PWC Švica - Grindelwald

25.05.2008

Še ni dolgo od tega, kar je naša reprezentanca v hitostnih preletih z jadralnimi padali na prvem letošnjem svetovnem pokalu slavila velik uspeh, že je pred nami nova preizkušnja, ki se bo s pričetkom v soboto odvijala v Švici. Tekmovanje se bo dovijalo v kraju Grindelwald, ki leži 1034 m nad morjem in 70 km južno od Berna. Grindelwald je znan po turistični destinaciji v švicarskih Alpah saj je obdan z zelo lepimi in visokimi vrhovi kot so: Eiger, Mönch in Jungfrau.
Druge serije tekem za svetovni pokal se bo tokrat udeležilo pet članov slovenske reprezentance: Urban in Aljaž Valič (Kovk Ajdovščina ) , Primož Podobnik (Polet Nova Gorica), Gašper Prevc (Klub Krokarjev Železniki) ter Primož Suša (KL Vrhnika ). Žal bo tokrat manjkal Juriji Vidic član KL Vrhnika, ki je na zadnjem svetovnem pokalu v Italiji nastopil zelo solidno . V konkurenci bo tekmovalo 129 pilotov in pilotk iz 29 držav, med njimi pa bo tokrat nastopil tudi trikratni zmagovalec svetovnega pokala Christian Maurer. Christian Maurer za svetovni pokal letos ne tekmuje, razen na tekmi, ki se bo odvijala v Grindelwaldu, saj je kraj blizu njegovega doma.
Task 1 - Švica muuu...Nekaj na kratko....Včeri je bla ena posiljena dirka, štart je bil odprt kratek čas, pol ure do pilona, metali smo se u nulo ali v hrbtni veter... meni, Aljazu in Suši je uspelo štartat do časa, Podobnik in Urban sta dirko zgubila že na štartu. Jasena, bolgara ki prebiva z nami, je ubrisalo na desno stran po štartu, kjer prepad ločuje železna ograja... vrglo ga je čez, na srečo se je padalo zapelo ob ograjo in je s pretresom možganov preživel najhujše... Zvečer je bilo kar nekaj protestov glede dirke, ki je bila sicer dokaj nezanimiva. Prvi del smo odpeljali po pobočjih, tu sva bila z Aljažem zelo dobro naštimana, po eni dobri potezi se je meni ponudila lepa šansa celo za zmago, vendar sem po slabem zaključku v dolini Interlaken zaključil tako kot vsi ostali Slovenci-100-300m pred predzadnjo obratno točko na vrhu hriba, ki je bil za večino pilotov previsok. Še sonca je zmanjkal in rešitve ni bilo več, čeprav smo še kako uro drsal po hribu. Danes dirka odpade, Jasenu se vrača spomin. Če bodo finance OK, gremo na devico (Jungfrau). lp
Muhasta Švica
Hrgi nagajajo muhe, ki jih je napihu fen čez Eiger in odpihnil današjno dirko. Jutri imamo - kot so napisali - "realne šanse za kratko dirko", pa sobota bo tudi še leteča mogoče... Tako da bolj kot padalske pričakujte turistične slike:
Fotografiral Primož Suša

Task 2 - Končno spet dirkaVceraj smo koncno izpeljali drugo tekmo v Grindelwaldu, ceprav razmere na štratu niso prevec obetale je organizator nastavil 44 km dolgo dirko. Tik pred odprtjem starta nas je parkrat pokril oblak, nato pa se je baza dvignila dobrih 300 m nad start pozneje pa se malcek vise. Dirka je bila postavljena zelo tekoce cik zak po pobocju nato pa 10 km precenje doline in pristanek v Grindelwaldu. Urban je bil na startu v vodilnem polozaju midva s Primozem malcek v ozadju. Po drugi obratni tocki Urban dozivi manjse zapiranje padala kar ga stane izgubo vodilne skupine in kasnih 300 m minusa v visini. Pred predzadnjo obratno tocko ki smo jo imeli na prelazu se odlocim za ziher varianto zato ob bazi naberem se dotatnih 200m vec kot vodilna skupina in letim direk na tocko, kar se mi obrestuje in me popelje v vodilni polozaj skupaj z Aebijem in Gregom. Vendar v finalnem doletu izgubim par mest koncam na skupnem 6 mestu Urban prileti z drugo skupino okrog 12 mesta drugi nasi po dvajsetem mestu.
Povezava do rezultatov: http://www.paraglidingworldcup.org
Fotogalerija Primoža Suše: http://picasaweb.google.si