Kako postati akro pilot

01.05.2017

Vprašanje, ki so mi ga tolikokrat zastavili, da vam sploh ne morem povedati, koliko pošte ali Facebook sporočil sem prejel v zvezi s tem v zadnjih letih: »Kako postati ACRO pilot?«
No, če sem iskren, je na to kar težko odgovoriti, kajti nikoli si nisem zastavil takšnega vprašanja, ali pa sem bil še premlad, da bi se spomnil. Torej, namesto tega, vam povem deset nasvetov, kako se lotiti akrobacij.

Najti si moraš primerno padalo

Najpogostejša napaka je, da greš naravnost v freestyle ali Acro padalo. To je verjetno problem »ega«. Velikokrat sem videl to in vedno je pilot porabil dvakrat več časa, da se je nečesa naučil. Kar potrebuješ, je preprosto rabljeno EN B padalo. Na takšnem padalu se lahko naučiš vseh trikov, ki jih moraš vedeti. Je varno in enostavno in lahko ga kupiš poceni in tudi prodati ga je dokaj enostavno, kar je tudi dobra stran tega.

Poišči si akro sedež in dodatno rezervo

Če si na tesnem z denarjem, si dodatno rezervo pripni v front kontejner, to bo zadostovalo za začetek (ampak ne z XC sedežem). To je tisto, kar sem storil, ko sem začel.

Nauči se vse, kar je potrebno vedeti o reševalnih padalih

Če želite biti ACRO pilot, je rezerva tvoja rešilna bilka. Videl sem preveč Acro pilotov, ki niso znali zložiti svoje rezerve, oziroma je niso znali zmontirati v sedež. Nauči se vse, kar je možno, kako in kdaj metati rezervo in biti pripravljen, da jo uporabiš. Tudi če to ni potrebno, bolje preprečiti kot zdraviti. Ni sramotno, če se let konča z rezervnim padalom - meni se je že zgodilo 10-krat!

Vadi osnove

Videl sem veliko Acro pilotov, ki niso bili ravno domači prav pri nekaterih najbolj osnovnih manevrih. Slej kot prej plačaš davek, zato je bolje, da z osnovami pričneš takoj. Posveti nekaj letov »piljenju« pitchinga, wingoverjev in izhodov iz spirale. Če se ti bodo piloti posmehovali, jih prosi, da ti oni pokažejo, kako se to dela in verjetno boš potem lahko rekel: »kdor se zadnji smeje, se najslajše smeje.«

Izberi si svoj prostor za vadbo

Acro je mogoče izvajati »povsod«, vendar za začetek si najdi mesto, kjer bo dosti višine in spodaj voda s čolnom ali pa vsaj mehka drevesa. Prav tako mora biti učinkovito. Ko termika ugasne, s prijatelji vzamemo avto in se vozimo gor in dol ves dan; vsak od nas enkrat vozi navzdol, ko drugi letijo.

Pojdi na Youtube

Ko sem začel, sem veliko časa posvetil gledanju filmčkov vseh najboljših pilotov, analiziral sem potezo za potezo. To mi je veliko pomagalo. Prav tako sem si zapomnil vse smešne obraze, ki so jih piloti delali med akrobacijami!

Nauči se "stall"

Moj oče mi ni dovolil, da začnem z akrobacijami, dokler nisem 100% obvladal »full stall« in let nazaj. Kar je pomenilo, da sem ga delal kjerkoli in kadarkoli. To mi je šlo takrat zelo na živce, a to me je kasneje rešilo tolikokrat, da sem vesel, da je to storil.

Ne boj se neuspešnosti

Nekateri triki ti bodo vzeli ure in ure, da se jih boš naučil, medtem, ko se boš drugih naučil le v nekaj poizkusih. Tudi triki, ki si jih prejšnji dan že obvladal, včasih naslednji dan ne bodo več delovali. Ostani miren in poskusi odkriti, kaj si naredil drugače. Posnetki ti bodo pri tem prihranili veliko časa. Prav tako boš moral veliko leteti; samo vaja ti lahko pomaga odpraviti napake.

Ne pozabi, da imaš dve roki

Nekako ne morem pozabiti, da sem tudi v Acro svetovnem pokalu videl vrhunske pilote, ki delajo akrobacije samo v eno stran. Če izvajaš trike le v eno stran, izkoriščaš le 50% svojega potenciala, kar je zelo malo...

Naj vam ne bo "infinity" vrhunec

Jaz bi prej opazil pilota, ki izvaja »heliko« v obe strani, kot pa pilota, ki se muči s helikopterji, obvlada pa »infinity«. Infinity je eden izmed trikov in v bistvu sploh ni tako zahteven.

Moj zadnji nasvet bi bil, da je treba poslušati sebe, se zabavati in ne riniti z glavo skozi zid. Včasih lahko majhen XC polet ali hike&fly pomaga pri sprostitvi in tako lahko obdržite motivacijo na visokem nivoju.

Théo de Blic je samostojno začel leteti s padalom pri 12-ih letih. Kot član francoskega Acro Teama je osvojil veliko podiumov; zmaga sinhro na FAI svetovnih letalskih igrah, sinhro srebro na svetovnem prvenstvu Acro in je redno na stopničkah na Acro svetovnem pokalu. Živi v Chambéryju v Franciji.

Iz Cross Country, št.179, prevedel Dušan Durkovič