Izjave iz intervjujev

01.03.2018

Stane Krajnc, »pionir« jadralnega zmajarstva in padalstva, base jump in wingsuit letenja pri nas:

Ko enkrat poletiš, gre vse strahovito hitro, občutki pa se ustavijo in so zelo, zelo intenzivni. Pristaneš v neki drugi dimenziji. Tvegal si življenje, zakaj bi se torej bal tuzemskih stvari ali ljudi? Duša postane mirna, samozavestna.

Je po vseh skokih, ki ste jih že opravili, še vedno veliko strahu, veliko adrenalina? Kakšno je počutje, ko opravite skok?

Vedno je prisotno nekaj strahu. Po uspešnem skoku je počutje izredno. Verjetno tudi zaradi tega, ker telo izroča 'hormone sreče'. Govoriti o adrenalinu se mi zdi prav bebasto in je novinarski izum. Telo izloča adrenalin v kritičnih situacijah. Je neprijetna izkušnja, saj deluje kot sunek električnega toka.

Tistih, ki jih ni strah, ni več. Tako je kot v alpinizmu. Če te ni strah, iščeš meje še naprej. Če izgubiš strah, je bolje, da nehaš. Strah je varovalka, ki te drži nazaj, da ne delaš neumnosti.

Domen Slana, akademski slikar, večkratni državni prvak in leta 1992 evropski podprvak v preletih z jadralnimi padali:

Kaj je še tisto, kar imate radi?

Svoje čase sem tudi ogromno letel, večinoma z jadralnim padalom, nekaj malega z zmajem. Na lov na rekorde smo hodili največ v Južno Afriko, letel sem tudi v Braziliji, imam dva neuradna svetovna rekorda. Letel sem po vsem svetu. Lepo je iti s kanujem na Kolpo, z jadrnico na morje. Rad imam kajak, lokostrelstvo. Posedeti ob ognju ob Sori je pa tako zlata vredno, da ima malokateri milijonar takšno razkošje. Veliko šteje zavedanje, da je to dragocena stvar.

Zdi se, da ste se letenju posvetili več kot le ljubiteljsko.

Letel sem polprofesionalno. Prijatelj Stane Krajnc, ki izdeluje padala za base jumping, me je o letenju naučil največ. Povedal mi je, da so nekoč poskusili z diagonalnimi rebri z manj vrvmi doseči manjši zračni upor padala. Dal mi je idejo, po kateri sva s prijateljem izdelala 3D-model kril s simulacijo. Vse smo naredili sami. Bil sem prvi človek na svetu, ki je na svetovnem pokalu letel s padalom s takšnimi rebri. Danes skoraj ne obstaja več padalo brez teh reber.

Ste patentirali?

Nisem. Od tega nimam nič razen zadovoljstva, da sem prvi, ki je to rešitev vgradil v jadralno padalo.

Likovna umetnost pa ni edina, ki vas je osvojila. Zanimive so vaše skulpture ptic –zakaj ptice? Se skriva kakšen razlog v tem ustvarjalnem opusu?

Pride ideja, nekaj dobrega narediš, dobiš novo in nastane cikel. No, priznam, v ptice sem kot letalec tudi malo zaljubljen.