Možnosti in priložnosti za obisk vzletišč, polnih lepih razgledov: Spodnja Savinjska dolina

01.06.2019

Avtor: Tomaž Samec

Potrebuješ le čas in veselje, da obiščeš novo vzletišče, ki še ni na seznamu v tvoji knjigi letov. V nadaljevanju bom opisal nekaj vzletišč, ki so zanimiva za nove podvige v jadralnem padalstvu in ko se boš peljal mimo, se boš spomnil, da se tukaj nahajajo vzletišča, ki omogočajo tudi čudovite razglede po Savinjski dolini.

Hom pri Preboldu

Morda ste prve korake v jadralnem padalstvu pričeli v Preboldu na šolskem terenu. Izvedli dvig kupole in odleteli prvih nekaj metrov nad tlemi, ob tem pa se počutili kot ptič na nebu. Blizu Prebolda, od Šempetra proti jugu, se nahaja razgledna vzpetina Hom, na katerem je planinska koča »Dragov dom« in tudi cerkev svete Magdalene. Na vrhu je lep razgled, vse od Kamniško Savinjskih Alp, vzhodnega dela Karavank, do Pohorja, do razgleda na Savinjsko dolino in del Celjske kotline.

Kako do vrha Homa?

Z avtoceste Ljubljana – Celje se usmerite na izvoz Šempeter in cesti sledite v smeri Šempetra. V Šempetru zavijete desno v smeri vasi Šešče in se nato peljete proti vasi Matke. Na koncu vasi v križišču zavijete levo v smeri Homa, preko mostu navzgor. Po krajšem vzponu pridete do naslednjega križišča, kjer nadaljujete levo v smeri Homa. Ko se asfaltirana cesta konča, je na levi strani parkirišče. S parkirišča nadaljujete pot peš po markirani poti 10 minut, in ste na vrhu. Na vzhodnem delu vrha se nahaja vetrna vreča, ki nas seznanja o smeri vetra. Za urejanje vzletišča skrbijo pridne roke jadralnega padalca iz Prebolda (g. Vlado).

Kdaj je primerno leteti s Homa?

Leti se preko celega leta, ko je napovedan veter vzhodnih ali severovzhodnih smeri za osrednjo Slovenijo. Odločite se lahko za jadranje ob grebenu ali za prelet. Možnosti za pristanek je veliko. Ko jadramo, vidimo levo ob grebenu reko Savinjo, ob kateri je veliko travnikov, ki nam omogočajo varno pristajanje. Pristajajte kjer je trava nizka, da ne povzročate preglavice kmetom. Padalo zložite ob cesti.

Sveti Jošt nad Vranskim

Vsem je dobro poznano vzletišče Dobrovlje- vzhod, ki ob vetru vzhodne smeri omogoča lepo jadranje ob grebenu, vzletišče pri cerkvi Svetega Jošta pa se nahaja na zahodnem obrobju Dobroveljske planote. Z vrha travnika, ob cerkvi, se nam odpre pogled na zahodni del Posavskega hribovja, Menino planino, Vransko, …

Kako do vrha Svetega Jošta nad Vranskim?

Z avtoceste Ljubljana – Celje se usmerite na izvoz Vransko. Vožnjo nadaljujete po stari cesti v smeri Trojan. Na zahodni strani Vranskega je tabla za center Vranskega. Zavijete desno in peljete proti Praprečam, mimo kampa Podgrad, kjer se pričnete vzpenjati in prispete v vas Tešova, pot nadaljujete naprej po glavni cesti do vrha Ropasije (Ropasove peči). Tukaj vas tabla usmeri za sveti Jošt levo in pot nadaljujete po makadamski cesti. Prispete do zadnje kmetije Dobnik, kjer se z gospodarjem dogovorite kje lahko na njegovem posestvu parkirate avtomobil. Pot nadaljujete peš 5 minut po travniku in ste že na zahodnem obrobju Dobrovelj.

Kdaj je primerno leteti s Svetega Jošta?

Vzletišče omogoča lete preko celega leta, ko je napovedan veter južne ali rahle jugozahodne smeri za osrednjo Slovenijo. Letimo lahko panoramsko do Vranskega ali naredimo prelet. Pri preletu je potrebno biti pozoren na omejitev višine letenja (1700 m AGL).

Medvednica

Malo manj znano vzletišče, ki omogoča vzletanje na sever, je smučišče Medvednica. Na tem zasavsko-savinjskem smučišču so se nekdaj kalili odlični smučarji. Vrh smučišča omogoča razgled proti Dobrovljam, Goltem, Menini planini in tudi delu Savinjske doline, …

Kako do vrha smučišča Medvednice?

Z avtoceste Ljubljana – Celje se usmerite na izvoz Šempeter. Peljete proti Preboldu in naprej za Trbovlje. Prispete na prelaz Podmeja. Pot nadaljujete še nekaj sto metrov, v prvem ostrem ovinku v levo, pri gostilni Jager, zavijete desno, nato nadaljujete pot po glavni cesti še 2 kilometra. Ko se konča asfaltirana cesta, pot nadaljujete še 2 kilometra po urejeni makadamski cesti in prispete do kraja Vrhe. Na parkirišču ob zgradbi smučišča parkirate avtomobil in pot nadaljujete peš po smučišču navzgor, po 10 minutah prispete na vrh smučišča.

Kdaj je primerno leteti s smučišča Medvednica?

Vzletanje je mogoče preko celega leta, napoved za osrednjo Slovenijo mora biti rahel severni veter. Omogoča lep panoramski let v Loke ali naprej v Tabor.

Lobnikar

Zanimivo vzletišče v Savinjski dolini, ki omogoča lete, ko je napovedan veter zahodne smeri. Na vrhu Lobnikarja je razgled proti Dobrovljam, Vranskemu, po delu Savinjske doline, …

Kako do vrha vzletišča Lobnikar?

Z avtoceste Ljubljana – Celje se usmerite na izvoz Šempeter in se peljete proti Preboldu. V vasi Dolenja vas se v križišču usmerite desno in se peljete do Kaplje vasi, kjer v ostrem desnem ovinku zavijete levo in se peljete čez potok Bolska. Pri nogometnem igrišču zavijete desno in se peljete mimo polj hmelja. Za tablo Grajska vas zavijete levo in se peljete v hrib. Ko prispete v gozd, zavijete na prvem odcepu desno za Šmiglovo zidanico. Tam ste po krajšem vzponu, nato pot preide v urejeno makadamsko cesto, kjer nadaljujete še 2 kilometra in prispete na jaso s parkiriščem. Od tu naprej nadaljujete peš še 5 minut. Vzpnete se ob robu travnika in prispete na vrh vzletišča Lobnikar.

Kdaj je primerno leteti z Lobnikarja?

Vzletanja iz vzletišča Lobnikar je omogočeno prav v vseh letnih časih, ko je napoved veter za osrednjo Slovenijo rahel zahodnik-severozahodnik. Ko vzletiš, se držiš desno ob hribu Planinca. Po preletu med hribi se odpre fenomenalni razgled na Savinjsko dolino. Pristanete lahko ob robu travnikov v Grajski vasi.

Vsa opisana vzletišča omogočajo tudi Hike & Fly dogodivščine.

Opisal sem le nekaj mest v spodnji Savinjski dolini, ki omogočajo letenje glede na veter iz različnih sme- Lobnikar ri. Le izbrati je potrebno pogum in raziskovati naše lepote. Ob raziskovanju novih vzletišč se nam razvijajo tudi dodatni čuti in povezanost z naravo. Pri dogodivščinah raziskovanja novih vzletišč je pomembno tudi, da ohranimo naravo takšno, kakršno so nam zapustili naši predhodniki in jo tudi skupaj ohranimo za prihodnje rodove. Ne zanemarite prijazen pozdrav domačinu ali kmetu na travniku ali njivi in se jim s tem zahvalite za uporabo njihovih zemljišč za pristanek. Navezujmo stike med potjo na vrh vzletišča, saj bomo tako skozi oči ljudi, ki jih srečujemo, kot pravi ptiči na nebu in pokažimo, da spoštujemo ljudi, živali in naravo.