Novice iz Dobrovelj

01.10.2019

Avtor: Srečko Jošt

Ko se v severozahodnem in zahodnem delu Slovenije ne leti zaradi SV vetra in burje, pridejo v poštev vzletišča »preko Trojan«. V tem delu Slovenije imajo SV-V vetrovi odprto pot iz nižinskih delov na vzhodu, zato so precej laminarni, razen kakšen začetni dan po fronti.

Pred petimi leti smo se lotili izgradnje novega vzletišča na Dobrovljah, za katerega smo poiskali teren, ki je postavljen točno proti vzhodu. Prejšnje vzletišče je bilo obrnjeno bolj na jug in tako je veter večinoma pihal zelo od strani, pa tudi smreke pod vzletiščem so bile že tako visoke, da vzletanje ni bilo več varno.

V teh štirih letih smo regijski jadralni padalci izvedli tri obsežne akcije, kamor smo vložili ogromno prostovoljnega dela in obilo sredstev, saj je bilo potrebno tudi precej strojnih posegov. Zgradilo se je vzletišče, ki je med najlepšimi v Sloveniji, s svojo širino in konfiguracijo pa omogoča izjemno varno vzletanje.

Letenje na Dobrovljah je primerno predvsem za rekreativno letenje. Leti se celo leto, naboljše obdobje za jadranje je od marca do junija, pa tudi v avgustu in septembru. Primerne smeri vetra so JV, V, SV. Letenje se ob normalnem dnevu lahko začne že zgodaj zjutraj, ko sonce iz vzhodne strani segreje pobočje. Ko vzhodnik doda nekaj svoje sapice, je proti poldnevu možno že jadranje, ki je nato najbolj sigurno v področju okoli starega vzletišča. Ko pozno popoldne na JV-J pobočjih Dobrovelj popusti termična komponenta, ima vzhodni veter prosto pot, da zopet lahko neovirano vleče po Spodnji Savinjski dolini navzgor, vse od Celja in Žalca. Zraven pobira toploto polj in hmeljišč, ter se naslanja na vzhodno pobočje, kar omogoči lepo večerno jadranje. Je pa na vzletišču že senca, hladen zrak se hoče pri tleh spuščati navzdol, zato imajo piloti z »našpičenimi« padali pri vzletanju lahko že probleme s polnjenjem kupole ob dvigu.

Pred tremi leti se nam je uspelo z letalskimi oblastmi dogovoriti, da se je dvignilo dovoljeno višino letenja iz predhodnih 1000 ft AGL (300 m nad terenom) na sedanjih 5500 ft AMSL (1675 m nadmorske višine). To višino je treba strogo upoštevati, kajti nad to mejo je že takoj kontroliran C zračni prostor in se ravno tu čez redno zelo nizko spuščajo potniška letala iz smeri Uršlje gore in Golt proti Dolskem in v pristanek na Brnik.

Dostop do vzletišča je dokaj hiter, asfaltna cesta poteka cik-cak po vzhodnem pobočju, na koncu pa je še 500 metrov lepega makadama. Iz pristanka je tudi lepo izhodišče za ljubitelje hoje in letenja.

Letošnje pridobitve na Dobrovljah so tri. Parkirišče ob vzletišču smo s sponzorskimi sredstvi (hvala TopCar- -ju iz Šempetra) nasuli in utrdili. Na levi spodnji strani vzletišča smo postavili »klopco ljubezni«. Teh je že 14 na čudovitih razglednih lokacijah v Sloveniji. Izdeluje jih Klemen Klevže, jadralni padalec iz Podplata, kateremu se zahvaljujemo za novo pridobitev. »Otvorili« smo jo v mesecu juniju, turistično društvo Braslovče je pot do nje opremilo s smerokazi.

Zahvala gre seveda tudi Občini Braslovče, ki je financirala nakup avtomatske vremenske postaje Skytech, ki je postavljena na odbojni tabli ob starem vzletišču. Visok drog je prispeval TopCar, za vse okoli montaže pa se je, brezplačno (tudi hvala), potrudila firma Kota iz Petrovč.

Vremenski podatki so dostopni na 031 448 761 in na spletni strani proizvajalca.

V Braslovčah je pred leti zamrlo delovanje društva jadralnih padalcev, katero je imelo dolgoletno tradicijo. Z ureditvijo novega vzletišča in povečanjem števila prostih letalcev v bližnji okolici je zopet vzplamtela želja po organiziranem delu in sodelovanju z ostalimi društvi in s krajevnimi oblastmi, zato je v teku postopek za ponovno registracijo društva.

Že od začetka urejanja imamo vzpostavljene odlične odnose z lastniki vzletišča in pristanka. Vse, ki boste prišli leteti na Dobrovlje, naprošamo, da upoštevate pravila letenja in skrbite za red in čistočo. Vidimo se torej ob vzhodnem vetru!