Kljub spremenljivemu vremenu je dokazal, da naloga ni bila nemogoča. Sledil je drugi dan letenja, z veliko boljšimi pogoji. Zato je bila tudi disciplina nekoliko daljša. Kljub temu je v cilj prišla več kot polovica tekmovalcev. Najhitrejši so nalogo opravil v dveh urah in pol, tisti počasnejši pa kar uro in pol kasneje. Tokrat je v cilj prvi priletel slovenski pilot Peter Kejžar.

Naslednje tri dni so se vremenski pogoji poslabšali, zagodla nam jo je burja. Ob vetru je bila problematična tudi napovedana možnost neviht. Zaradi tega naslednje tri dni nismo leteli in smo zaman pričakovali spremembo na boljše. Vsi letalci veste, kaj pomeni nevihtni oblak. Še vedno je v tem športu pomembna varnost pilota. Tekmovalna naloga tekmovalce prisili, da letijo tudi izven njihovega območja udobja, zato morajo biti pogoji za tekmo še toliko boljši od tistih za prosto letenje. Pri prostem letenju se tudi redkeje zgodi, da letalec ne pristane na uradnem pristanku oziroma celo zasilno pristane, pri tekmovanjih pa je to toliko bolj pogosto.

Tekmovanje smo zaključili v petek, 23. 08. 2019, saj smo že zjutraj pogledali v nebo in videli, da ima vremenska napoved prav. Temu je sledila zaključna prireditev s podelitvijo nagrad. V skupnem seštevku točk je tekmo zmagal Evgen Lysenko, sledi mu Peter Kejžar, častno tretjie mesto pa je zasedel organizator teh tekmovanj v preteklih letih, Ivan Brovč. Kot organizatorja me predvsem veseli, da se je tega tekmovanja udeležilo več pilotov kot lani in da ti prihajajo iz cele Evrope. Posebnost v zmajarstvu je, da je na tekmovanju sodelovala tudi zmajarka, ki se je na to tekmovanje pripeljala iz Ukrajine. Razveseljivo je, da so piloti pripravljeni priti na tekmovanje v Tolmin tudi kar iz Moskve. V vzpodbudo si štejem še dejstvo, da na tekmovanju ni bilo nobene poškodbe.

Dragi zmajarji in zmajarke, tudi tisti z rekreativnimi zmaji, vabljeni, da se naslednje leto udeležite slovenskega odprtega državnega prvenstva Kobala Open 2020.