PWC ISTRA 2009

13.07.2009

Finale na Ujčki - piše Gašper Prevc
Za finale smo danes odleteli Istrkega kurirčka - iz Buzeta do Učke in nazaj. Prvi del je bil povsem v stilu tega tedna, stebri proti Lupoglavu so bili močno zanešeni v napačno smer, pa še to ozki in šibki. Veliko pilotov je pristala že na tem prvem detajlu. Jest letim iz pilona spredaj in se ujamem v to Tupoglavo past, rešujem se po tleh pod glavnino, ki ji nekako le uspe speljat naprej proti Učki. Moja skupina je vedno nižje in nižje, zato se odločim za radikalen manever in se zanesem z vetrom nazaj proti štartu.
Večina iz moje skupine scuri, jest pa sem zopet na začetku na štartnem pilonu, s tem da sem dirkal že eno uro! Škoda da ni bila dirka z individualnim štartom, ker je naprej letelo hudo. Drugi naši so bili daleč naprej, srečal sem jih na 12km do točke! Pa vendar zadnji del ne odpeljem slabo in lovim pozadince po spisku. Ko pripeljem nazaj do Buzeta Primož in Bano že pijeta kokakolo v cilju, Aljaž pa nažalost namesto da bi lizal sladoled scuri:) Zadnja "safety" točka je napreč zopet vse drugo kot varna, kar poleg Aljaža in še nekaterih na žalost spoznam tud jest. Kljub tej napaki z Aljažem ne izgubiva dosti in končava oba med 10. Žal tokrat ni nobenega Slovenca med top 3. Ampak nima veze, smo se vsaj KVALIFICRAL za svetovni super finale v Italiji.
Lep pozdrav do takrat od SLO_tima!

Zmagovalec zadnje dirke Štefan Wyss in perspektive naših punc v cilju.

top 10 brez Aljaža na PWC-ju JUŽNA SLOVENIJA!
 
 
Peklenska vročina - pišeta Brigita in Irma
Kot ponavadi smo se ob devetih odpravili v bazo in na hitro nekaj pojedli. S svojim prihodom so nas presentili Džuro, ki je svojega Feliksa pustil kar doma, Marli in Erzo. Takoj so jih določili za wind-dummy-je. Potem je organizator že napodil naše fante na avtobus, saj so jih spet vsi čakali. In dan se je začel...
Slovenska reprezentanca je tokrat deležna podpore nežnejšega spola, ki je tudi natančno preučila vremenske razmere. Soglasno smo se odločile, da se izognemo peklenski vročini na štaru in se odpeljemo na morje. Vonj po borovcih, topel vetrič, idelana temperatura morja in super družba- vse to je poskrbelo, da nam je čas prav prehitro minil. V poznih popoldanskih urah smo se vračale domov, da fante ne bi skrbelo kje smo. Nestrpno smo pričakovale vsaj en klic naših tekmovalcev. Prvi nas je poklical Urban, a še on zato, ker je potreboval prevoz do Buzeta. Začela se je iskalna akcija po Istrskih vasicah, ki nas je zaposlila za skoraj dve uri, saj tukaj brez zemljevida ne prideš daleč. Urban je na vročini čakal 4 ure, prevozov pa od nikoder... še dobro da smo me prišle. :)
Ko smo končno prispeli v bazo, je bila tam zbrana vesela slovenska ekipa. Wind-dummy-ji so odlično opravili svojo nalogo in pomagali našim fantom do solidnih rezultatov. Vsi lačni smo šli nazaj na štart, kjer so samo za nas spekli odojka, piva pa tudi ni manjkalo. Preživeli smo prijeten večer ob svečkah z zgodbicami o Feliksu.
 
p.s. Tekma je bila dolga 61,2 km. Po ravninskem letenju so imeli pristanek na Čepić Polju. Povedali so, da je bil pravi izziv preleteti ciljno črto, ki je bila tik za električnimi žicami. V cilju je bilo 28 tekmovalcev, najbolje se je odrezal Gašper z 8. mestom, Aljaž je bil 21. in kot zadnji v clijnem doletu je presenetil Orož.
 
 
Grebenska pečenica – piše Primož Podobnik
Ja, vreme je vedno bolj vroče, na štartu se pridno pajcamo in kot vedno se dirka začne pol ure prepozno. Letalni dan se namreč vztrajno slabša iz ure v uro. Tako pač je trenutno tule. Imeli smo 63 km tekmo, tokrat samo po grebenu, razmere ne dopuščajo letenja po ravnini. Najprej proti Učki, nazaj na start Zavoj, cerkev v Roču, Raspadalica in cilj pod Ročem.
V glavnem, na začetku se glavnina razcepi na 2 dela, eni gremo bolj zunaj, druga grupa, na čelu z Aljažem pa bolj noter v hribu. Nam gre bolje in malček pobegnemo, le Aljaž nas uspe priklopit in potem letimo skupaj pretežno po grebenu. Končno tudi malo gas tiščimo, še posebej zadnji del, kjer Urban vodi karavano po grebenu. Problem nastane, ko ga preveč tišči, greben vseeno ne drži tako dobro. Ko prihajamo nazaj iz Raspadalice obračat cerkev Roč, z Aljažem malček pobremzava preden se greben obrne nekoliko proti severu, fantje z Urbanom na čelu pa ga preveč gasirajo čez ta mali preskokec in jih požere do tal. Aljaž, Lager in jaz pa smo malenkost višji in z lahkoto obrnemo cerkev in brez težav pripeljemo v cilj. Aljaž prvi, jaz tretji, Gasper sedmi. Na žalost se Urbanu ni izšlo, drgač bi vse skupej zgledalo kot slovensko državno prvenstvo na najjužnejšem slovenskem štartu.
Slovenci smo v jadralnem padalstvu že od pamtiveka. Kar brez pomena je, da se sprašujemo ali smo padalski narod-enostavno smo!
Pozdrav,
Primoz P.
Iz štartnega pilona proti tunelu Učka

Zmagovalec dirke Aljaž
Osvežitev po tekmi
 Dobitek na loteriji - piše Gašper Prevc
Po včerajšnjem dobitku je bila noč kratka in temu primerno bo tudi kratek report.
Kot je razvidno iz posnetka PGTONIJA (http://www.youtube.com/watch?v=RR49qAHWCkM) mi kljub težavam z intrumentom (PRAZNA BATERIJA), motivacije in optimizma pred dirko ni manjkalo. Štartal sem malo pred odprtjem štartnega cilindra, ko je večina že mendila visoko pod bazo. Pred drugo obratno točko sva z mojo raketo in dobro taktično potezo že dobila vodilne.
Skupaj smo leteli proti tunelu Učka, Bano je z nekaj posnemovalci poskušal kar po ravnini. Nad Lupoglavom ni delal tako kot bi moral, zato sledim Biondiču kar nizko na tunel, glavnina rola beden steber. Napad se nam izide, na povratku nazaj na Lupoglav si privozimo nekaj prednosti. Z dobljeno raketo pa jih dokončno uničimo. Sledi ravninska obratna Hum, ki v naši skupini 10 pilotov zahteva polovičen davek, glavnino pa skoraj iztrebi J. V ciljni dolet grem s Ginom in z MiniMAXom, ampak MACPARA je hitrejša in zmaga prigarana.
 
 
 ENA SAMA JEBA - piše MISTY DULE
Po prvem dnevu ko smo že skoraj vsi izkoristili jolija, smo se sedaj bolj pogumno podali v zrak, vendar se je že v samem štartu pokazal da bo jeba. Iz podna nas reši Prevček s finto, ki jo je naštudiral prvi dan. Finta se imenuje kamnolom iz katerega nam uspe nasukat do baze (1600m). Na pilonu malo zamudimo le Gašper ujame prve in skupaj z Aljažem povedeta, ko se dirka premakne na ravnino se začne druga jeba.
Ravnina dela zelo slabo in leti se počasi za popizdit, prvi skupini se udre mi pa nekak zmolzemo do zadnje točke tam pa noben nima jajc potegnat v cilj zato mi dopizdi in šus 10km v cilj. Na koncu mi zmanka nekaj metrov da bi preletel ciljno črto. Skratka nabil sm jih k prasce.
 
 Masaker na vetrovnem grebenu - piše Gašper Prevc

V deželi Jožefa Rabiča se je z včerajšnjo "trening" tekmo začel še zadnji kvalifikacijski svetovni pokal v tej sezoni. Zaradi napornega tedna v Preddvoru sva jo s Peljhanom v Buzet mahnila šele v nedeljo. Na registraciji se je Siniša zabaval na naš račun, če se nam je kaj zarasla plavalna kožica med prsti po dveh "deževnih" tekmah... Tu se nam očitno ne bo, napoved za naslednji teden je vrhunska. Bo treba stisnt Rabiča da izda ta vudu trik kako priklicati vreme...
Organizator ima še kar nekaj logističnih težav, zato smo se raje kot na Učko danes odpeljali na Raspadalico... Sploh prepir med Sinišo in voznico (mal starejša) je bil vrhunski, jedi govno. Po prihodu na štart so vsi hiteli s pripravo opreme, 3 tedenski letalski post je naredil svoje. Vsi so bili navdušeni nad najlepše urejenim štartom v Sloveniji....
Organizator je sestavil 68 km dolgo dirko, leteli smo sem pa tja po pa na Motovun pa take fore. Zdle moramo it že na štart tako da morm na žalost hitr zaključit. Ko smo se vračali iz vzhodnega dela discipline nazaj proti štartu se nas je večina pajsala nizko po grebenu. Pihal je močan zahodnik tako da so lahko vsi ki so bili ta čas na štartu uživali v naši rodeo predstavi. Kljub številnim vzklikom LEVEL 3 po postaji se Xavier ni dal. Spraševal je kakšni so pogoji naq 2000m. Moraš biti res model da ti taka predstava direkt pred tvojimi očmi ne pride do živega! Biondič in še nekdo sta zaključila na drevesu, ostali smo nekako speljali. Najbolje so jo odnesli prvi, potem je bilo zmeraj slabše... Aljaž in Primož sta odnesla celo kožo, z Urbanom sva se reševala v rotorjih po dolini, Klemen malo za nami in ostali pa ni imel več nobenih možnosti za uspešen preboj. Urbanu se je kot vedno nekako le sešlo in je iskal priključek, jest pa sem se reševal nekaj metrov nad podnom in bil 1 uro zabaval vse ki so že scurili - toliko časa je trajalo da sem se le nekako spajsal z vetrom do kamnoloma, od koder je bila cesta speljana do baze. Moje edino upanje je bilo, da nihče ne zaključi discipline. V tem primeru bi se kot Feniks iz pepela vrnil nazaj v boj :) Ampak prvi piloti so že vozili v cilj, tako da je motivacija za nadaljevanje dirke popolnoma odmrla - bomo pa danes uporabili "discard". Vsaka 3. dirka se namreč črta...
Najbolje sta jo dofurala umetnik Yassen in kulturnik Wyss, 20 minut kasneje pa sta po skoraj 4 urah letenja v cilj priletela tudi prva Slovenca - tokrat Aljaž in Primož. Zaradi velikega zaostanka sta dobila dokaj slabe točke kot vsi ostali za Yassenom in Wyssom, kar je edina tolažba za vse ki nam na prvi tekmi - za nas trening tekmi - ni šlo.
Več v rezultatih in jutri... Šibam na štart!