Led je prebit

14.01.2015

Po turbulentnem in ˝moškem˝ trening letenju nas Roldanillo za prvi task pogosti s klasičnim vremenom za to območje. Kot bi narava vedela kaj potrebujemo za sproščen začetek J

Task comity sestavi 86 km dolgo disciplino. Zaradi nevarnosti letenja nad ognjem dolino prečkamo samo enkrat. Zanimivo oz. kar malo sarkastično nam disciplino predstavi sam Felix Rodrigez - da, ta Rodrigez ki je dve leti nazaj nad gorečimi polji trsja snemal dviganje 19 m/s +.

V zrak se poženem med prvimi, saj je kasneje velika možnost, da na štartu piha dol. Od začetka sem  zelo užival, vendar je bilo potrebno za odprtje štartnega pilona počakati še skoraj debelo uro. No, to pa ni bilo več tko fajn, ker je bilo težko držati optimalno pozicijo pod menjanočimi se bazami. Tu nekako ves vreme deluje po digitalnem sistemu. Al gre gor al pa dol. Nule ni.

Bolj se je bližal pilon, bolj je bilo čutiti rivalstvo za boljšo pozicijo. Končno se začne. Slovenci pilon odpeljemo z odliko in skupaj z ostalimi piloti ˝zahodimo˝ poln gas proti prvo obratni točki čez La Victorio. Malo čez mesto prvi steber in prva obratna točka. Nato nas disciplina vodi nazaj, preko ˝domačega˝ Roldanill-a na ravnino. V tem delu se že naredi nekaj razlike. Jurij se uspešno bori med prvimi pobeglimi izpod zadnje baze, ostali ne zamujamo dosti. Ker jim diagonalna pot nad ravnino ni šla najbolje se odločim za letenje po hribih skupaj s trenutno najboljšim pilotom na svetu - Julienom Wirtzem. Z letom 90 stopinj iz grebena uspešno nadletiva prve ˝pobegleže˝ in glavnino.

Če smo od začetka še malo ˝šparali˝ (ampak res malo), ravnino prečkamo po sistemu: dviganje – poln gas – dviganje – poln gas. Nato potegnemo nekaj km v hribe na obratno in nazaj proti zadnji obratni točki nad ravnino. Takoj za to obratno točko se zgodi največja selekcija na tem tasku. Nekaj pilotov se odloči za pot proti cilju po desni strani (čez hribe), glavnina nekje med ravnino in hribi, nekateri pa so poskusili čisto po ravnem. Žal se v tem delu ne znajdemo najbolje, zato smo v cilju razporejeni med 20 in 50 mestom. Upajmo, da bo to discard za večino Slo Paragliding Team-a!

LP, Jošt Napret