Skupščina EHPU

01.04.2020

Avtor: Bojan Žižmond, predsednik ZPLS

Tudi letos smo se predstavniki devetnajstih zvez, v februarju, v polnem številu dobili v Stockholmu, glavnem mestu Švedske.

Skupščina Evropske zveze za prosto letenje je letos, za razliko od prejšnjih let, potekala zelo gladko in usklajeno. Ta zasluga gre predvsem na račun dobrega dela upravnega odbora med letom. Upravni odbor se je med letom, internetno, velikokrat sestal, ter tako na skupščini predstavil izvlečke opravljenih nalog.

Poleg rednih glavnih tem o varnosti, plovnosti in zračnem prostoru smo obravnavali še naslednje zadeve:

  • Priprave na izdajo prvih EPI kartic (European Pilot Identification) za pilote tandemov z usklajevanjem zahtevnosti potrebnega znanja, ki ga je uspešno izvedla skupna evropska komisija za varnostno usposabljanje - ESTC (European Safety Training Committee). To je skupina pilotov, ki so zadolženi za varnost, sestavljajo jih: Anglija, Nemčija, Nizozemska, Italija, Češka, Slovenija. Sam sem bil zadolžen za izvedbo grafične podobe. Na skupščini smo v veliki večini potrdili nadaljnjo izvedbo kartice. Zadržki so bili na strani Francije in Švice.
  • U-space ali prostor za brezpilotna letala ter podajanje naših predlogov pri EASA (European Union Aviation Safety Agency ) – Evropski letalski agenciji za varnost. Kot gost je bil povabljen na skupščino tudi predsednik EAS (Europe Air Sports), gospod Andrea Anesini. V tem združenju člani EHPU predstavljamo eno šestino letečih članov in moramo imeti pomembno vlogo pri pogajanjih za zračni prostor, ki ga nam mislijo v bližnji prihodnosti spet odvzemati na račun dronov in brezpilotnih letečih objektov, pa tudi privatnih letališč in privatnih kontrol letenja. Ti 'igralci' so zelo bogati in imajo velik vpliv z lobiranji. Potrebno se je zamisliti, da svoboden zračni prostor ni tako samoumeven. Vse bolj nas omejujejo z njim in zato se bo potrebno boriti.
  • Vsa varnostna opozorila na enem mestu (www.ehpu.org). Če si ogledate spletno stran EHPU boste vsa varnostna opozorila dobili tu. EHPU si prizadeva, da vsi resni proizvajalci padal in opreme vse svoje napake pri izdelavi, ki so povezane z varnostjo, tudi nemudoma objavijo. Seveda so tu tudi proizvajalci, ki skušajo svoje napake skrivati ter po tihem reševati probleme, da le ne bi 'umazali' ugleda njihove blagovne znamke.
  • Glede uvedbe dvolinijskih padal: v razredu C je bil s strani CEN (Evropska komisija za standardizacijo) sprejet trenutni odlog. Kaj več bomo javili, ko bo prišlo do sprememb.
  • Predlog nove klasifikacije padal EN-B v dve kategoriji in poimenovanje. Ta predlog je v pripravi s strani WG6 (Working group 6) pri AFNOR, ki je zadolžena za posodabljanje in nadgrajevanje EN standardov za jadralno padalstvo ter je sofinancirana tudi s strani EHPU. Tudi tukaj bomo objavili izsledke, ko bodo stvari bolj dorečene.
  • Prenova internetne strani v letošnjem letu. To je v pripravi, saj je stran zastarela. Na skupščini smo se vsi strinjali, da je to zrcalo EHPU-ja ter moramo slediti novim trendom.
  • Enotna pravila letenja za vso Evropo (svet). Pravila letenja si sedaj določene države različno razlagajo, povsem enotnih pravil ni, razlikujejo se v malenkostih. Evropska letalska agencija za varnost bi rada dosegla, da naj bodo pravila letenja enaka za vse pilote tako v Evropi kot drugje na svetu.

Zelo sem zadovoljen z delom in dosežki EHPU- ja v lanskem letu in občutek, da se stvari dogajajo v pozitivni smeri, me navdušuje. Vse to zahteva ogromno dela. Poleg vseh mojih privatnih in službenih obveznosti in priložnostnega letenja je zahtevalo delo v EHPU-ju v lanskem letu vseeno preveč časa, zato sem se odločil, da odstopim funkcijo sekretarja EHPU-ja drugemu. Prevzel jo je Mark Shaw, zaposlen pri angleški letalski zvezi (BHPA) kot varnostni uradnik. Predsedovanje naše evropske zveze za leto 2020 je prevzela Švica ter gospod Urs Frei. V želji, da bom imel več časa za letenje in domačo ZPLS vas lepo pozdravljam. Pa z glavo v zrak.