Opozorilni znaki šibkega dviganja

26.03.2017

»Kaj je ta grozen zvok?« - »To je moj BlueFly vario.« »Ga lahko prosim izklopiš? Ne vem, kako lahko letiš s tem.« Neštetokrat sem že imel tak pogovor, nakar potem rajši razložim kako sploh deluje alarm šibkega dviganja in zakaj ga uporabljam.

ŠIBKO DVIGANJE
Poglejmo si najprej osnovne koncepte šibkega dviganja. V namen tega članka definirajmo šibko dviganje kot dviganje, ki je dovolj močno, da zniža naše propadanje v normalnem letu. V takem primeru vario pokaže kakšnih -0.5 m/s. Če se zvočne nastavitve na vašem inštrumentu izklopljene ali pa imate vklopljen alarm propadanja, ne boste slišali ničesar. Šibko dviganje je lahko tudi propadel termični steber ali kaj drugega, čemur se želimo izogniti. Lahko pa šibko dviganje oznanja tudi prisotnost močnega stebra v okolici. V slednjem primeru si seveda želimo najti njegovo jedro. Vario lahko imamo nastavljen tako, da pri zmanjšanih hitrostih propadanja že daje zvočna opozorila. Na ta način bi že nekako našli jedro. Obstajajo pa tudi druge metode.

ALARMI
Poleg uporabnih zvočnih opozoril variometra v primeru dviganja ali spuščanja, imajo mnogi proizvajalci tudi tretji način opozorila: alarm, posebej namenjen za opozorila na šibka dviganja. Zvok alarma se močno razlikuje od prejšnjih dveh. Njegov glavni namen je, da nam pomaga najti pot v jedro šibkega stebra, kjer je dviganje najmočnejše. Moj alarm deluje na osnovi mejne vrednosti, ki jo nastavim sam. Če pa dviganje še naraste, bo alarm zamenjal značilen ton namenjen za letenje v termičnem stebru. Svojo mejno vrednost običajnega dviganja imam nastavljeno na 0.05 m/s, alarm šibkega spuščanja pa na -0.6 m/s. Če se s takimi nastavitvami iz mirnega zraka približam šibkemu dviganju, se bo začel alarm oglašati, ko se mi propadanje zmanjša za kakšnih 0.55 m/s. Frekvenca alarma narašča, medtem ko se hitrost mojega propadanja manjša dokler ni dviganje 0.05 m/s, nakar zvočna opozorila prevzame način letenja v termičnem stebru. Ali moram res to neprestano poslušati? Ne. V zraku se alarm oglaša samo v primernih pogojih, kakršnim je tudi namenjen. Na močan termičen dan se alarm oglasi le za kratek hip, nakar prevzame način termičnega letenja. Lahko pa postane nadležno pri kakšnem elegantnem jadranju na grebenu – tudi takrat si lahko pomagate z njim in poiščete najboljše dviganje.

ZVOK PROPADANJA
Če uporabljam alarm, kako naj potem nastavim zvok med propadanjem? Povprečno propadanje padala je -1.1 m/s. Po mojih izkušnjah je mejno vrednost za zvok propadanja bolje spustiti na -2 m/s, v nasprotnem primeru je včasih težko razločiti ali gre za šibko dviganje ali propadanje. Tudi občutljivost inštrumenta v načinu propadanja naj ne bo prevelika – tako boste zagotovo prepričani, da ste v propadanju in ne v šibkem dviganju turbulenc ali kaj podobnega. Te številke so seveda rezultati mojega eksperimentiranja in lastnih občutkov. Vam bodo morda ustrezale povsem drugačne nastavitve. Bodite pripravljeni na to.

PA DELUJE?
Nekateri menijo, da ja. Namen alarmov in podobnih stvari je, da vam pomagajo odkriti in vas opozoriti na šibka dviganja. In točno to počnejo. Še enkrat pa opozarjam, da je potrebnega kar nekaj dela z nastavljanjem inštrumenta. Vsakemu pilotu pač paše nekaj drugega. Nekatere moti, da se alarm oglaša že na vzletišču med čakanjem na vzlet. Poleg nadležnih komentarjev to pogosto mnoge tudi odbija, da bi sploh poizkusili. V zraku pa se, kot omenjeno, oglašajo samo takrat, ko so dosežene nastavljene meje propadanja. Kot pri vseh novih stvareh, bi se morali zavedati, da jih je vredno vsaj poizkusiti.

Cross Country, 177 Avtor: Nigel Page Prevod: Mitja Jančič