Superfinale 2011 Valle de Bravo, Mehika

24.01.2012

Jurij je sestavil film o zakulisju dogajanja v Mehiki http://vimeo.com/36531628
Kooončno Valle - piše Klavdij RakuščekKončno, zadnji dan je mimo. Ne vem kako bi napisal ampak nekako smo lahko zelo zadovoljni z letenjem Orožnika , ki nas je vse zelo prijetno presenetil. Po drugi strani pa zadnje dva dneva nista bila ravno po našim okusu. Đuro je nekako prehiter in mu danes skok naprej ni uspel saj se je po odličnem začetku hitro ulegu. Valle pač ni za porivače, in zgrešena linja te hitro stane dobre uvrstitve. Klemena je že včeraj zapustila sreča, ko se nikakor ni mogu pobrat, danes je za konec pa še metal rezervo in po naključju pristal čisto blizu Đurota. Na srečo je z njim vse ok. Tako če potegnemo črto….Orožnik skupno na stopničkah, Đuro 21., Klemen 31., Mare in Primož proti koncu. Prav gotovo bi z malo sreče lahko imeli 3 med 10! Drgač pa po mnenju večine tekmovalcev čisto preveč tekmovalnih dni. Vsi, razen mogoče prvih, so nekak sam čakali, da se konča. Kakor sem že napisal je letenje tu kar zahtevno, v skupini se da dirkat, soliranje pa je skoraj nemogoče.
Sama organizacija kar dobro laufa. Vidi se, da je utečena kar velika ekipa, da zadi stoji kar veliko denarja – dober sponzor-, le to spreminjanje diskartov sredi tekme nas je malo zmotilo. Kar se tiče padal se je izkazalo da sta Enzo in Icepeak6 zelo skupaj. Mogoče je celo malo v prednosti IP6, ki je bolj stabilen in lažji za peljat. Malo slabši je Gin še nižje pa Swing, ki je kar zahteven in nestabilen. Na gasu ga je skoraj nemogoče peljat v teh razmerah. So pa to EN-D padala, ki to niso! Enostavno ko jih sesuje jih skoraj noben ni več sestavu.
 
Zdej pičimo na zaključno prireditev da si damo duška.
Jutri je nov dan……. nova tekma……… nova priložnost………
 
Iz Valle de bravo sam še tokrat Klavdij.
 
Rezultati na strani PWC http://www.paraglidingworldcup.org/node/2005
10. dan TASK8 komentar - piše Molek JožeDanes zjutraj, ko smo se na jugu Slovenije zbudili v pravo sibirsko jutro, smo večinoma najprej priklikali na stran SFFA, kjer pa v nasprotju s prejšnjimi dnevi ni bilo jutranje doze dobre volje. Hm, mogoče pa Rok še spi ...Pa ni spal, samo ni imel 'materiala', ki bi ga lahko delil z nami. Sporočil je samo, da je bilo po včerajšnjem tasku precej slabo vzdušje v naši ekipi, kar je posledično pomenilo, da nobeden od gladiatorjev ni zbral dovolj moči za opis pestrega dogajanja v Valle de Bravo. No, pa se vrnimo dan v preteklost in obem še na drug konec sveta. Kolikor sem imel včeraj na kratko priložnost spremljati tekmo, je bil odločilen predvsem let proti 4 obratni točki 120 km discipline, kjer sta bili odprti dve varianti. Prva je bila bolj ziheraška po grebenu, druga pa direkt čez ravnino. Glede na rezultate lahko predvidevamo, da se je naša ekipa odločila za bolj ziheraško pot, tako kot večina vodilnih v skupnem seštevku, vendar se je tokrat riziko poplačal pogumnim, saj do z direktnejšo linijo v cilj prileteli s slabimi 10 minutami prednosti. Zmagovalec tekem je bil Nemec Ulrich Princ, ki ne slovi ravno kot 'full speed' pilot. Najboljši od naših je bil Dušan, ki je prigasiral na 16. mesto, malo slabši je bil Jurij na 39. mestu. Klemnu se zalomilo že na samem začetku, ko je pristal po 15 km. Marliju je očitno presedla borba z nekonkurečnim padalom, tako da se je odločil pridružiti ne po lastni volji prizemljenemu Primožu. Pred zadnjim tekmovalnim dnem Slovenci torej zadejajo odlično 4., 11. in 16. mesto, medtem ko se bo Marli moral sprijazniti s trenutno 87. mestom. Je pa zaradi včerajšnjega kiksa precej utrpela uvrstitev na ekipni lestvici, saj smo zdrsnili iz 4. na 7. mesto brez pravih možnosti za napredovanje. Tu se je pokazala hiba številčno majhne ekipe, kar ne dopušča praktično nobenih napak, česar pa na 10 dnevnem tekmovanju ne gre pričakovati. Tempo je hud, iz lastnih izkušenj pa lahko tudi povem, da je letenje več dni zapored po 3-5 na dan resnično naporno, tako fizično kot tudi psihično. Izguba motivacije oziroma želje po letenju v takšnih situacijah je precej pogosta, zato je še toliko bolj potrebno zbrati vse notranje rezerve, ki jih človek premore. 
Zato gre razumeti, da je bilo zaradi malo slabših rezultatov včerajšnjega dne razočaranje v naši ekipi precejšnje, saj so pričakovanja njih samih in tudi nas, ki spremljamo tole odisejado, zelo visoka. Če smo pošteni, moramo priznati, da smo že kar malo razvajeni, saj nas vse, kar je manj od prvih treh mest praktično ne zadovolji več. To govori predvsem o tem, kako visoko v vrhu JP smo Slovenci tako kot posamezniki kot tudi ekipa in če upoštevamo še, da smo v tem 'poslu' verjetno kot nacija z najmanjšimi človeškimi in finančnimi viri, potem je potrebno uspehe, ki jih dosegamo, še posebej ceniti. Trenutno se naši sodobni gladiatorji peljejo na štart, od koder se bodo še zadnjič v letošnjem PWC Superfinalu pognali v boj, mi jim lahko zaželimo le obilo športne sreče, saj vse drugo že imajo.
Na zmago!
 
Jurij nam pošilja video o reševanju padala Primoža podobnika.
misija rescue from Jurij Vidic on Vimeo.
9. dan TASK7 - piše Klavdij Rakušček
Danes task No. 7! Končno pravi Valle s stebri do 10m/s višine pa tja do 3900. Čeprav kar močan dan, smo imel na momente tud dost miru, da smo si malo oddahnil med stebri. Fantje so tudi danes pokazali, da niso od muh…še posebej Klemen, ki je v zadnjih taskih stalno v ospredju, Orožnik se tudi vrhunsko drži, Đuro pa klasika, Mare pa obupuje in pravi da po prestopil v suport team, ki je tako iz dneva v dan večji. Upajmo, da se bo zjutraj premislu in zajahal svojga Swing hardCore. V glavnem še vedno upamo na zmago! Primožu padala verjetno ne bodo zrihtal tako, da do nadaljnjega ostaja v suport ekipi je pa za tolažbo včeraj po skenslani dirki odletel z Enzotom od Đurota.Drguače je vzdušje v ekipi dobro, čakata nas še dva dneva rukanja s comp En-D padali, ki niso nič kaj bolj odpustljiva od stare open clase, saj so ob normalnem »Valle« dnevu povprečno 3 rezerve. Iz Valle… Klavdij
 

Gin strecking team from Jurij Vidic on Vimeo.
Rezultati na strani PWC http://www.paraglidingworldcup.org/node/2005
8. dan - piše Jurij Vidic
Zaradi slabih pogojev včeraj niso izpeljali sedme tekme, zato report v malo drugačni obliki. Jurij in Marly sta intervjuvala Raula Penso ( Venezuela ), ki je imel na šesti tekmi bližnje srečanje z našim Orožnikom. Za naslednje tri dni vreme kaže v redu, tako da se bo še dogajalo.
air crash from Jurij Vidic on Vimeo.
Rezultati na strani PWC http://www.paraglidingworldcup.org/node/2005
7. dan TASK6 - piše Klavdij RakuščekDanes 6. task po dnevu premora in naši fantje so se spet namučili. Dan se je začel kar obetavno s sončkom ki nas je lepo grel na štartu. Organizator je sestavil slabih 93km dolgo dirko, ki se je izkazala za pretežko nalogo. Prvi del je potekal kar tekoče, čeprav so višine le nekaj čez 3000, se pa drugi del dirke prelevi v pravo borbo za ostanek. zaradi pokrivanja in močnega vetra se razmere preslabe za cilj. Od naših se je najbolje boril Klemen, ki je večino dirke preletel v vodilni skupini, ki je imela na momente tudi 10min prednosti. Na zadnji obratni se je pa vodilna skupina ustavila tako, da se večina še preživelih nagnete na par kilometrov ter poskušajo izvleči čim več za ciljni dolet. Tu je na začetku najbolje kazalo Vidicu, ki pa med prvimi pristane na sedlu po cca 74 km dirke.Ostali nato še odletijo nekaj kilometrov in dan je končan.Letenje je bilo kar zahtevno in dolgo kar 5 ur in pol , po domače povedano je gonil k pr norcih! Mare je izjavu, da je dans po tem, ko ga je že na štartu zvalilo pod štart, v zraku pustu 5 let življenja. Med drugim mu je kmalu po štartu poču gas in v teh razmerah je bil nemočen… sta mela pa Vidic in Predvsem Orožnik bližnja srečanja s sotekmovalci. Orožnika je zato Venezuelc že v zraku napizdil, po pristanku pa nadeljeval z grožnjami da ga bo nalomu in mu celo čelado ob tla vrgu in v roke skalo prjel….. Padalo od Pogodbenika še ni nared čeprav je Torsten obljubu da se ga da zrihtat tako da je zanj tekma praktično končana…Se pa tekmovalci pritožujejo tudi nad točkovanjem, saj ni nobenmu nič jasno kako sploh funkcionira. Tako so tudi način odbivanja slabših rezultatov spremenili kar čez noč. Upamo da se bo na koncu to gemblanje izteklo dobro za naše…
 
Lep pozdrav od spremljevalne ekipe.   Ciao mama ciao a tutti…
Rezultati na strani PWC http://www.paraglidingworldcup.org/node/2005
6. dan Rest-cue day - piše Jurij VidicNovo oblačno jutro je bil povod za odpoved letalnega dne. Tako se je ta dan štel kot » rest day ».Polovica Slo ekipe se odloči da obišče lokalne znamenitosti – neke piramide (čeprav je ob ponedeljkit tu vse zaprto!!). Druga polovica pa se odloči pomagati Pogodbeniku, pri reševanju že tri dni na drevesu visečega padala in rezerve. S seboj povabimo še vsem dobro znanega češkega pilota davida Ohlidala. Slednji je vešč plezanja po drevesih in reševanja padalske opreme. Pri organizatorju se dogovorimo za prevoz, v office-u pridobimo koordinate ( kje točno se padalo nahaja), v bližnji trgovini nabavimo žago in seveda pivo in »misija rescue« se prične. Po eni uri vožnje in iskanja najbližjega dovoza se prične še hoja po gozdu. Približno po pol uri hoje, ki ni bila kar tako saj se je vse to dogajalo kar na 2300 m.n.v.,pridemo do obeh padal, ki visijo visoko v krošnjah dveh dreves. Tu nastopi prej omenjeni David, ki z neverjetno spretnostjo po dveh urah napornega plezanja in žaganja drevesnih vej uspešno sklati obe padali. Medtem Stenč najde še čelado, katera je Primožu med reševanjem in strmoglavljenjem odtrga iz glave. In pot nazaj, ki smo o poimenovali kar »camel trophy« se prične. Na pristanku, kjer kot po naključju poteka Gin party, raztegnemo padali in ocenimo škodo.  Takoj steče akcija popravila Primoževe letalske opreme, mi pa ostanemo na party-ju pozno v noč. Kar po 5 urni »misiji rescue«  nedvomno paše.
Posebno zahvalo zasluzijo:
-          oba šoferja, ki sta nas pripeljala globoko v gozd po brezpotju in nesebično pomagala pri sami akciji
-          seveda Davidu Ohlidalu, brez katerega prav gotovo padal ne bi spravili iz dreves.
 
Sporočilo Sloveniji: Pogodbenik is back in the GAME !!!
5. dan TASK5 - piše Jurij VidicŽe jutro je bilo oblačno, zato smo se kar precej nejevoljni odpeljali na štart. Tam smo postavali in za popestritev dneva je poskrbel američan Greece, ki je na tretji dirki vrgel rezervo in tako kot Pogodbenik uničil padalo. Ker  pa je Štefana Wyssa zvilo v križu ( in se posledično odpovedal nadaljnemu letenju- hodi naokrog kot račka) mu je le ta posodil padalo. Torej kot omenjeno, Greece na štartu raztegne padalo in začudeno opazi, da ima »prežgano« kupolo ( luknje na vsaj 10 tih mestih premera cca. 7 cm). Takoj priskoči na pomoč nekaj pametnjakovičev in seveda Luc, ki z veliko samolepilnega traku padalo poflikajo.Vzporedno poteka debata kje in kako se je to zgodilo,naposled pridejo do zaključka da je nesrečni američan padalo položil na talno svetilko, katera je čez noč padalo prekurila. Medtem so se v zrak pognali wind dummy-ji, ki so čudežno pobrali v višave. Vse to je vzpodbudilo task komisijo, da je sestavila disciplino. In kot po pravilu se je kmalu po odprtju štarta še bolj pooblačilo. Kljub vsemu je klapa po 1 h matranju pobrala in odplanirala proti prvi obratni točki in tam tudi pristala. Ampak ne moreš verjet, da klapa pobere tudi na cigaretnem ogorku – tolk so divji!!! Medtem, ko pišem ta report rezultati še niso znani, govori pa se da bo dirka veljavna čeprav nihče ni preletel več kot 40 km – kr neki !? Mi pa po 1,5 h vožnji nazaj spet v Valleju še bolj skurjeni kot včeraj. Jutri imamo še en task potem pa rest day - jupiii
Rezultati na strani PWC http://www.paraglidingworldcup.org/node/2005
4. dan TASK4 - piše Jurij Vidic
Čez 118 km dirka nam je porabila še tiste atome moči, ki nam je ostal po včerajšnjem pivu. Leteti čez 4 ure v tem razbitem ozračju tudi nam atletskim-mišičastim športnikom pusti posledice. Na sredini dirke se je zaradi močnega čelnega vetra napravila selekcija. Na tem delu se je kar nekaj dobrih pilotov tudi usedlo. V ciljnem doletu je Orožnik fasal polovičko in pri izhodu iz nje še kravato, ki mu je vzela kar nekaj časa. Škoda, ker je bil res dobro naštelan in bi z lahkoto priletel v cilj med 10. Ko  je pristal je ob tla vrgel čelado in pihal kot ris. Še Mojca se ga je bala – tko razkačen je bil. Klemenko pelje lepo kostanto dobro in prav lepo ga je srečati v zraku, ko skuliran vrti v stebru. Marly se bori  kot lev in še ni pokazal vsega!! Podobnikovo padalo pa še vedno visi na drevesu. Reševalci pravijo da ga bodo šli iskat šele na rest day-ju – ker baje nimajo prej časa. Za nameček bodo to svojo storitev še pošteno zaračunali. Tako ima veliko časa za aktivnosti pred kompom, oglede filmov in spremljanjem naših pristajanj v cilju in samemu sebi. Za njega je super finale končan in že razmišlja o prebukiranju letalske karte.
Takle mamo!
Rezultati na strani PWC http://www.paraglidingworldcup.org/node/2005
Slika Nicole Mclearn https://picasaweb.google.com/
 
3. dan TASK3 - piše Jurij Vidic

Tretja dirka Super finala v jadralnem padalstvu je postregla z 110 km dolgo disciplino. Zaradi dobrega vremena so piloti leteli tudi nad 4100 m.n.v. Kjub temu je zmagovalec za prihod v cilj potreboval 2:47:50 min. Zaradi zapletenega točkovalnega sistema sta si  prvo mesto delila francoz Luc Arman in italijan Laca Donini. Na odlično tretje mesto je priletel naš Jurij Vidic, ki iz dirke v dirko leti boljše. Slovenski uspeh sta potrdila še Klemen Peljhan, ki je preletel ciljno črto kot 17. Dosedaj naš najboljši Dušan Orož, kateremu se štartni pilon ni posrečil  je zasedel 29.mesto. Marko Novak pa je bil 68-ti.V skupnem seštevku vodi francoz Lucas Bernardin. Odlično 7. in 8. mesto pa zasedata Jurij Vidic inDušan Orož. Pred tekmovalci je še sedem tekmovalnih dni in glede na tradicijo dobrega vremena v dolini Valle de Bravo se tekmovalci nadejajo na uspešno izvedbo vseh.
2. dan TASK2 - piše Jurij Vidic
Evo tudi druga dirka je za nami. Žal za Primoža ne preveč uspešna. Že na začetku dirke mu je »vzelo« padalo, sicer se je nekaj boril, da bi ga sestavil vendar se je moral kmalu odločiti za rezervo, saj se je vse to dogajalo blizu grebena. Dogajanje sem spremljal od blizu in lahko potrdim, da je bila njegova odločitev 100% pravilna in v zadnjem trenutku. Z odprto rezervo ni padal več kot 5 sekund! Primož je nato obvisel cca 13m visoko v krošnji drevesa, in šele s posredovanjem helikopterja varno prišel v Valle. Štrike padala so preprosto odrezali tako, da jutri sigurno ne bo letel, saj do seda,j ko gremo že spat, padala (ostanke njega ) še ni dobil. Pravi da bo šel jutri rajši gledat metulje ( tukajšnja znamenitost) in se probal od njih naučiti leteti. Primož pa ni bil edini, ki je telovadil po zraku. Bojda je Renča (česka holka) tudi metala rezervo, ki pa se ji je ujela v glavno padalo in še sreča da je imela še eno, ki ji je praktično rešila glavo. Poleg nje pa je Donini po prečkanju ciljne črte ( noben ne ve zakaj ) isto vrgel rezervo ( tisto vodljivo) in nič kaj kontrolirano pristal na drevesih. Drugače leteli smo super. Za izjavo dneva pa je poskrbel Orožnik, ko je povedal » da ne more verjeti kako počasi leti vodilna skupina, saj jo je z lahkoto ujel, ko je med dirko »zaglumil« in močno zaostal. Več kot očitno je konkurenca na Superfinalu čist »prešvoh« za njega. Lahko mu pa iskreno čestitam za izvrstno letenje in rezultat. Samo tako naprej!!! Letenje tu ni ravno užitek, saj razbiti stebri in nepredvidljiva pokrajina ne nudi nobenega lagodja v tiščanju polnega gasa. Drugače pa itak nikamor ne gre – ta EN-D. Povrh vsega pa tudi majhen pristanek na obali jezera poskrbi za napetost tekmovalcev vse do pristanka. Imamo pa res hud tempo. Vstajamo ob 7h, v zrak gremo že ob 12h. Po dirki pa ne ostane prav nobenega časa za feštanje. Sam smo vseeno rajši tu kot pa v mrzli Slo. J. Tega se zavedata tudi Polona in Klavdij, ki sta nas prišla danes obiskat in seveda navijat!
 

 
1. dan TASK1 - piše Marko Novak
Živimo na 1800m nadmorske, čez dan imamo do 25 stopinj, čez noč pa pade na 3-5 stopinj. Spat hodimo okoli 10h vstajamo pa ob 7 uri, tako da na štart pridemo okoli 10ure. Danes je bil prvi tekmovalni dan od 10ih - najboljši naš 3-4, ostali nad 30.Meni tudi ni šlo, vseskozi sem bil na napačnem kraju ob napačnem času. Celo dirko sem se full trudil vendar brez pravega učinka - totalno netekoče. Za nameček pa me je v ciljnem doletu ( vseeno za med 30 od 120 pilotov ) občelnem vetru preko velikega gozdnega področja močno spšuščalo. Nadaljevanje  leta proti cilju bi bilo izredno riskantno, da pristanem vdrevju ( kot Goran Diniskovski pred mano, ki sem ga videl ), zato sem po treznem premisleku raje obrnil in varno pristal na travniku  cca. 3km pred ciljem. Jezen sem bil pa k pes. Evo takole sem začel tekmovanje, shit od shita.
Jutri nadaljujemo - na polno, upam, da bo šlo bolj :-) Se javimo.

Lep pozdrav, Mare
Rezultati na PWC strani http://www.paraglidingworldcup.org/node/2005
 
 
Leto 2012 se je pravzaprav šele začelo, mi pa že imamo na sporedu Superfinale in kot nam že samo ime pove, se nas je kar potilo v 'polfinalu' (seveda v letu 2011). Pa naj še kdo reče, da jadralni padalci nismo čudni.
Seveda vas večina ve, da gre dejansko za zaključek Paragliding World Cup sezone 2011, ki smo jo začeli ravno pred enim letom v Kolumbiji, kjer smo Slovenci imeli kar močno ekipo. Sledila je tekma v Južni Koreji, ki je minila brez udeležbe naših tekmovalcev, nato je sledilo mučenje v slabem vremenu v Avstriji, kjer je na koncu organizatorju uspelo izpeljati le en veljaven tekmovalni dan. Boljši pogoji so bili zopet v Turčiji, kjer smo imeli Slovenci zopet kar močno zasedbo, zadnja tekma PWC polfinala v Španiji  pa je zopet minila brez slovenske udeležbe.
Treba je priznati, da nas je bilo med osmoljenci, ki se nismo uvrstili v Superfinale, manj, kot je bilo izbrancev, ki pa na žalost niso vsi v Mehiki. Srečneži, ki se trenutno potijo preko luže so: Jurij Vidic (Ozone Enzo), Klemen Peljhan (Ozone Enzo), Primož Podobnik (Swing Core 2), Marko Novak (Swing Core 2) in Dušan Orož (Ozone Enzo). Uvrščena sta bila tudi Aljaž in Urban Valič, ki pa sta se zaradi 'službenih' obveznosti odrekla udeležbi. Hja, privat biznis ni hec!
In kaj naj rečemo o sami tekmi, ki se tekmovalno začne jutri, 25. januarja, trajala pa bo vse do 04. februarja. Predvsem bo letos zanimivo opazovati razplet med posameznimi krili EN D nove generacije. Superfinale je praktično prva preizkušnja, na kateri se bo pokazalo, katera firma je najbolje opravila svoje delo in sestavila najbolj vročo mašino, ki je še sposobna skozi zahteven varnostni test. Ker je bil projekt zahteven in drag, so bili pravočasno narejeni in testirani le štirje modeli: Ozone Enzo, Niviuk Icepeak 6, Gin Boom X in Swing Core 2. Dober rezultat na Superfinalu bo hkrati tudi najboljša promocija za posamezno firmo predvsem zaradi dejstva, da nas je večina tekmovalcev še vedno 'nagih' – smo brez padal za prihajajočo sezono.
Vsi ostali piloti, ki ne bodo leteli s temi vročimi 'žemljicami', bodo verjetno obsojeni za lovljenje 'prvokategornikov' in na čakanje na njihove napake.
Vsaj enako pomembno, če ne še bolj, bo spremljanje varnostne statistike tekmovanja. Upamo in želimo si, da ni bil ves ta teater zaradi prepovedi tekmovalnega razreda (Open Class) v letu 2011 le strel v prazno.
Počakajmo in bomo videli, slišali ali brali. Vmes pa še navijajte za naše!
 

Superfinal Valle from Jurij Vidic on Vimeo.
Uradna stran tekmovanja http://worldcupvalle.com/
Paragliding World Cup http://www.paraglidingworldcup.org/
Paragliding TV http://vimeo.com/channels/paraglidingworldcup/