Pravilna izbira padala

01.03.2018

Mogoče se vam bo zdelo smešno, a na žalost je tako, da boste s tistim padalom pod katerim se boste dobro počutili, leteli bolje, kot s tistim, ki vam bo paral živce, pa čeprav je ta drug po vseh testih zmogljivejši. Tako enostavno je to. Ko enkrat izgubite zaupanje, je le-tega zelo težko pridobiti nazaj. Strah in adrenalin lahko na vas močno vplivata. Lahko vam zameglita razum v takšni meri, da vam onemogočita sprejemanje razumnih in pravilnih odločitev takrat, ko le-te najbolj potrebujete. Tisti, ki pod padalom resnično uživate in se pod njim počutite sproščeno, pa boste v večji meri lažje sprejemali dobre in pravilne odločitve. Na žalost je prevečkrat govora le o maksimalni hitrosti, odlični finesi, najboljši sposobnosti pobiranja in planiranja. O vplivu samozavesti na naše letenje je na žalost govora le malo. Večina pilotov išče in hoče le najboljše v svojem razredu. Hočejo najboljše številke, premalokrat pa iščejo najboljše občutke.

Moda

Pri izbiri oblačil mogoče ni tako zelo narobe, če se oblečete po zadnji modi, izbirati padalo glede na modne smernice in trende pa vas najverjetneje ne bo pripeljalo do želenega rezultata. To, da kupite padalo zato, ker se ujema z barvo vašega avta, nekako ni pravilen razlog za nakup. Prav tako bi zanemaril številke in si ne bi delal seznamov testov certificiranja, saj ni nujno, da je tisto padalo, ki ima na testih najboljše rezultate, hkrati tudi padalo, ki je najboljše za vas. Daleč od tega. Resnično prikupno je, če kupite padalo zato, ker ga je kupil vaš prijatelj. Ni pa nujno pravilno. Lahko da boste kupili padalo, ker je najhitrejše in nasploh najboljše glede na sposobnosti, ki jih je predstavil proizvajalec. Še en recept za katastrofo.

Ko kupujete padalo, bodite v prvi vrsti iskreni do sebe. Pozabite na zgoraj navedene razloge za nakup in se odkrito vprašajte, kakšne so vaše sposobnosti. Vprašajte se, kako izkušeni ste in kaj od letenja pričakujete. Pri tem si dajte iskreni odgovor. Le tako boste lahko izbrali krilo, ki vam bo v zraku dajalo tisti tako zelo potreben in pomemben občutek samozavesti in sproščenosti.

Kakšen tip pilota sem?

Ko si postavite to vprašanje, je potrebno, da nanj iskreno odgovorite, ker drugače vse skupaj nima smisla. Če ste pilot, ki le občasno leti v svojem prostem času in naletite manj kot 50 ur na leto, potem iščite padalo v EN A ali spodnjem EN B razredu. Takšno padalo vam bo dalo potreben občutek stabilnosti, enostavno rokovanje s padalom pa bo pripomoglo, da se boste počutili pod krilom dobro tudi po daljših letalnih premorih. Nekateri zgrešeno mislijo, da so padala tega razreda namenjena izključno začetnikom in da ne bodo zadostila njihovim potrebam. Vendar se moramo zavedati, da je šel razvoj daleč naprej in da se tudi ta krila odlikujejo z dobrimi letalnimi sposobnostmi, po drugi strani pa nam dajejo izredno visoko stopnjo varnosti. Kar nekaj pilotov, ki so pod bolj »nabritimi« krili doživeli neljube dogodke, je priznalo, da so kasneje s temi enostavnimi krili opravili svoje najboljše polete, saj so se pod njimi počutili sproščeno in se niso potrebovali ubadati s krilom, temveč le s pogoji in z odločitvami, katero linijo peljati.

Če ste takšen srečnež, da imate možnost leteti skoraj vsak teden in neprestano ohranjate stik z letenjem, potem lahko razmišljate o tem, da opravite nakup visokega EN B ali celo EN C krila. Če ste v zraku resnično sproščeni in iskreno zelo izkušeni, ter ogromno časa preživite v zraku in letite tudi v zelo zahtevnih pogojih sproščeno, potem je mogoče celo čas, da razmislite o nakupu EN D krila.

Mogoče ste se imeli za vrhunskega pilota, potem pa ste po temeljitem razmisleku prišli do spoznanja, da niste nabrit preletaš in izkušen tekmovalec. Ugotovili ste, da ste le rekreativni pilot. Eni na žalost nikoli ne pridejo do tega spoznanja. Sami sebe kujejo v zvezde in kupujejo krila, ki jim niso dorasli. In potem jih nekega dne sploh več ne opazimo na vzletiščih. Naenkrat jih ni več nikjer ali pa previdno izbirajo pogoje in svoje letenje zmanjšajo na minimum. Če ste se uspeli realno oceniti in se postaviti tja, kjer je vaše mesto, potem ste lahko predvsem srečni, da ste prišli do tega spoznanja. Ne pozabite, da predstavlja nakup jadralnega padala nakup letalne naprave in da je od tega nakupa v prvi vrsti odvisna predvsem vaša varnost, v drugi vrsti pa je od tega nakupa odvisna količina užitka, ki ste si ga pripravljeni podariti.

Testni let

Ko boste izbor padal zmanjšali na nekaj modelov, pojdite na testni let. Le-ta vam bo povedal več kot vse številke. Opazujte kako se krila obnašajo pri vzletu. Bodite pozorni kako se počutite v zraku in ali vam odgovarja občutek, ki vam ga krilo daje v komandah. Danes ne moremo govoriti o slabih krilih. Vsa so odlična. Med seboj se razlikujejo le po govorici, ki jo govorijo. Poiščite krilo, katerega jezik poznate in ga razumete, saj boste z njim preživeli kar nekaj časa.

Pri izbiri se ne ozirajte na to, da prijatelji kupujejo drug ali cenejši model, saj boste vi tisti, ki boste leteli s padalom in ne oni.

Katera velikost

Ko kupujete novo padalo, je eden od faktorjev, ki vpliva na vašo izbiro prav zagotovo razpon teže. Če se boste znašli na meji med dvema velikostima, se vprašajte, v kakšnih pogojih običajno letite. Če običajno letite v močnih termičnih ali vetrovnih pogojih, ne bo nič narobe, če se odločite za manjšo velikost. Če pa letite predvsem v šibkih pogojih, bo za vas večja velikost pravilnejša izbira, saj se boste z njo lažje pobirali. Vendar naj vas tudi pri izbiri velikosti vodi predvsem vaš lasten občutek in izberite tisto velikost, pod katero se bolje počutite.

Zabava

Vsak pilot si želi, da bi bilo njegovo krilo posebno in drugačno. A zapomnite si, da bodo trenutni trendi in vaše trenutno navdušenje nad to drugačnostjo kmalu zbledeli. Udobje in zaupanje v krilo je edino kar šteje, zato kupite krilo, ki vam nudi največjo mero zabave.

Na koncu dneva ni pomembno kdo je bil najvišji in kdo je letel najdlje. Edina stvar, ki je pomembna ob koncu dneva je ta, da se po letenju domov vračate z velikim nasmeškom na obrazu, z glavo polno prečudovitih razgledov in s tistim enim in edinim neponovljivim občutkom, ki ga čutimo v prsih po prečudovitem letalnem dnevu. In to je tisto, kar šteje. Ker to je letenje. Eno in edino – neponovljivo. Prevod:

Avtor: Bruce Goldsmith (vir: Fifty ways to fly better)

Prevod: Mojca Pišek, DJP Lintvar