Tehnologija vitezov

04.01.2018

Pri Triple Seven, smo kot zadnjega na trg lansirali novega Knighta, v prevodu Viteza, ki se nahaja na sredini razreda B. Ker gre za novo padalo, ki se ponaša s tehnologijami, katere uporabljamo na večini naših padal, smo se tokrat odločili, da namesto, da prevajamo članke drugih revij, raje sami napišemo zakaj smo viteza naredili takšnega kot je.

ZAKAJ SREDNJI B RAZRED?
Knight je postavljen v srednji B razred, kjer mu družbo na vsaki strani certifikacijske lestvice delata Pawn in Rook2. Že res, da je naš Pawn čistokrvne A pasme, je pa ta še vedno tako zmogljiv, da se postavlja ob bok marsikateremu od nizkih B padal.

Zato, ker je Pawn tako zmogljiv, je bilo nekako logično sklepati, da ne bomo delali malenkostno zmogljivejše različice Pawna, ampak bomo raje postavili novega Knight-a na sredino B razreda. Pa si poglejmo pobliže, kaj vse ta vitez skriva pod svojim oklepom.

- BPI tehnologija (Back Position Intake)
Pri Triple Seven smo bili prvi, ki smo uspešno integrirali to tehnologijo v vsa padala. To pomeni vsa padala od A razreda naprej. Prej je to bila domena le visoko zmogljivih padal, Rook ter Pawn pa sta tako bila označena kot prva v njihovih razredih s to tehnologijo. Zakaj tako široka uporaba te tehnologije pri sedmicah?

Zastojna točka, se pri letenju pomika naprej in nazaj po profilu, odvisno glede na vpadni kot padala, kateri je spremenljiv od najmanjšega, pri uporabi pospeševalca, pa do največjega pri polnem potegu komande - »stall«. Želja je, da je odprtina postavljena tako, da se zastojna točka nahaja na sami odprtini v razponu čim več režimov letenja.

Ker se točka premika naprej in nazaj, pomeni, da je bila pri konvencionalnem profilu ta odprtina optimizirana za, na primer trim hitrost, to pa je pomenilo, da je ob uporabi pospeševalca krilo zgubljajo pritisk v kupoli ter s tem svojo stabilnost.

Pri Triple Seven smo tako pri vseh naših padalih kreirali posebno obliko BPI in zastojne točke. Stran 47 S ojačitve. Notranja konstrukcija. profila. Oblika ima udrtino na spodnji površini, kar povzroči formiranje druge zastojne točke. Prav na tem mestu smo postavili odprtino, ki je tako optimizirana za več režimov letenja.

Piloti Rook2 ali King padala bodo lahko potrdili, da se zaradi te tehnologije padalo dosti lepše obnaša tudi pri uporabi pospeševalca. Za optimizacijo oblike ter položaja odprtine so pomembne izkušnje, ki sta si jih brata Valič nabrala z uporabo te tehnologije že v časih »open« razreda. Knight je tako zasnovan z BPI tehnologijo, kar mu prinese zelo uporabno hitrost ter stabilno kupolo, ki vzbuja zaupanje pri letenju skozi celoten režim letenja. BPI tehnologija ne pomaga samo pri višjih hitrostih, hkrati pridobimo v pozitivnem smislu tudi pri obnašanju prevlečenega leta ter samega občutka pri vrtenju stebra.

Pri prevlečenem letu ta položaj odprtine povzroči, da se padalo dosti počasneje prazni, kar pripomore k temu, da imamo bolj linearen potek dogodkov od začetnega potega komande do samega prevlečenega leta. Zaradi tega ima pilot več časa ter boljšo signalizacijo, kdaj se bo prevlečen let dejansko zgodil.

S pomočjo BPI tehnologije lahko uporabljamo tudi manjšo odprtino, to pa pomeni da se padalo pri potegu komande ali pri samem zapiranju težje oziroma počasneje prazni. Kupola tako ostaja bolje formirana tudi v zavoju, kar seveda pripomore k lepšemu ter boljšemu vrtenju.

- Dodatna »S« podpora s plastikami
Tisti, ki si ogledajo padalo tudi v drobovju, bodo v Knightu našli plastične ojačitve, ki tečejo po rebrih v obliki S od sprednjega proti zadnjemu koncu. Nekoliko tanjši profil prinaša veliko pozitivnega za pilota, od visokih zmogljivosti do fluidnega občutka pri letenju, zahteva pa določeno mero iznajdljivosti, da dobimo čisto konstrukcijo. S plastikami v obliki S smo tako dosegli lepšo razporeditev napetosti od samega vpetja, pa do vrha profila, ter tako dosegli lepšo razporeditev napetosti rebra, ki ne podleže gubam niti pri potegu komande. Vodilo razvoja Triple Seven padal je visoka zmogljivost v svojem razredu, ki pa hkrati prinaša tudi umirjen in obvladljiv značaj. Doseganje takih ciljev seveda prinese bolj kompleksno sestavo notranjega dela padala, kar predstavljajo tudi te dodatne ojačitve.

- Visoka končna hitrost
Knight se ponaša z zelo visoko končno hitrostjo za svoj razred, kar je nekako skupek prej naštetih tehnologij. Na koncu seveda hitrosti velikokrat diktirajo certifikacijski postopki. Večja kot je hitrost, bolj dinamične so reakcije krila, tako da se firme velikokrat poslužujejo krajših hodov »speed sistema« v zameno za to, da padalo naredi let v željenem razredu. Knight je na račun svojega umirjenega značaja tako ostal certificiran z zelo zavidljivo hitrostjo.

- Pobiranje
Testni piloti revij, ki so že leteli z novim Knight-om so vsi potrdili, da je glavna lastnost tega padala prav zelo dobro pobiranje. Piloti, ki so s padalom leteli na ravninskem delu Nemčije so potrdili, da te Knight nekako pelje v smeri stebra, sprednji rob nekako potegne v smer, kjer se zrak dviga. To je pri lahki ravninski termiki še posebej dobrodošlo.

Aljaž je že pri razvoju prototipov opazil, da se je s padalom lahko pobral iz težkih situacij lažje kot po navadi, kar je dajalo vedeti, da bomo imeli še enega dobrega pobiralca termike. To prvo signalizacijo smeri termike lahko pripišemo profilu, ki rad zagrabi v dvigajoč zrak, ter to sporoči pilotu raje skozi nosilne trakove kot skozi komande. Kot drugo, je tukaj seveda že prej omenjena malenkostno večja površina, ki pomaga pri lahki termiki, ko je treba vsak zavoj odpeljati optimalno. Tretja stvar pa je tudi optimizacija vpadnih kotov po razponu krila. Padalo se s potegom komande krivi v več smereh, kar pomeni, da se tudi sam profil v različnih momentih različno naslanja na zrak. Notranja konstrukcija je bila podvržena tudi temu gibanju, ki s svojo sestavo diagonal prepreči preveliko torzijsko premikanje padala. Vseeno pa je treba padalu do določene mere tudi pustiti zadihati, tako da je bila sama postavitev dvojnih diagonal ter vzdolžnih trakov še kako pomembna. Tukaj je spet igralo vlogo znanje, pridobljeno v bogati zgodovini konstruiranja bratov Valič.

Kot nakazuje ta tekst, lahko zaključimo, da je pri uspešnem padalu treba najti prave kompromise med vsemi konstrukcijskimi rešitvami. V kolikor se posvetimo samo eni, lahko proizvedemo padalo, ki bo imelo, na primer, najboljši drsni kot, na drugi strani pa se z njim ne bo dalo dobro pobirati.

S Knightom smo tako dosegli lep kompromis, vnesli svežino zmogljivosti v srednji B razred, hkrati pa obdržali lastnosti, ki pilota pustijo, da le ta bolj sproščeno uživa v samem letenju. Tukaj smo na kratko opisali le majhen del zasnove novega padala, veliko je še skritega v sami konstrukciji, da pa bi vse to lahko obrazložili, bi bilo treba Ikarju dodati še kar nekaj popisanih strani.

Ekipa Triple Seven