Kako preživeti omejitve zaradi koronavirusa?

01.04.2020

How to survive the coronavirus layoff

Vir: Cross Country, marec 2020

Avtor: Tom Payne

Foto: Wessel du Plooy

Vsi se soočamo z omejitvami glede letenja za nedoločen čas. To ni brez precedence, ravnanja z namenom. Britanski piloti so ostali na tleh v sezoni 2001 zaradi epidemije slinavke in parkljevke (prizadene govedo), ki je privedla do zaprtja podeželja in vseh letalnih mest za celo pomlad in poletje. V manjši meri imamo vsi tudi v vsaki zimi omejene možnosti letenja. Ta čla nek govori o preživetju daljšega začasnega obdobja omejitve letenja.

Najpomembnejši nasvet je, da se aktivno odločite, ali želite še naprej poskusiti leteti v obdobju omejitve ali pa prekiniti letenje. Samoumevno je, da je zelo pomembno, da spoštujete vse omejitve. Neupoštevanje bi lahko vodilo do povečanih napetosti, tako med letečim kot 'neletečim' prebivalstvom, zlasti v času globalnega stresa, ter s tem tudi do dolgoročnih negativnih posledic za celotno skupnost prostih letalcev. Sprejetje odločitve - ali boste poskusili leteti ali ne - bo zmanjšalo vaš osebni stres, saj vam bo omogočilo aktivno pot in sledenje duševni svobodi za dosego tega cilja. Kot pravi starodavni kitajski pregovor: »Človek, ki lovi dva piščanca, ne ulovi niti enega.« Aktivna odločitev za nadaljevanje letenja vam omogoča, da se osredotočite na iskanje in izkoriščanje letečih priložnosti, četudi jih je vedno težje najti. Če začasno ustavite letenje, se lahko osredotočite na druge prioritete v svojem življenju, saj veste, da bo vaša oprema pripravljena, ko jo boste potrebovali.

Izbira nadaljevanja letenja

Upoštevati morate vse zapise in tudi 'duh' veljavnih omejitev. Te se spreminjajo vsak dan, zato že pred odhodom od doma preverite najnovejša navodila, nato pa še enkrat pred vzletom. Bodite spoštljivi do drugih in do tega, kako se lahko počutijo. Jadralno padalstvo je zelo sebičen šport in tudi zelo viden. Letenje in jadranje nad ljudmi, ki jih zakoni ali njihovi lastni strahovi zapirajo v njihove hiše, bi lahko bilo za vas zabavno, hkrati pa to poudarja kontrast v vaših in njihovih situacijah. Tega ne bodo zaznavali kot vznemirjajoč simbol svobode in ob vašem kakršnem koli modrovanju o tem, kako s tem še bolj ohranjate socialno distanco, se verjetno ne bodo nasmejali. Izberite 'tišja' vzletišča, izogibajte se gosto naseljenim območjem in ne zadržujte se predolgo na nobenem območju.

Zmanjšajte raven tveganja, ki jo prevzamete med letenjem. Več kot imate naletenih ur letenja na svojem krilu, bolj varni ste, ker pa boste sedaj zaradi omejitev leteli manj, ste manj varni. To poslabša tudi dejstvo, da piloti severne poloble prehajamo iz zimskega 'odpuščanja' v pomladne razmere, ne da bi v tej sezoni zabeležili veliko letalnih ur. Morate se zavedati svojih trenutnih veščin in ne veščin, ki ste jih imeli ob koncu lanske sezone.

Posledice nesreče so lahko med omejitvami za vas še posebej hude. Nujne službe so že preobremenjene, kar pomeni, da bo iskanje in reševanje trajalo dlje, ob predpostavki, da so reševalci na voljo. Zdravniško osebje in bolnišnice so v celoti angažirani in že presegajo zmogljivosti za odzivanje na pandemijo. Verjetno ne bodo imeli veliko naklonjenosti do posameznika, ki se je sebično poškodoval v dejavnosti z visokim tveganjem.

Skrbno načrtujte let, vključno z načinom vzletanja in možnim poznim prihodom domov. Pričakujte, da je težko glede povratka. Številne storitve javnega prevoza se zmanjšujejo. Socialna, družbena distanca pomeni, da je tudi malo verjetnosti dobiti prevoz z načinom 'prst gor'.

Pogosto preglejte svojo izbiro. Situacija se hitro razvija, vendar v načinu "izbire za nadaljevanje letenja" nadaljujte s spremljanjem vremena, iskanjem ustreznih mest in načrtovanjem svojih letov.

Izbira prekinitve letenja

Če se aktivno odločite za prekinitev letenja, se osredotočite na druge vidike svojega življenja, obenem pa veste, da boste v prihodnosti spet lahko v zraku.

Preglejte, očistite in popravite vašo opremo, preden jo za pakirate. Doma odprite krilo in ga temeljito preverite. Če so potrebne kakršne koli manjša popravila (nalepka čez luknjico, menjava vrvice), naročite material pri svojem prodajalcu in to uredite. Iz celic izpraznite odpadke in očistite morebitno umazanijo na letalnem sedežu. Razmislite o preložitvi rezerve.

Skrbno shranite svojo opremo. Vaše krilo bo morda skladiščeno več mesecev. Ponovno ga zložite, tako da je v tkanini čim manj napetosti in s čim manj gubami. Prepričajte se, da vrvice niso zapletene in zavozlane. Izpraznite baterije v svojih instrumentih do 70% ali manj in jih spet napolnite. Vse shranite na hladnem in suhem mestu, ki bo takšno tudi ostalo, ko se letni časi spreminjajo.

Ostanite v stiku z vašimi letalnimi prijatelji

Poiščite dejavnost, ki bo vašemu letenju v pomoč, za nadomestilo letenja med letalnim premorom. Osvobojen čas je zdaj tudi priložnost. Razmislite o tem, da začnete s tekom, da si ustvarite kondicijo za pohod in letenje. Poiščite si krilo, s katerim lahko vadite 'groundhandling' na lokalnem terenu, da ohranite občutek in koordinacijo. Preberite debelo knjigo o meteorologiji in se naučite razlagati emagrame – vertikalne sondaže,…. Poglejte nekaj izvrstnih letalnih jadralno padalskih video filmov, kot so Hanging In There (Jon Chambers), Lost In Karakorum (Antoine Girard ), Never Ending Thermal (Sean White) ali Master Acro (Pal Takats).

Določite datum za pregled svoje izbire in ga vpišite v svoj dnevnik. Naj bo to en mesec ali trije, do takrat se lahko osvobodite bremena, ki ga prinašajo vsakodnevni miselni vzponi in padci vpliva jadralnega padalstva, obenem pa veste, da jadralno padalstvo ni pozabljeno in da je vaša oprema pripravljena.

Ponoven pričetek letenja

Mi piloti smo posamezniki, vendar nas 'nepiloti' doživljajo kot skupino. Naše obnašanje v času krize bo trajno vplivalo na to, kako se bo po krizi obravnavala skupnost jadralnih padalcev. Zdaj imamo odgovornost, ne samo do sebe, ampak do svojih kolegov pilotov, sedanjih in prihodnjih, ter do naše prihodnosti.

Omejitve se bodo sčasoma sproščale. Vedite, da bodo naše spretnosti 'zarjavele' in morali bomo previdno 'stopiti' nazaj v zrak. Znova nadgradite svoje spretnosti, kot ste jih pridobivali pri prvem učenju: najprej vaje na tleh, nato letenje na nezahtevnih terenih v mirnih pogojih; vse to opravite preden nadaljujete s termičnim letenjem, preleti, akro letenjem in vsemi izpostavljenostmi, ki nam jih prinaša jadralno padalstvo.