Skupščina EHPU

01.03.2018

Pozdravljeni, Evropska zveza jadralnih zmajarjev in jadralnih padalcev EHPU (European Hanggliding and Paragliding Union) združuje skoraj 100.000 prostih letalcev iz 19 evropskih držav. V letošnjem letu sem mesto predsednika EHPU-ja uspešno predal mojemu nasledniku Špancu Ponce Alfredu, predsedniku španske zveze AVLE. Kot organizator srečanja se najbolj zahvaljujem Juretu Franku za pomoč ter Srečku Joštu za navzočnost na skupščini. Brdo pri Kranju je odličen prostor za takšne prireditve, čestitke gredo prav tako njihovemu osebju za prijaznost in profesionalnost.

Letošnja skupščina je bila do sedaj najbolj zastopana, tako po udeležbi držav, kot po številu zastopanosti. Na skupščini smo pogrešali le zvezo za prosto letenje Irske. Dan pred skupščino sem organiziral tudi kratek izlet na moj primorski konec Slovenije, kjer smo skupina dvajsetih udeležencev obiskali proizvodnjo Pipistrelovih letal, Vinsko klet Guštin, obeležje na Cerju, vasico Šmartno v Brdih ter grad in vinsko klet Dobrovo. Na skupščini smo vsi delegati izpostavili različne okoljske probleme, na katere naletimo v toku leta. Le nekaj vam jih bom tudi predstavil.

Na vzletišču Lijak že dalj časa rešujemo problem z razširitvijo vzletišča. Prav o tem sem se pogovarjal tudi s francoskim predstavnikom za okolje pri EHPU, gospodom Tomasem Senacom, ki mi je priskočil na pomoč z nekaj nasveti. Sam sem nekaj dni pred skupščino sodeloval tudi pri pogajanjih med društvom Polet Nova Gorica in okoljevarstveniki. Po zadnjih pogajanjih je le prišlo do manjšega napredka in upam, da bomo lahko vzletišče Lijak v prihodnosti primerno uredili.

V Avstriji imajo čedalje večje probleme z lovci, ki imajo velik vpliv pri okoljevarstvenikih, saj zahtevajo od njihove agencije, da piloti ne bi leteli nižje od 150m oz 500ft nad terenom ter tako plašili divje živali. Španci, ki so bili znani kot zelo liberalni do jadralnih padalcev, imajo sedaj velike probleme z naravnimi parki in zaščitniki ptic. Švedi in Švicarji imajo probleme, ker se prebivalci pritožujejo nad prenizkimi preleti motornih padal nad stavbami. V Švici je postopek registracije vzletišča ali pristanka podoben pridobitvi gradbenega dovoljenja. V Nemčiji in Franciji so se v preteklosti takšnim in drugačnim vplivom okoljevarstvenikov zoperstavili tako, da so se združili s športi na prostem, kot so gorski kolesarji, kajakaši, alpinisti, planinci ter na tak način pridobili na pomembnosti pri sodelovanju glede izvajanja raznih okoljskih ukrepov, saj niso bili več manjšina. Nemčija je podala predlog, da se v izpitna vprašanja v prihodnosti doda obnašanje pilotov do narave in okolja.

S takimi in drugačnimi problemi se bomo morali v prihodnosti spopadati tudi mi. Tukaj nam bo v pomoč izdelan elaborat vpliva jadralnega padalstva in zmajarstva na okolje in prostor, ki ga je v Nemčiji izdelala neodvisna institucija. Letos se nam je na skupščini pridružilo tudi združenje jadralnopadalskih proizvajalcev PMA (Paraglider Manufacturers Association). Predstavili so nam njihovo delovanje, skupaj pa smo zgladili spor, ki je nastal v lanskem letu zaradi oblike in načina financiranja AFNOR-ja (francoske testne hiše) glede izvajanja nove umestitve standarda za certificiranja jadralnopadalskega sedeža. Zastopnik EAS (European Air Sports), ki nas zastopa v evropskem parlamentu, nas je seznanil s prihajajočimi težavami, ki sledijo med nami in droni, le teh je vsako leto več. EAS ima tudi novega člana, z lanskim letom je to European Model Fly Union, ki združuje 128.000 članov. Zelo pomemben podatek, ki ga je podprla večina delegatov, je predlog izdelave kartice EHPU za vse člane, ki naj bi nadomeščala IPPI kartico. Kot vidite, je namen skupščine EHPU-ja izmenjava problematike, mnenj, podatkov, nasvetov. Zato smo člani takšnega združenja in v tem združenju je potrebno aktivno sodelovati.

Predsednik ZPLS: Bojan Žižmond