Nordic OPEN 2008

21.07.2008

Po vcerajsnem treningu smo vsi naspidirani, ker razmere so bile res super in podobne so bile napovedane za danes. Zjutraj na generalnem briefingu nas je pricakalo prijetno presenecenje, saj zaenkrat organizacija deluje bolj kot svicarska ura. Ker je organizacija na nivoju, so danes sestavili temu primerno disciplino, in sicer dolgo kar 77,8km, kar za to pokrajino ni ravno macji kaselj. Najprej smo pokvackal okol starta po grebenu, potem smo se odpelal 20km proti tocki na ravnini, nato proti mestu Bitola, tm smo spet mal pokvackal in zopet dobrih 20km po ravnini v cilj. 
 
Se pred startom smo nabasal na ene tezake, ki nam zagrenijo vzlet. Kdo drug ko pa dustdevil, in to eden zraven druzga. K sreci slovenska ekipa nima vecjih problemov s startom in vecina dirko zacnejo brez problemov, ostali smo pa bolj nizko. Matej C. in Prevc sta nazacetku predobra in se ze kmalu po zacetku zakoljeta, kjer se Gasper iz podna pobere, Matej pa ni imel taksnega zegna in mora pristati.
 Ostali se vozimo uzadi in pocasi, ker je treba vse pobirati, saj razmere niso take, kot so napovedoval. V prvi grupi mamo edino Bojana in Moleka/Molekula, ki je prevec optimisticen in konca slabih 30km pred ciljem. Z Damjanom se pocasi priblizujeva prvi grupi, ki je dolgo ni bilo na spregled, za nama pustiva Oroza in Pristova. Ciljni dolet pa pokoplje celotno grupo v kateri je tudi Bojan , zato se nam zadaj kar mal smeje in sparamo s gasom, ampak naja doleti enaka usoda in nama zmanjka slabih 4km do cilja. Aja, Prevc pa se za nama pripelje 1,4km do cilja, valda. Jutri naj bi bilo se kar uredu, potem pa pricakujemo poslabsanje vremena.
 
Rezultati http://www.nordic-open.eu/documents/Task1_Overall.pdf
 
LP, Tilen Ceglar
Ronny nas še pajsa:(
Drugi dan zaznamujejo južno-zahodni vetrovi, kar je za te kraje problem zaradi vzletišča. Na začetku tekmovanja organizator sicer omeni jugozahodni štart a pove, da ni primeren za 120pilotov. Na srečo se vseeno odpravimo tja in sestavjo 62km dolgo disciplino speedrun, prvo direkt čez ravnino proti Prilepu potem pa cik cak bolj po hribih na drugi strani doline. Razmere okol starta so bolj uboge a se stebri z višino zelo pojačajo. Startam bolj med zadnjimi igram na karto, da ravnina dela kasenje in da mam pot pomarkirano. Res težko napišem kaj se je dogajalo z našimi piloti med tekmo, men se neki zjebe gas tko da mi pride bl prov v stebrih kot pa na preskokih, sicer letim tekoče brez problemov a počasi. Prvič v življenju pridem v cilj višje kot pa sm se odpravu, po drugi strani pa se Anza zabije v podn iz 2500m mal pred ciljem, to je pač ta hendikep ravnine. Zopet me pozitivno preseneti Tilen, ki pride kmalu za mano v cilj. Prevči dirka s prvo grupo, ki ma tud najboljši čas na koncu ga mal pihne in tko ga spet nabije Ronny. V cilju je tud Stojči mal kasno se privlečeta tud Gabršek, Molekula ter Duško. Osmoljenec dneva je Četnik, ki scuri nekje na 2/3dirke po tem mu pa še kombi crkne. Za današnjo dirko smo bolj skeptični saj se neki govori o nevihtah, katere organizator jemlje zelo resno. Po treh dnevih letenja nam prov pride mal pavze pa še vreme lahko pritisne na gumb RESTART tako da začne spet pihati SV.
 
Ajd za en cajt Matej Ceglar
Rezultati http://www.nordic-open.eu/documents/Task2_Overall.pdf
Drama se nadaljuje...Po včerajšnjem obisku hladne fronte se vreme danes počasi izboljšuje. Tekma za danes je odpovedana, kar pomeni, da je na voljo še en dan za pisanje protestov na še vedno neuradne rezultate druge tekme. Od Slovencev so oškodovanci omejitve po višini (3200 m nadmorske nad Kruševim) Bojan, Anže in Damjan, ki so jo odnesli z 0 točk. Problem je predvsem v tem, da je GPS Bojanu in Anžetu kazal višino nižjo od omejitve, v tracku pa je ta vsaj 100 m višja! Poleg naših 'kaznjencev' je kazen dobilo še približno 40 pilotov.  Vsa ta zmešnjava gre predvsem na račun finske ekipe, ki je zahtevala strikten pregled trackov po višini, kljub temu, da organizator le tega ni hotel. Bomo videli kakšen bo rezultat te zmešnjave, že sedaj je pa jasno, da bo ta kolobocija močno omajala poštenost in veljavnost končnih rezultatov.
Še malo o včerajšnjem dogajanju. Po skenslanju smo se z Gašperjem in Stojcem odpravili v Ohrid (ostali so bili tam že v petek). Ob prihodu je bilo še sonce, tako da smo imeli ravno dovolj časa za ogled plaže in zgodovinskih znamenitosti, katerih je v Ohridu kar precej. Okrog petih se nad ohridski biser priplazijo nevihtni oblaki, zato se pred močno ploho zatečemo v Gladiatorja, ker nam potrežejo s hišno specialiteto z enakim imenom. Gašper je ne more prehvalit, k čemer je verjetno pripomoglo romantično vzdušje ob svečki, ko je zaradi nevihte zmanjkalo elektrike.
Se zvečer ponovno oglasimo, ko bo več jasno glede kazni, pa še kakšno fotko zdraven nalimamo.
(Z)opet skenslan
Torej, pondelkova drama se približuje koncu. Ampak za naše tekmovalce se ni končalo zelo uspešno, saj sta se spajsala samo Bojan in Orož, medtem ko sta Damjan in Anza ostala na 0. Prevc je pomiril odnose med Sri in Slovenci zaradi Kosova, saj je s najdbo tolerance 100ih metrov zračnega prostora rešil večino srbov. Za konec te napete drame lahko rečemo, da je fora samo v inštrumentih oziroma razlika med competino/compeo in competino+.

Danes pa so nas peljali zahodni štart Sliva, ki se nahaja na drugi strani doline pri Prilepu. Kaj kmalu smo že bežali na štartu pred dežjem, zato mislim da ni potrebe, da posebaj govorim o kakšni tekmi :) Jutri zopet kiša, a subota može da biče trka! Držte pesti!