Redno prelaganje reševalnih padal (in vse ostalo, kar spada zraven v času zimskega spanja)

01.03.2018

27.1.2018, Gorica pri Slivnici

Zima je manj primeren letni čas za letenje, razen če se odpravimo na južno poloblo. Včasih je sicer dovolj, da se odpeljemo na Lijak ali Kovk, kjer smo lahko tudi v zimskem času deležni vsaj malo tako želene termike ali pa nam teren postreže vsaj z jadranjem na pobočniku. Ne glede na vse, lahko rečemo, da je to čas zimskega spanja, saj je zima najmanj primeren letni čas za letenje. Lahko pa ta čas izkoristimo za take ali drugačne priprave povezane s prihajajočo sezono.

Konec januarja, oziroma v začetku februarja, v Društvu jadralnih padalcev Lintvar vsako leto organiziramo prelaganje reševalnih padal, saj smo mnenja, da je to čas, ko se počasi začnemo pripravljati na novo sezono. Zaželeno je, da reševalno padalo preložimo na dve leti, oziroma po potrebi prej, v prvi vrsti pa je potrebno, da le to ni starejše od petnajstih let.

Letos smo prelaganje izvedli 27.1.2018. Bil je meglen sobotni dopoldan, nič kaj primeren za letenje in toliko bolj primeren za prelaganje. Trije prelagalci so pričeli z delom ob 7h zjutraj, z delom pa so zaključili ob 15h. Z veseljem lahko povemo, da je bilo preloženih 48 padal, na prelaganje pa so prišli člani našega kluba, pa tudi veliko članov drugih klubov. Med reševalnimi padali se je našlo tudi nekaj starejših in upamo, da bodo lastniki še pred novo sezono poskrbeli za njihovo menjavo.

Tako kot vedno, smo tudi letos omogočili simulacijo izmeta reševalnega padala, s pomočjo katerega se lahko pilot vsaj delno približa izmetu reševalnega padala v zraku, hkrati pa se na ta način lahko prepriča o ustreznem delovanju svoje opreme.

Pravilno je, da še pred pričetkom nove sezone poskrbimo za pravilno delovanje naše opreme. Zaželeno je, da v tem času ob prelaganju reševalnega padala, opravimo tudi obvezen tehnični pregled jadralnega padala, saj je to čas, ko bomo padalo najmanj pogrešali. Prav tako lahko v tem času nadgradimo naše inštrumente z novimi mapami in novimi programi.

Vendar poskrbite, da se ne boste posvetili le pregledu svoje opreme. Poskrbite tudi zase in za svojo fizično kondicijo. Saj veste – zdrav duh v zdravem telesu. Če ste v letalni sezoni ves svoj prosti čas posvetili letenju, je zima tisti del leta, ko lahko večkrat peš obiščete hribe, se odpravite v fitnes ali kako drugače poskrbite za svojo fizično kondicijo. Pri dolgih preletih, ki jih načrtujete za prihajajočo sezono, vam bo le-ta prišla še kako prav

Kljub temu, da ni letalno, opazujte vremenske spremembe, ki nakazujejo menjavo letnih časov. Opazujte ptice in oblake v naravi, hkrati pa izkoristite dolge zimske večere in preberite kakšno knjigo o letenju ali pa si oglejte filmčke, s katerimi si boste razširili svoje znanje in tako prispevali k bolj varnemu in hkrati tudi bolj kvalitetnemu letenju.

To je hkrati tudi čas, ko si lahko postavite okvirne cilje, ki jih želite doseči v prihajajoči sezoni. Dolžinski rekord? Nov akro manever? Pristajanje na vzletišču? Vzlet v močnem vetru? Zapišite si realne cilje in delajte na tem, da jih boste dosegli. Določite termin za izvedbo tečaja izrednih postopkov. Izberite tekme, ki so organizirane na terenu, ki si ga že dolgo želite obiskati ali pa se s prijatelji dogovorite kdaj in kam vas bodo popeljale padalske počitnice v sezoni 2018.

Predvsem pa ne čakajte na tisti popoln spomladanski dan do zadnjega. Že prej se odpravite v naravo in opravite vsaj nekaj kratkih poletov. Izkoristite zimo za kakšen dober hike&fly in na ta način nasmejte dušo in telo. Vetroven dan izkoristite za groundhandling na sosednjem hribčku. Vsak stik s padalom bo pripomogel k temu, da boste v novo sezono zajadrali bolj sproščeno in bolj varno. Se vidimo v zraku!

Mojca Pišek, DJP Lintvar