Matjaž Klemenčič: Zmajar, ki zna leteti tudi s padalom

01.11.2018

Avtor: Gašper Prevc

Že 19 let letiš z zmajem, zadnja leta te pogosto videvamo tudi s padalsko opremo. Zmajar ali jadralni padalec?

Ne bi rekel, da sem čistokrvni padalec, še vedno raje letim z zmajem :). Precej več ur naletim z zmajem, že sama udeležba na zmajarskih tekmah prinese veliko ur letenja z zmajem. Res pa je, da sedaj veliko več letim s padalom.

Če imaš normalno službo in delaš do 16.00, je za zmaja velikokrat prepozno. Po duši sem in bom še vedno zmajar. Če je dober dan in nisem časovno omejen, potem je izbira jasna - zmaj.

Kako to, da si se poleg zmajarstva začel ukvarjati tudi z jadralnim padalstvom?

Pravzaprav sem se zmajarstva in padalstva lotil hkrati. Leta 1996 sem se z mojim očetom začel učiti leteti z zmajem. Takrat smo se v Tolminu dobili skupaj majhna klapa s starim Cloud padalom in z željo po letenju. Za zmaja sem bil takrat še premajhen in "prešvoh". Star sem bil 12 -13 let. Oče me je učil na terenu. Zmaja primernega mojim kilogramom se takrat ni dalo kupiti v Sloveniji, tako da sem lahko letel samo na poligonu s prevelikim zmajem. Želja pa je bila seveda leteti več kot samo na poligonu. Ko smo dobili tisto staro padalo, smo se učili drug od drugega. Tako je prišel dan, ko smo se z mopedom odpeljali na Kobalo in prvič tudi zares poleteli. Ko je oče izvedel, da smo leteli s Kobale, se je nakup zmaja pospešil. :)

Kasneje, ko sem lahko letel z zmajem z višjih vzletišč, sem na padalstvo pozabil. Po petnajstih letih, ko sem začel delati pri podjetju Triple Seven, je padalstvo postalo spet aktualno. Sedaj imam padala na razpolago, zato pogosteje letim tudi s padalom. Predtem nisem razmišljal, da bi svoje finance vlagal še v opremo za jadralno padalstvo. Sedaj pa me je potegnilo tudi v to smer.

Se pa ta dva svetova med sabo zelo dobro dopolnjujeta. Mentalno uletenost za zmaja mi daje tako jadralno padalo kot zmaj. Na primer, če letim s padalom zimsko ligo, je to ravno tako mentalni trening za tekmovanje, kot če bi čez zimo treniral izključno z zmajem

Katere so glavne razlike med panogama?

Padalstvo je definitivno enostavnejše. Nahrbtnik vržeš v avto in greš. Za zmaja letalni pogoji hitro niso dovolj dobri, da bi hodil na vzletišče in zmaja sestavljal. To se potem odraža v tem, da imaš več dni letenja s padalom.

Prednost padalstva je tudi ta, da lahko letiš mikrolokacije in tam pojadraš. Odkar letim s padalom, sem vzletel z več različnih vzletišč, na katere prej niti pomislil nisem. Ko pa si enkrat z zmajem pod bazo in potegneš speed bar … ko stvar "zalaufa" ... to odtehta vse potrebne priprave, ki jih zmaj zahteva, da prideš do letenja. Res se premakneš. S padalom lahko tiščiš pospeševalnik do konca, ampak tega občutka ne boš doživel. S padalom je dinamika letenja drugačna kot z zmajem.

Razlika je tudi ta, da padalo kupiš in ga letiš. Da zmaj dobro leti, ga moraš znati sam pravilno nastaviti, kar zahteva kar nekaj praktičnega znanja.

Kakšen je občutek vrtenja termičnih stebrov?

Precej se razlikuje, tako da je težko primerjati. Pri padalu je površina večja, kar pomeni, da vse tiste "balončke" lepše zapelješ in lahko bolje centriraš. Jadralno padalo je naprava, ki ti boljše pokaže kje je termično dviganje in te lepše pelje vanj. Je pa občutek pri zmaju bolj prvovrsten. Z zmajem se moraš bolj potruditi, da pobereš termično dviganje, saj je zmaj nestabilen. Ves čas nekam leze, zato ga moraš precej popravljati in ga čutiti. Več časa rabiš, da se priučiš pobiranja termičnih dviganj z zmajem, kot s padalom.

Pri vhodu v dviganje s padalom vario začne piskati, potem traja nekaj časa, da dosežeš najvišje dviganje in takrat začneš obračati. Pri zmaju je treba dviganje čutiti že prej, drugače odletiš predaleč in si hitro izven dviganja.

Kaj si iz enega športa v tekmovalnem smislu prenesel v drugega?

Zmajarske tekme so mi dale znanje, da sem padalsko tekmo odletel dobro in razmeroma hitro. Na tekmi v termičnem stebru mi je na padalu manj stresno. Na zmaju v tisto smer v katero zavijaš ne vidiš, saj ti pogled zastira krilo, ki je pod tabo. S padalom imaš boljši pregled. Tako sem lahko na padalski tekmi precej bolj tiščal po notranji strani, ker sem videl povsod naokrog in sem vedel, da lahko opravim cel krog brez problema. Na štartnem pilonu sem se tako vedno znašel med najvišjimi brez problema. No, seveda je tukaj nekaj pripomogel tudi Queen 2. :)

Odletel sem samo eno ali dve resni padalski tekmi, tako da težko rečem, ali so mi padalske tekme dale kaj dodatnega znanja za letenje z zmajem. Se pa zaradi letenja s padalom boljše znajdem na zmaju, ko je potrebno počasnejše letenje. Več zaupanja imam, da bo zmaj še vedno letel pri nižji hitrosti, zato si ga drznem peljati bolj počasi. To se odraža v boljšem pobiranju.

Kdaj ti kot zmajarju gredo padalci najbolj na živce, in obratno?

:) Najhuje je, ko letiš z zmajem v dviganju skupaj z neizkušenim padalcem, ki se ti zapelje skozi steber in niti približno ne predvidi tvojega gibanja. Na žalost je takšnih vsaj 60 % v padalskih krogih. Ljudje letijo padalo in menijo, da vsi v zraku letijo na isti način kot oni letijo s svojo letalno napravo.

To nepoznavanje dinamike letenja zmaja se odraža na pristankih, ko padalci pospravljajo padala na sredini pristanka. Če bi dal takemu človeku enkrat za peljati zmaja, ne bi nikoli več zlagal padal na sredini travnika. Zmaj ni tako vodljiv, kot je vodljivo padalo. Če si previsok s padalom, narediš še kakšen zavoj in zadevo rešiš. Ko pa si z zmajem dvajset metrov nad tlemi postavljen v smer pristanka letiš naravnost. Kaj veliko tukaj ne moreš več manevrirati. Tudi "pumpati" ne moreš, saj zmajarji nimamo komand, s katerimi bi lahko let skrajšali, kadar je to potrebno.

Obratno pa… mislim, da se mi padalcev tako bojimo, da se mi prej umaknemo. V zraku seveda. :)

Kdo je s kom bolj obremenjen?
To je kot surfersko kajtarska scena. Vsi smo v istem prostoru, vsak s svojo napravo in do trenj seveda prihaja. Ampak bolj iz heca kot zares.

Na primer, ko pridem na Kovk z zmajem, vedno slišim kakšen komentar padalca, češ saj ni dovolj dober dan za zmaja sestavljat. Zanimivo, da iz zmajarskih vrst ne poslušam nobenih komentarjev, ko se na štartu pojavim s padalom. To je normalna folklora, ki pride v paketu zraven takšnih stvari. :)

Si že videl kdaj leteti ptiča, ki ima noge naprej?

Tako bom rekel: ptič, ki napada, ima tudi noge naprej. :) Po tisti dolgi pavzi, ko sem spet začel leteti s padalom, sem se vedno nagibal naprej s telesom, poskušal sem gledati dol, kot sem to vajen na zmaju. Sedaj tega občutka ni več, se ob menjavi naprave takoj prilagodim. Narava je postavila ptiče z glavo naprej z določenim namenom. Če enkrat poskusiš, kako to izgleda, potem tega ne pripisuješ več samo evoluciji aerodinamike. :)

Vsako leto narediš kako promocijsko akcijo za svojega sponzorja. Pristajal si na krilu jadralnega letala, s Petrom Prevcem si skupaj letel v Planici. Letos je bila precej odmevna akcija, ko si letel nad Sočo z reaktivnim pogonom. A se tako tveganje izplača?

Splača? Finančno gledano se ne more. :) Če pa v tem uživaš, potem seveda se. Če delaš takšne stvari zaradi denarja, je bolje da končaš, ker bo šlo slej kot prej kaj narobe. Te ideje zrastejo v moji glavi. Brez sponzorja teh idej ne bi mogel izpeljati, saj zahtevajo veliko priprav in celotno ekipo.

Na primer, projekt letenja z "jetom" je rastel leto in pol. Testirali smo kar veliko časa. Kar nekajkrat smo vse spremenili z namenom, da bi bila naprava kar se da varna.

Letel sem takrat, ko je bilo mirno; torej vedno zjutraj. Tako sem imel stvari vedno pod kontrolo. Po navadi tako nizko letiš z zmajem samo pri pristanku, zato mi je bilo takšno letenje nekaj povsem novega. Zelo sem užival!

Velik rizik pri takšnih projektih predstavlja kamera. Zgodovina pravi, da so se napake dogajale velikokrat, ko so je pojavil pritisk s strani kamere. Z njimi upravljajo umetniki, ki ne vedo kako zmaj leti. Ali leti visoko, nizko, kaj pomeni če veter piha v rit ... Zato moraš biti trden, znati moraš reči NE BOM, ker pogoji tega ne dopuščajo. Pomemben je tudi fokus na samo pripravo, da kljub vsem dogajanju okrog sebe ne pozabiš na osnovno pripravo.

Je prosto letenje privlačno za sponzorje?

Možnosti v teh časih je definitivno več, kot jih je bilo pred internetom. V mojem primeru si ne bi mogel privoščiti tekmovalnega letenja brez sponzorjev, saj sta oprema in čas zelo draga. Če želiš, imaš danes preko socialnih omrežij in kanalov možnost doseči določeno publiko. V 90-ih letih je bilo to težje. Takrat nisi mogel pokazati kaj delaš v športu, kateri ni bil medijsko izpostavljen. Res je, da bo lahko nogometaš dobil milijone, katerih tukaj ne bomo nikoli videli. Od sponzorjev ne moreš živeti, lahko pa pokrijejo določen del stroškov. Sedaj sem pri podjetju Triple Seven tudi na drugi strani. Tu pomagam pri iskanju zanimivih oseb, ki bi jim lahko pomagali na poti k boljšim rezultatom.

In kaj je glavni faktor, da nekdo dobi podporo?

Najprej so v ospredju rezultati. Tudi mojemu glavnem sponzorju je rezultat glavno merilo ali se bo sponzorstvo nadaljevalo ali ne. V teh časih je seveda pomembno tudi delo ob tem, torej aktivnost na socialnih omrežjih, kvaliteta izdelanega medijskega materiala, itd.

Kaj svetuješ nekomu, ki bi rad dobil sponzorja?

Predvsem je pomembno, da ne razmišljaš v smeri - dobim sponzorstvo in je stvar rešena. Sponzorstvo predstavlja tudi določeno delo, s katerim daš nekaj tudi nazaj. Tako dela cel svet v marketingu. Nekaj daš in nekaj dobiš nazaj. Hkrati se je treba zavedati, da če daješ nekaj nazaj, moraš to dajati z dušo. Tisti produkt, ki ga predstavljaš, moraš imeti rad. Ne boš šel iskat sponzorstva na področje kozmetike, saj tega ne boš predstavljal z zanosom. Kot padalec boš po sponzorstvo raje šel najprej do proizvajalcev padal, inštrumentov in ostale opreme, ki se uporablja za letenje. Tu je tvoja ciljna skupina, kjer moraš najprej začeti iskati možnosti za sodelovanje.

Prej si omenjal projekt s Petrom Prevcem v Planici. Ali sej je bilo lažje ujeti z njim v kader ali z Valiči v podjetju Triple Seven, kjer trenutno delaš?

S Prevcem je bilo čisto enostavno, tip je car v vseh pogledih. Z Valiči je seveda bolj delikatno. :) Vemo, da sta brata Valič milo rečeno genija, kar se tiče konstruiranja. Z njima prijateljujem še iz časov njihove tekmovalne slave ob koncu prejšnjega desetletja. Ampak, ko smo v pisarni je to čisto navaden posel, kjer predstavljajo šefe privatnike z dobrimi in slabimi dnevi. :)

Kako si prišel zraven, kakšna je tvoja zadolžitev?

Triple Seven je takrat zrasel do te mere, da se je delalo na več produktih hkrati. S tem se je pojavila potreba po dodatnem človeku, ki bi pomagal pri razširjenemu programu dela. Jaz sem do takrat z delom pokazal, da imam potrebno znanje multimedijskih orodij in kar nekaj prakse z delom s socialnimi omrežji. Tako sem najprej začel delati na področju marketinga. Sedaj se je zadeva tako razvila, da imamo za to zaposlenega še kolega Madsa iz Danske, ki nam pomaga pri večjem delu marketinga. Še vedno pomagam v marketingu, vendar se je sčasoma zgodilo, da veliko pomagam pri tehničnem delu, to je trimanje prototipov, izvajanje tehničnih pregledov, itd. Tako da trenutno sedim na več stolih hkrati. Meni je všeč, ker me vse to zanima in se ob Valičih tudi ogromno naučim. Aljaž in Urban sta zelo radodarna z informacijami, ko jih vprašaš o tehničnih stvareh. Iz izkušenj samega "tuninga" v padalstvu sem začel bolj razmišljati tudi o nastavitvah zmaja, kaj in kako bi lahko še izpopolnil pri zmaju. Predvsem pa ob delu bratov Valič vidim, kako velik del časa je potrebno posvetiti temu, da si letalno napravo zares pripraviš, da je na koncu ukrojena po tvojih željah. To se kasneje odraža tudi pri letenju in tekmovanju z zmaji.

Kako izgleda tvoj delovni dan?

Moje delo je precej dinamično. Zjutraj je fiksni del, vse ostalo zavisi od vremena. Pridem v službo, najprej naredim delo za računalnikom, kontakti, maili … Ob 9-ih ali 10-ih se pripravi prototipe za letenje, če se gre kasneje ta dan leteti. Običajno grem z njimi, jih vozim na vzletišče in popravljam - trimam padala. Včasih se s sodelavcem zamenjava, da lahko jaz delam na promocijskem materialu, fotografijah … milijon stvari se dogaja in ni dneva, ki bi bil podoben prejšnjemu.

Na katerih modelih delate trenutno?

Trenutno delamo na dveh projektih - King 2 in Rook 3. Delamo pa tudi na tandemu, tako da se večkrat zgodi, da sem zraven za balast in tako lahko opazujem mojstre pri delu iz "prvega" sedeža. :)

Kakšno vlogo igra letenje v tvojem življenju?

Z zmajem sem začel zelo zgodaj, tako da sem rastel s tem športom. Celo življenje je ovito okrog letenja: punca leti, brat leti, jaz letim, delam za letenje, sponzoriran sem za letenje, … vse kar se mi dogaja v življenju se mi prepleta s tem športom. Moram reči, da sem imel res srečo, da se je vse skupaj razvilo tako, kot se je. :)