Lokacija, lokacija, lokacija

01.03.2018

Za vse, ki vas zanima tehnika, pa tudi za tiste, ki vas ne

Za mantro “lokacija, lokacija, lokacija” ste verjetno že slišali. Tokrat pa ne gre za prodajo nepremičnin :)V tem članku si bomo ogledali različne načine sledenja v živo, njihove prednosti in slabosti in v katerih primerih so uporabni.

Prosto letenje je lahko zelo tehnično oz. tehnološko usmerjen šport. Na voljo imamo kup različnih inštrumentov in naprav, s katerimi si lahko pomagamo pred, med in po letenju.

V zadnjih nekaj letih je bilo nekaj primerov iskanja pogrešanih oseb. V spominu mi najbolj ostaja primer pilota, za katerim se je izgubila sled, čeprav je imel vključeno sledenje v živo preko aplikacije FlyMe. To se je kmalu po začetku ustavilo. Zrno upanja je bil njegov telefon, še vedno vključen v mobilno omrežje in je zvonil. Ko je bila v iskanje vpletena tudi policija, so preko sodnega naloga od mobilnega operaterja dobili lokacijo s pomočjo triangulacije od mobilnih oddajnikov. Tako kot to večkrat vidimo v filmih. Problem je bil, ker je bila izračunana lokacija za več kot 30km napačna, kar je bilo potrjeno na koncu, sluteno pa že zaradi samih vremenskih razmer. Stolpi v divjini so redki, pokritost seže več kilometrov, natančnost ni najboljša. Kako je lahko bila toliko napačna, ni jasno, na koncu je bilo telefon vseeno možno locirati z Android Device Manager-jem. Postopek je razložen v spodnjem poglavju. Zgodba pa na žalost, kljub temu nima srečnega konca.

Ko so pomembne sekunde, je važno da se zavedamo, kaj vse nam tehnologija omogoča, da jo lahko v našo korist tudi izrabimo.

Ker mi je dolžina članka ušla izpod nadzora, bo v reviji Ikar objavljen v dveh delih. V drugem delu si bomo pogledali še sledenje preko satelitske povezave in preko radijske postaje.

GSM/GPRS sledenje

Sam nisem pristaš imeti namenske naprave za vsako stvar, ki bi jo mogoče rabil. Kot letalni inštrument mi mobilni telefon zadostuje (izjemi sta variometer in kompas!), saj ima dovolj dobro avtonomijo baterije, procesorsko moč, senzorje in lahko služi še kot sledilna naprava v živo in snemalec leta.

Možnosti in aplikacij za GPRS sledenje je “malo morje”. Z eksplozijo sposobnih mobilnih naprav na Android in iOS platformah obstaja “miljon in ena” aplikacija sledenja v živo, pa tudi namenske naprave, kot je recimo Flymas-  trov Tracker ali kakšni nizkocenovni brezimenski kitajski sledilci

Za GPRS način sledenja potrebujemo SIM kartico, mobilno napravo (običajno pametni telefon) in pokritost z mobilnim omrežjem. V zadnji postavki se že vidi potencialni problem.Antene za mobilna omrežja niso usmerjene v zrak, zato je signal v višjih legah slabši.V neciviliziranih območjih je problem pokritosti prisoten še toliko bolj. Prav tako za napravo ni dovolj, da je povezana z mobilnim omrežjem - mobilni operaterji uporabljajo nabor protokolov, in najbolj pokrit (GSM) je namenjen samo telefoniji - klicom in SMS-em. Podatkovne povezave (2G, 3G, 4G ...) imajo večje tehnične zahteve in vsi repetitorji jih ne podpirajo, ker še niso nadgrajeni za te protokole.

Flymastrov sledilec ponuja tudi SIM kartice z njihovimi sledilnimi napravami in veliko pokritostjo po državah.

Pošiljanje koordinat

Če gre za posredovanje lokacije nujnim službam, je najboljše, da lokacijo pošljete v SMS ali MMS sporočilu. To prepreči šum v komunikaciji, je enostavnejše in bolj natančno. Večina privzetih sistemskih aplikacij za pošiljanje SMS sporočil to že omogoča, tako da v oknu kjer običajno sestavljate SMS sporočilo lahko kliknete na ikono za dodajanje priponke in izberete lokacijo. Bodite pozorni na radij kroga, ki ponazarja natančnost lokacije. Imejte vključen GPS na telefonu.

Preden pošljete koordinate, se prepričajte ali je točka na zemljevidu prava, ker se včasih najprej pojavi kakšna stara lokacija.

Če vam je lažje uporabljati ločeno aplikacijo, pa priporočam GPS Status & Toolbox, ki ga lahko najdete na Google Play ali App Store. Aplikacija nazorno prikazuje kvaliteto in natančnost GPS signala, z uporabo tehnologije Assisted-GPS pa tudi hitreje najde signal.Ko na aplikaciji vidite, da je dobila lokacijo in je natančnost dobra (pod 10 metrov), kliknete na ikono za deljenje in izberite kam bi radi poslali koordinate.

Koristna je tudi informacija, ko ste v območju brez signala, telefon vam pa izpiše “Samo klic v sili” ali “Emergency calls only”. To pomeni, da vam telefon dejansko lovi signal drugega operaterja, ki ni vaš domači. SIM kartica ni registrirana v omrežju, ampak najbližji operater še vedno posreduje telefonske klice in sporočila nujnim službam. Če v takšnem primeru pokličete 112, ali nanj pošljete SMS ali MMS, bo klic uspel, operater/dispečer na drugi strani pa ne bo videl vaše telefonske številke in vas ne bo mogel poklicati nazaj.

Oblika koordinat

Pri pošiljanju koordinat moramo biti pozorni na nekatere stvari, zato da pošljemo pravilne.

Zemeljske koordinate so v svetovnem geodetskem sistemu (WGS) predstavljene v stopinjah odklona od ekvatorja (geografska širina) ter od ničtega poldnevnika (geografska dolžina). Koordinate imajo lahko pozitivni ali negativni predznak, oziroma so predstavljene s smerjo neba. Sever (North - N) ali Vzhod (East - E) je enako kot pozitivna koordinata, negativni pa sta Jug (South - S) in Zahod (West - W). WGS je privzeti standard. Geografska širina (latitude) se razteza od -90 (južno) do +90 stopinj severno, geografska dolžina (longitude) pa od -180 stopinj zahodno do +180 stopinj vzhodno.

V Sloveniji se nahajamo severno od ekvatorja in vzhodno od ničtega poldnevnika (Greenwich), zato sta obe naši koordinati pozitivni (ali predstavljeni z N, E). Obstajajo tudi različne oblike koordinat, ki predstavljajo isto lokacijo, le zapišejo se drugače.

Poznamo:

  • Decimalne stopinje (DegDec), kjer so koordinate predstavljene z dvema realnima številoma, ločenima s piko. Primer: +45.891 +13.9198
  • Decimalne minute (MinDec), kjer so stopinje predstavljene s celim številom, minute pa z realnim številom. Sekund ni, ampak so vključene kot decimalni delež minute. Primer: N 45° 53.46′ E 13° 55.188′
  • Stopinje, minute in sekunde (DMS), tu so sama cela števila, oziroma za večjo natančnost so lahko sekunde predstavljene z realnim številom. Primer: 45°53’27”N 13°55’11”E

Vsi trije primeri predstavljajo iste koordinate. Ko torej posredujemo koordinate, predvsem glasovno, je pomembno da ločila poudarimo.

Pika .

Stopinja °

Minuta ‘

Sekunda “

To je zelo pomembno, saj v eni minuti je 60 sekund in ne 100, prav tako je v eni stopinji 60 minut in ne 100, zato so številke drugačne kot na primer pri formatu DegDec. Številke je priporočljivo izgovarjati posamično, sploh v primeru kjer bi bilo potrebno uporabljati stotice ali višje. Primer:

  • Za format DegDec: Petinštirideset pika osem devet ena stopinj [severno]Trinajst celih devet ena devet osem stopinj [vzhodno]
  • Za format MinDec: Petinštirideset stopinj, triinpetdeset celih (ali pika) šestinštirideset minut [severno] Trinajst stopinj petinpetdeset pika ena osem osem minut [vzhodno]
  • Za format DMS: Petinštirideset stopinj, triinpetdeset minut in sedemindvajset sekund [severno] Trinajst stopinj, petinpetdeset minut, enajst sekund [vzhodno]

Če bi se nahajali onkraj luže bi lahko rekli na začetku minus [številka] pika [številke] stopinj, za primer oblike DegDec.

Najbolje, da si pogledate kateri format uporablja vaš inštrument. Običajno je prilagodljivo.Najbolj pogost je Deg- Dec, pri navigacijskih napravah pa se pogosto pojavi tudi MinDec.

Dobro je tudi vedeti, da ni nobene potrebe po tem, da smo preveč natančni. Prevelika natančnost lahko povzroči šum v komunikaciji, da si nekdo na drugi strani zapiše napačne številke. Pri decimalnem formatu (Deg- Dec) smo lahko natančni do tretje ali četrte decimalke, za več ni potrebe. Četrta decimalka pri ekvatorju predstavlja samo še dobrih 10 metrov napake, zaradi ukrivljenosti zemlje pa se ta napaka tam, kjer se vzporednice združijo, manjša. Pri 67 stopinjah vzhodno ali južno je samo še 4 metre napake.

Pri tretji decimalki je najslabša napaka 111 metrov pri ekvatorju, kar bi za reševanje tudi lahko zadostovalo. Pri posredovanju koordinat v decimalni obliki torej zadostujejo štiri decimalke. Če je zadnja nič, jo lahko spustimo.

AirTribune, FlySkyHy, FlyMe, LiveTrack24

Obstaja kar nekaj mobilnih aplikacij za letenje in sledenje v živo. Pri nas poznamo FlyMe. To je čisto pravi letalni inštrument, enostaven za uporabo, sicer je inferioren aplikaciji XCTrack, teče pa na android telefonih in ima že vgrajen sistem za sledenje v živo. XCTrack je produkt mednarodnega OLC portala XContest, je tudi precej enostaven za uporabo, zelo prilagodljiv in ima lepe zemljevide, ravno tako omogoča povezavo z drugimi senzorji (npr BlueFlyVario), žal pa ne omogoča sledenja v živo. Tako da če ga uporabljate za letenje in bi radi imeli tudi sledenje v živo, uporabite še kakšno aplikacijo npr Live- Track24 ali FlyMe. Nobenega problema ni, če teče več aplikacij hkrati. Saj ne tekmujejo med sabo :) Pozna se le poraba baterije, a ne veliko.

LiveTrack24 uporablja tudi inštrument za iPhone - FlySkyHy, na katerega prisega večina pilotov z iPhone. LiveTrack24 uporablja tudi android aplikacija XCSoar (podobno ime kot XCTrack!), vendar je malo zahtevnejša za uporabo.Sledenje LiveTrack24 uporablja tudi aplikacija za beleženje letov - SeeYou Recorder, ki ga je razvilo slovensko podjetje Naviter. Lokacijski podatki vseh omenjenih storitev so javni, to je lahko prednost (enostavnost uporabe) ali slabost (zasebnost).

Vedno bolj se na sceni pojavlja tudi aplikacija AirTribune1, sicer s precej splošno športno uporabnostjo - ne samo za letenje. Ni pa to letalni inštrument. AirTribune ima pa vseeno eno prednost pred vsemi tremi že naštetimi - obstaja tudi za Apple telefone na trgovini App Store2. AirTribune ima tudi podporo za tekme (tako kot tudi Flymaster), tako da lahko nekatere tekme spremljate v živo na njihovi spletni strani.

Velika prednost vseh sistemov za sledenje preko mobilnega omrežja je dostopnost. Cenovno to pomeni, da so storitve brezplačne, saj nas ima večina mobilne podatke zakupljene, večina aplikacij je brezplačnih, enostavno dostopnih. Za tiste, ki letimo bolj blizu doma oziroma po domačih hribih, kjer je tudi dobra pokritost z mobilnim signalom, je takšen sistem čisto dovolj zanesljiv.

Pilote, ki imajo vključeno sledenje v živo, lahko spremljate na spletnih straneh: LiveTrack24: https://www.livetrack24.com/tracks/activity/1 FlyMe: https://xcglobe.com/livetrack Airtribune: https://airtribune.com/tasks Flymaster: https://lt.flymaster.net/

ParaFollow - SMS sledenje

Še ne toliko let nazaj, ko podatkovni paket v naših mobilnih naročninah ni omogočal velikih prenosov in smo gledali na vsak porabljen “StaneBajt” ;-) , je Matej Belčič razvil Android aplikacijo za SMS sledenje - ParaFollow. Aplikacija preko SMS sporočila na določen interval pošilja GPS koordinate na eno ali več izbranih telefonskih številk. Včasih nam v zraku “crkne” podatkovna GPRS povezava, GSM signal pa še vedno deluje. V tem primeru bo poslan SMS od ParaFollow šel skozi. Tudi če pridemo v območje brez povezave, lahko iz prejetih SMS sporočil okvirno vidimo smer letenja.

Aplikacija ima tudi možnost pošiljanja lokacije na zahtevo. V nastavitvah si lahko nastavite ukaz, ki vam ga nekdo pošlje po SMS sporočilu, npr “Kje si?”. Če boste medtemko je aplikacija prižgana prejeli SMS sporočilo s to vsebino, bo pošiljatelju aplikacija nazaj poslala SMS sporočilo s koordinatami, višino in ostalimi podatki. Aplikacija je dostopna na Matejevi spletni strani photoglide. info, za lažjo namestitev je pa na voljo tudi na Google Play pod istim imenom.

Google Location History, Android Device Manager

Takrat, ko je najbolj treba in gre najbolj za nohte, običajno nobeno sledenje v živo ne dela. Dobro je poznati nekaj trikov, kako se lahko kljub temu najde lokacijo. Večina pametnih telefonov (tako Android kot tudi iPhone) omogoča storitev za shranjevanje zgodovine lokacij in iskanje izgubljenega telefona. Običajno je ta možnost že vključena (preverite v nastavitvah). Obe metodi sta povezani z vašim Gmail (oz Google) računom, pri iPhone pa z iCloud računom. Če bi torej želeli najti osebo ali telefon, bi morali imeti dostop do Gmail/Google računa, s katerim je prijavljen v telefonu. Če je doma osebni računalnik z aktivno prijavo ali shranjenim geslom v računalniku, potem ni problema, če pa ne, pa moramo vedeti geslo. To je sicer problematično zaradi zasebnosti, ampak možno pa je.

Drugi problem te metode je varna prijava z večkratnim overjanjem (two-factor authentication - 2FA). To pomeni, da za prijavo v Gmail prejmete SMS sporočilo in morate prepisati kodo. Če izgubiš telefon ali človeka, kako boš prepisal to kodo? Google sicer omogoča generiranje nekaj statičnih kod, vendar to ni najbolj praktično. Boljše je imeti na telefonu dodan en Google račun, ki večkratnega overjanja nima.

Ko smo enkrat notri, imamo dve možnosti. Prva možnost je Android Device Manager oziroma po novem “Find My Device”, dostopen na povezavi https:// www.google.com/android/find. Oziroma lahko tudi v Google vpišete “find my device”. Pogoj za uporabo te možnosti je, da je telefon še vedno aktiven v mobilnem omrežju. Spletna stran nam omogoča, da na telefon pošljemo ukaz za pridobitev GPS koordinat. Obstaja tudi Android aplikacija z istim imenom, s katero se izognete problemu večkratnega overjanja, tako da jo namestite na neko drugo napravo, na primer na tablico doma ali na telefon od “boljše polovice”. Pri Applu oziroma iPhone imamo podobno možnost - Find My iPhone. Prijavljeni moramo biti v svoj iCloud račun in vklopiti možnost Find My iPhone. Napravo se lahko najde preko spletnega vmesnika https://www. icloud.com

Druga možnost je Google Location History oziroma po novem “Maps Timeline”. Moralo bi delovati tudi nai- Phone-u, če imate nameščeno aplikacijo Google Maps za iPhone. Dostopno je na povezavi: https://www.google. com/maps/timeline. Pogoj za to možnost je, da je na Google računu omogočeno shranjevanje zgodovine lokacij. Lokacijo napravo je možno najti preko zgodovine lokacije vse do trenutka, ko je izgubila signal.

Ker je deljenje gesla do Google računa velik problem je na voljo še ena možnost - FlySafe.

FlySafe

Potencialni problem vseh sistemov za sledenje je človeška pozabljivost. Nastavitev inštrumentov bi lahko postala že šesta kontrolna točka pred letenjem. Kolikokrat smo že pred poletom pozabili prižgati inštrument ali aplikacijo za sledenje. Kako prav bi nam včasih prišel sistem za pridobivanje lokacije na zahtevo.

Na portalu FlySafe.KLV.si, ki ga v prostem času in slabem vremenu počasi dograjujem, nastaja nekaj stvari, katere potrebujem sam in se mi zdi, da pri našem hobiju manjkajo. Začelo se je kot zbiranje in urejanje različnih vzletišč (pod imenom Paragliding takeoff sites), nato pa sem dodal različne statistične podatke. Namenjen je bolj pilotski knjižici kot online tekmovanju (OLC), z možnostjo nastavljanja različnih zasebnosti pri letih (zasebno, samo prijatelji, neobjavljeno, javno) in statističnimi analizami. OLC portalov in prikazov s tekmovalnim aspektom je tudi že veliko, kakšne dobre on-line pilotske knjižice še nisem zasledil, zato sem se jo lotil sam. Zloženka imena simbolizira varnost in zasebnost. Ena izmed možnosti, ki jo FlySafe za Android ponuja, je pridobivanje lokacije na zahtevo. Tu sem poskusil rešiti večino problemov, s katerimi se srečujemo pri drugih aplikacijah za sledenje:

  • Zasebnost - dostop do vaše lokacije lahko dovolite samo določenim ljudem (ožja družina, vaša padalska klapa), ki so na vašem seznamu prijateljev.
  • Nizka poraba baterije - poraba baterije je minimalna, aplikacija aktivno ne zahteva lokacije, dokler jo kateri od prijateljev ne zahteva od vas. Takrat prižge GPS in ko prejme lokacijo, jo pošlje prijatelju. Aplikacija si na pasiven način zapomni tudi zadnjo znano lokacijo, tako da če imate med letom prižgano še kakšno drugo aplikacijo kot letalni inštrument, ki aktivno zahteva GPS lokacijo, si jo brez dodatne porabe baterije zapomni tudi FlySafe.
  • Vedno dostopno - s pomočjo funkcije, ki je vgrajena v operacijski sistem, je možno od aplikacije zahtevati lokacijo tudi če aplikacija FlySafe ni prižgana. Dovolj je samo, da je nameščena. Vključena mora biti tudi vsaj ena lokacijska storitev, ker aplikacije ne morejo spreminjati sistemskih nastavitev. Tudi če je možnost GPS vključena, to še ne pomeni, da je sedaj aktiven. Dokler katera od aplikacij ne zahteva lokacije, se GPS ne bo aktiviral.

Izbrani prijatelji lahko pošljejo zahtevek za lokacijo na podoben način kot je opisan pri poglavju Android Device Manager. Prednost je, da tukaj ne potrebujete gesla do Gmail računa. Ker je možnost zahtevkov vgrajena v operacijski sistem, aplikacija ne potrebuje dodatnih procesov, ki tečejo v ozadju, baterija zaradi tega ni obremenjena.

Aplikacijo najdete na Google Play pod imenom FlySafe - paragliding takeoff sites4.

Aplikacija ponuja tudi zemljevid vzletiščnalaganje in pregled letov v FlySafe,
predogled IGC in GPX datotek
ter prejemanje raznih obvestil (všečki, komentarji, ZPLS, NOTAM).

Aplikacija nudi tudi podporo za Hike&Fly tako, da je pri posameznem vzletišču filter za H&F sledi, to se pa lahko tudi odpre na zemljevidu in uporabi kot navigacijo. Aplikacija je postala kompletno orodje za vsakega prostega letalca.

Za aplikacijo sem dobil tudi zelo lepo pohvalo pilota, inštruktorja letenja in Hike & Fly tekmovalca Simeona Klokočovnika: Simeon | 8:24pm Dec 31 Jean, že dolgo razmišljam, kako bi se ti zahvalil. Nič od “elektronike”, meni laiku, ni pri mojih dogodivščinah tako koristilo. Govorim o aplikaciji [FlySafe] Paragliding sites. Na tekmah Bordairrace, Dolomitisuperfly, na dopustu v tujini, pa včerajšnjem izletu na Pokljuki, skratka, vsakodnevno se orientiram, v trenutku vem kje sem, kam moram, razmere, zračni prostor... skratka, mnogo časa si mi prihranil in km hoje, predvsem pa mi omogočil bolj varno in učinkovito, predvsem pa brezskrbno letenje in ostale dogodivščine, povsod kamor grem. Hvala!!!

V meniju “Prijatelji” najprej poiščete svoje prijatelje. Tu je več nastavitev: obvestila o novih letih in deljenje lokacije. Ko dodate prijatelja, ponovno kliknete nanj in izberete “Dovoli prijatelju da zahteva mojo lokacijo”. Ikona solzice se obarva na zeleno , kar pomeni da je deljenje lokacije vključeno (črna prečrtana pomeni izključeno ). Vaš prijatelj nato dobi tudi obvestilo, da ste dovolili zahtevek lokacije. Kdo je vam dovolil pogled v lokacijo lahko vidite v meniju “Lociraj prijatelje”. Če kliknete na ime, se odpre zemljevid z lokacijo.

Avtor članka: Žan Kafol