Tekmovanje: Aeros Winter Race

01.06.2019

Avtor: Ivan Brovč

Foto: Rok Kukovec

Letošnje zmajarsko tekmovanje, že deseto po vrsti, se je pričelo na prvi spomladanski dan. Vreme nič kaj obetavno, a odločitev o izvedbi je vseeno padla pet dni prej. Kot organizator tekmovanja sem se odločil za prvi razpisan termin, to je od 20. - 24. marca. Po vremenski napovedi bi naj prevladovala burja, ki bi v četrtek ponehala, v petek pa naj bi bil že prvi tekmovalni dan. Kot se za Vipavsko dolino spodobi, je na Kovku, v ponedeljek pred tekmo, zapadel sneg. Nič presenetljivega, saj smo tega že vajeni, sem si mislil in upal samo, da po takšni fronti burja ne bo “nažigala“ do konca tedna, kar pa ne bi bilo najbolje. Upanje umre zadnje, zato smo uradno pričeli tekmovanje.

V sredo zjutraj, po ogledu prognoze, nič kaj obetavno. Burja, ki ne pojenja, onemogoča izvedbo tekmovalnega dneva. Enako se zgodi tudi v četrtek. Več kot polovica tekmovalcev ne pride, saj čaka na prvi tekmovalno dan. Končno se burja v petek toliko umiri, da lahko računam na letalni dan, ki ga izvedemo na Lijaku, saj na Kovku cel dan piha v hrbet. Na Lijaku, kot da je tu drug svet, piha rahel južni veter. Razmere so ugodne za eno kratko disciplino. Lijak - Trstelj - Škabrijel - Ravne - Trstelj - Škabrijel - Vogrsko – cilj. Z več kot 42 km dolgo disciplino je v dobri uri prvi opravil Primož Gričar, ki je zopet dokazal svoje mojstrstvo. Žal se lep letalni dan, z veliko tekmovalcev v cilju, ni končal najbolje za nemškega tekmovalca Richie-ja, saj se je v ciljnem doletu zaletel v žice daljnovoda. Zmaj je zagorel in nato popolnoma zgorel na tleh. Richie-ja je prijatelj, ki je pristal poleg, rešil zadnji trenutek, da ni zgorel še on. Nujna medicinsko pomoč ga je odpeljala v bolnico Šempeter, trenutno pa je v zdravniški oskrbi v Nemčiji.

V soboto kaže prognoza še manj burje. Realnost pa je drugačna. Ko se peljemo proti Lijaku, novemu tekmovalnemu dnevu naproti, mi je že od Črnič naprej jasno, da napoved ne drži. Tu ponavadi burja, ki piha v Ajdovščini, pojenja. Danes pa ni tako, burja vleče še na pristanku na Lijaku. Odpeljemo se na vzletišče, čakati, če bo burja pojenjala. Postavim daljšo disciplino, praktično enako kot včeraj, z manjšimi cilindri. Preložim dvakrat odprtje starta in ker se razmere ne umirijo, odpovem tekmo. Odprem start za prosto letenje. Večina se jih odloči, da odleti v dolino, po letenju se strinjajo, da res ni bil dan za tekmo. Zvečer naredimo razglasitev, z enim tekmovalnim dnevom. Zmagal je Primož Gričar, ki je še enkrat potrdil primat na tej tekmi, saj je v desetletni zgodovini tega tekmovanja zmagal kar 4-krat.