Stubai Cup 2017

01.05.2017

Čeprav je še nekaj dni pred testivalom pihal močan veter “fen” (Föhnsturm), ki je dosegel kar tja do 160 km/h, se je organizator odločil, da testival bo. V četrtek, pred začetkom testivala, je padlo še nekaj snega, a že v petek se je vreme začelo umirjati, tako da je bila napoved za vikend obetavna.

Testival je trajal tri dni, od 10. - 12. marca. Letos tako že 27. po vrsti, z motom “FFF – Fun with Flying Friends”. Organizator testivala je Parafly Club Stubai. Nekateri razstavljalci so postavili svoje šotore že v četrtek zvečer. Vse se je odvijalo na prostem, ob pristajalnem prostoru. 27 razstavljalcev je imelo na razpolago testna padala, sedeže, inštrumente in ostalo opremo. Opazen je bil trend k lažjim padalom. Nekateri proizvajalci ponujajo večino svojih modelov v standardni in lažji izvedbi. Drugi stavijo na delno lahka krila in ponujajo tako samo nekatere modele v res lahki izvedbi. Vse več je tudi lahkih reševalnih padal.

Prvi dan, torej v petek, se je nekaj odvisnikov že takoj zjutraj, ko so odprli gondolo, odpravilo na vzletišče. Prvi so sicer poleteli, a pristajanje je bilo živahno, saj je pihal močan veter. Vzletišče je bilo tako nato cel dan zaprto. Dokaj sončno vreme je vseeno privabilo obiskovalce, ki so se ležerno sprehajali med razstavnimi prostori. Prognoza za soboto je bila dobra, za nedeljo pa malo manj obetajoča. Prevoz je bil organiziran na dve vzletišči – Elfer (bližji pristanku) in Schlick.

Vikend je bil v znamenju letenja. Super vreme, super organizacija na vzletiščih, nebo nad celo dolino pa polno pisanih padal. Čeprav je bila na vzletišču vedno dolga vrsta, je vse potekalo zelo sproščeno in brez omembe vrednih težav. Organizatorji so na koncu sporočili, da so imeli tri pristanke na drevesih, a brez poškodb pilotov. Vzletišči sta na smučarski stezi in tako polni snega, medtem ko ga v dolini ni bilo več, le bolj moker je bil travnik, kjer se je pristajalo.

Razstavni prostori so bili vedno polni radovednih pilotov, a hkrati prazni – brez padal :), saj so bila testna padala kar ves čas v zraku, zjutraj od 9. ure, pa tja do 17. ure ali še kaj čez. Tudi v nedeljo je bilo vreme super, tako da je bil dan zopet popoln.

Za zanimivejše vzdušje v zraku so poskrbeli še člani tima Freestyle (5 akro pilotov iz Salzburga), kakor tudi skupni poleti “team pilotov” od proizvajalcev. Poleg tega smo lahko kar nekajkrat videli demonstracijo uporabe kvadratnega - vodljivega reševalnega padala, katero je izvajal sam Thomas Grabner, ki je omenjeno reševalno padalo tudi razvil. Thomasa mogoče bolj poznamo po Gforce-Trainerju, s katerim je obiskal testival na Lijaku leta 2015. Piloti, ki so se registrirali, teh je bilo okoli 600, so sodelovali tudi v nagradni igri. Izžrebanec je za glavno nagrado lahko izbral padalo od enega izmed razstavljalcev.

Večeri so bili v znamenju predavanj. Mad Mike Küng je govoril o sedežih, Konrad Görg o svetovnem rekordu na EN-B padalu, v soboto zvečer pa smo lahko poslušali predavanje francoskega Red Bull X-Alps pilota - Antoine Girarda, ki je lani šel na Biwak-Trip v Himalajo in kot prvi pilot letel nad 8.000 m (Board Peak – 8.051m).

Mateja Kravos Pljakoski,
Društvo Kovk Ajdovščina