SLO Liga končana - rezultati in komentar

27.09.2008

Letošnja JP sezona se je praktično končala, še posebej če nismo med srečneži, ki pravkar tacajo brazilska tla in se pripravljajo na začetek finala Svetovnega pokala v Castelu. Upamo, da bo sreča na strani naših in jim po služila tako pri vremenu kot tudi pri odločitvah v zraku. Z uspešnim letenjem bi fantje utrdili če ne celo malo izboljšali rezultate na PWC razpredelnici. Ker pa zaradi šlamparije brazilskega organizatorja tekma ne štela za FAI 2 točkovanje, se bo prvič v dobi JP zgodilo, da bodo med prvih 10 na FAI lestvici prezimovali 4 Slovenci. To je dejstvo, ki veliko pove o kvaliteti in priljubljenosti JP pri nas.
In če to prenesemo na letošnjo SLO ligo, je razumljivo, da je sicer konkurenca zelo močna, vendar pa je bil bojza prvih deset mestmogoče malo manj napet kot prejšnjo sezono. Vzrok gre predvsem iskati v taktiziranju precejšnjega števila tekmovalcev, ki pa se ni obrestoval.In zakaj sploh gre?
Zaradi dejstva, da ligaška tekmovanja navadno niso polno zasedena, se mnogo izmed tekmovalcevodločijo za udeležbo praktično na predvečer tekme. V primeru slabe napovedioziroma majhnih možnosti za izvedbo tekme se nasprecejšnje številoodloči ostati doma.Na žalost vseh nas taktizerjev, se je v letošnji sezonikar nekajkrat zgodilo, da so bile tekme izpeljane navkljub slabim napovedim.
Tako se je zgodilo naParasmuku, ko je bilže prvi dan veljaven, navkljub napovedanemu močnemu SV. Vendar tak veter redko pride Smuku do živega.Udeležba pa zelo skromna, manj kot 20 tekmovalcev. V nedeljo je bilo vreme odlično, tekmovalcev za vzorec več (okrog), letelo se je pa odlično. Disciplina je bila dolga 52 km, baze pa na prepovedanih 2800 m.Večini se pač ni dalo na dolgo pot proti JV naše lepe (kot bi rekli Hrvati) za en dan.Mogoče samo v premislek, da smo nekateri v tako popotovanje prisiljeni kar mnogokrat.
Sledila je Metuljmania, kjer je bila udeležba malo boljša, vendar še vedno precej pod pričakovanji. Tokrat smo taktizerji prišli na svoj račun. Od 4 dni je prav vse odpihnil premočan JZ. Baje pa je bil pa hud žur tam gori. Smo pa po drugi strani spet neki zamudili, mi taktizerji namreč.
V maju je bil na sporedu Buzet. Tokrat je bila napoved še bolj nevzpodbudna (močan JZ in padavine)kot za Lisco, tako da je velika večina SLO pilotov (taktizerjev) ostala doma.Tokrat je organizatorju uspelo izpeljati dvataska, vendar je bilo točkovanje podobno kot na Smuku (za prvi dan je bilo za zmagovalcana voljo le 500 točk).Na drugi tekmiBuzet-opna jena vrh odra splezalTomi Eržen. Upam, da ne bom s tem koga razjezu, samo malo čudno je pa vseeno, da je za T4 zmagovalec dobil polne točke, kljub temu, da je edini nalisti rezultatov.

Torej če povzamemo, na prvih treh organiziranih tekmovanjih zaligosta bila od 10 tekmovalnih dni polno veljavna le dva. Kar dobra'bera' za nas taktizerje.
V juniju je sledil že tradicionalni Ratitovec Open. Tudi tokrat napoved ni glih briljantna (možnost popoldanskih ploh praktično vsak dan), vendar ještevilo tekmovalcev pričakovano,dobrih 80. Še vedno pa je doma ostalo nekaj taktizerjev, eni pa smobilizaradi službenih obveznosti le polovično prisotni (dva dneva). Na veselje organizatorja in vseh tekmujočih,je vreme zdržalo praktično vse dni, tako daso bile v ligo vpisane 4 nove discipline. Taktizerjem, z željo po končni uvrstitvi med prvih 7-8,je tokrat do končno odklenkalo, kajti zamujenega več praktično ni bilo mogoče nadoknaditi. Zmagovalec je bil lokalni matador Gašper Prevc.
DP vKobaridu je bil praktično finale SLO lige in to kakšen. Jasno je bilo, da se da ob precejšnjem številuveljavnih tekem precej nadoknaditi. Vreme nam je bilo naklonjeno, tako da smo odleteli 6 več ali manj zanimivih. Kdor ni bil tam, mu je lahko žal. O glavnih akterjih na DP je bilo že veliko povedano, na tem mestu naj še zaključim s temi, ki so skozi celo sezono pokazali največ znanja, volje in vztrajnosti ter si s tem prislužili prva mesta v točkovanju SLO lige (skupaj kar 14 veljavnih tekem):

1. Gašper Prevc (KJP Krokar)
2. Jurij Vidic (KL Vrhnika)
3. Primož Podobnik (Polet Nova gorica)
Po pravilniku se pri 14 veljavnih tekmah, štirje najslabši rezultati posameznega tekmovalca in kluba, odštejejo. V klubskem točkovanju se je na prvo mesto zavihtel KJP Krokar Železniki, sledijo jim Lintvar Racing Team in KL Vrhnika.
Na koncu povabilo k sodelovanju v tekmovanju SLO LIGA 2009, ki se bo najverjetneje začelo že čez dober mesec, saj naj bi že v novembru znova napadli z zimsko ligo, ki bo hkrati, vsaj upam, štela tudi za točke SLO lige.
Skupni rezultati slovenske ligeKlubski rezultati slovenske lige