Kobala open 2020

01.11.2020

Avtor: Rok Kukovec

Letošnja zmajarska tekma Kobala Open 2020 se je odvijala med 17. in 21. avgustom in je veljala za slovensko državno prvenstvo. Želeli smo si, da se hkrati izvede še češko državno prvenstvo, športni razred (Sport Class) in trdokrilci (Rigid Wings).

Lahko si predstavljate, kako je v obdobju koronakrize pripraviti tekmovanje, slediti vsem ukrepom, ki se nenehno spreminjajo in ob vsem tem zagotoviti, da se imajo ljudje prijetno.

Samo dva dni pred začetkom smo izvedeli, da se bo tekmovanja udeležilo skoraj 20 pilotov manj kot je bilo predvideno. V zadnjem trenutku so odpovedali udeležbo na tekmi vsi češki piloti. Le-ti so mislili, da bo Kobala tudi njihovo DP, a zaradi Covid situacije niso mogli priti v Slovenijo, ki je Češko dan pred tem uvrstila na rumeni seznam. Odpovedali so tudi nekateri ostali tujci, predvsem zaradi strahu in obveznega testiranja na virus. Tako so nam odpadle vse ostale kategorije in ostalo nam je le odprto državno prvenstvo.

Do četrtka smo imeli 16 prijavljenih tekmovalcev, potem pa se nam je priključil še Balazs.

Ker je bilo število tekmovalcev bistveno manjše od pričakovanega in želenega, smo tako začeli malo bolj klavrno. Čeprav smo si vsi želeli leteti, tudi vremenska napoved ni bila najbolj obetavna.

Nastopil je ponedeljek, 17. avgust in tekmovanje se je uradno začelo. Odpeljali smo se na vzletno mesto. Situacija na nebu je bila že zanimiva in obstajala je velika možnost prekomernega razvoja termike. Vedeli smo, da bo zvečer, če ne še prej, deževalo. Dnevna naloga je bila sestavljena, varnostna komisija jo je potrdila, nato pa smo čakali na ugodne razmere. Pa saj veste, na tekmovanju tudi previdnosti ne sme manjkati. Naposled so se vremenski pogoji izboljšali in vsi tekmovalci smo odleteli. Kljub trenutnemu izboljšanju pogojev, so se le-ti hitro spet poslabšali in zaradi tega se je tekma na žalost prekinila že po slabi uri letenja, saj je bil cilinder obratne točke na robu dežja. Začel se je formulirati nevihtni oblak in ker je varnost udeležencev najpomembnejša, je bila prekinitev tekme neizogibna. Pričelo je deževati, deževalo pa je še ves naslednji dan.

Vremenski obeti so že veliko dni prej kazali, da bo konec tedna lep. Vse upe smo usmerili v četrtek in petek. A vendar, bolj kot sta se nam približevala, slabša je bila vremenska napoved. Seveda se je dalo leteti. Res je, da sicer ni več deževalo, vendar naloge niso bile tako dolge in izzivalne. Glavni izziv je bilo vreme in prevoziti celo disciplino, čas pa ni igral tako velike vloge.

Prvotno smo mislili, da bomo tudi v sredo prizemljeni, naenkrat pa je bila napoved za ta dan videti boljše. Vremenska napoved je bila podobna ponedeljkovi, zračni pritisk se je malo povišal. Tako je zjutraj padla odločitev, da se odpeljemo na Kobalo in upamo na najboljše. Občutki nas niso prevarali in uspelo nam je izvesti malo več kot 70-kilometrsko disciplino. Ta dan je v cilj prvi priletel Stanislav Galovec.

Ostala sta nam še četrtek in petek, še dva letalna dneva. Vreme je bilo stabilno, vendar nič posebnega, brez močne termike. Nalogi sta bili dolgi 73 km in 76 km. V četrtek je v cilj prvi priletel Franc Peternel, le sekundo za njim pa madžarski pilot Balazs Ujhelyi. Slednji je v petek prvi pil pivo v cilju. Ker so se tujci želeli čimprej vrniti v domovino, smo tekmovanje zaključili že v petek, takoj ko so rezultati postali uradni. Zahvaljujoč koroni letos po podelitvi na žalost ni bilo druženja.

Končni rezultati našega DP so bili sledeči:

  • 1. Stanislav Galovec
  • 2. Peter Kejžar
  • 3. Jože Frim