Kobala open 2018

01.09.2018

Avtor: Ivan Brovč

Zmajarsko tekmovanje »Kobala open« ima že dolgoletno tradicijo. Svojo pot je pričelo davnega leta 2002. Takrat sem namreč pričel z organizacijo prvega zmajarskega tekmovanja s tem imenom. Udeležili so se ga v glavnem zmajarji iz Slovenije in drugih republik bivše Jugoslavije. Ko pogledam statistiko za nazaj, je bila v tistih letih majhna udeležba tujih pilotov. Leta 2006, ko so se pričeli pojavljati prvi tekmovalci iz drugih držav, je bilo razmerje 10:1. Zadnja Kobala open 2018 leta je ravno obratno, prevladujejo tuji piloti.

Letos bo preteklo tudi 40 let, ko je bilo organizirano prvo državno prvenstvo v preletih z zmaji - Dražgoše 1978. Organizatorja tekmovanja sta bila Let Škofja Loka in Delta Ljubljana. Takrat se je tekmovalo v dveh klasah. V odprtem razredu so bili zmaji, ki jim je nosni kot presegel 100 stopinj, v standardnem razredu pa je bila omejitev do 100 stopinj. Ob koncu septembra bo ob tem častitljivem jubileju organizirano srečanje zmajarjev v Rudnem pod Dražgošami.

Termin za tekmo je bil vseskozi v dnevih, ki so vezani na praznik, ki je 15. avgusta, letošnji termin pa letenju ni bil naklonjen, saj je v času od 25. junija do 1. julija že po tradiciji nestanovitno vreme. Tako je bilo tekmovanje v znamenju slabih vremenskih razmer, saj nam je močan vzhodnik krojil usodo v večini tekmovalnih dni. Tako smo se, prvič odkar organiziram to tekmovanje, poslužili vzletnega mesta Lijak, da smo sploh lahko izpeljali tekmo.

V petek, na prvi tekmovalni dan, vremenske razmere na Lijaku niso bile ugodne za dolgo disciplino, tako da smo se odločili za eno kratko po grebenu in za zaključek malo ven in v cilj. Prva obratna točka, 5 kilometrski cilinder pri Predmeji, je bila žal glede na trenutne vremenske razmere za večino tekmovalcev prehud zalogaj. Najdlje se je ta dan odpeljal Primož Gričar, ki mu je zmanjkalo 500 m do cilja. Naslednji dan, v soboto, ko smo šli na Kobalo, se je končno vreme uredilo, bilo je le z možnostjo popoldanskih neviht v SZ Sloveniji. Ponovno je bila to dirka s časom, če bomo uspeli do 17. ure zaključiti tekmo, saj je bilo takrat po napovedi največ možnosti za nevihto. Odločitev je padla da se izpelje večinoma grebenska, 75 km dolga disciplina - proti koncu Polovnika, nazaj do Idrije pri Bači, v Kobarid in v cilj v Tolminu. Prvi je prispel v cilj Tom Weissenberger, takoj, 2 sekundi za njim Matjaž Klemenčič in čez pol minute Primož Gričar. Zmago na Kobala open je slavil Primož Gričar, ki je tudi največkratni zmagovalec tekmovanj v Tolminu, za kar si zasluži globok poklon. Na stopničkah sta pod njim stala še Matjaž Klemenčič in Franc Peternel. Nov državni prvak je Matjaž Klemenčič, DPL Posočje, saj ima Primož že kar nekaj let nemško državljanstvo in nastopa kot njihov reprezentant, tako da je tekmoval le v »open« delu tekmovanja.