Ivanec open 2018: Če že Messi ni zmogel premagati Hrvatov ...

01.09.2018

Avtor: Peter Kocjan

Od 22.6 do 25.6.2018 se nas je deseterica Slovencev (Damjan Čretnik, Rok Lotrič, Nikolaj Činku, Tomaž Eržen, Robert Hren, Rok Vegelj, Primož Kostanjevec, Marko Novak, Sandi Kristič in Peter Kocjan) mudila na hrvaškem državnem prvenstvu v preletih. Tekmovanje je bilo locirano v mestu Ivanec (tekmovalni urad-HQ ob manjšem jezerčku, kjer smo kampirali) z možnostjo letenja na dveh vzletiščih - Ivanščica in Ravna Gora. Na žalost je bilo tekmovanje zaradi prostorsko manjših vzletišč omejeno na 60 tekmovalcev. Prvi tekmovalni dan je zaradi napovedi dežja in premočnega vetra organizator preklical že en dan prej ter tako zamaknil pričetek na soboto. Registracija tekmovalcev je bila predvidena v petek v večernih urah ter naslednje jutro pred prvo tekmovalno nalogo. "Najbolj zagreti letalci" smo v kamp prišli v petek zvečer, a na predvidenem mestu nas je namesto registracije presenetila neka privatna zabava.

V soboto pa je šlo zares, zjutraj registracija, varnostni sestanek - safety briefing, pohvalno dobri lunch "paketi" in prevozi na štart (Ivanščica) v dveh rundah. Medtem, ko smo se pripravljali, so že sestavili štrikanih cca. 44 km (task 1). Pričeli smo s štartnim markerjem med Ivanščico in Ivancem, leteli naprej nad mesto in zavili levo proti Ravni gori (Bednja), nato nazaj preko Ivanca na pol poti proti Varaždinu. Na tem delu nas je veliko pilotov prizemljil veter vzhodnih smeri. Tisti, ki so se uspeli obdržati, so se obrnili proti Lepoglavi ter uspeli prileteti v cilj v Ivancu. Zmagovalec dneva je bil Damjan Čretnik s kar nekaj prednosti pred še preostalimi štirimi piloti v cilju (od Slovencev Marko in Robert). Po zaključku je sledil kratek sprehod v mesto na uradno otvoritev tekmovanja in zabava, saj so imeli v teh dneh v Ivancu občinski praznik. V nedeljo smo se zbudili v oblačno jutro, ki pa se je zelo počasi jasnilo. Ponovno so nas odpeljali na Ivanščico, na startu pa nas je presenetil veter po hribu navzdol. Najprej so sestavili 47 km task, nas pa je ob čakanju na izboljšanje razmer tudi rahlo poškropilo. Po kar nekaj urnem "parawaitingu" je prišlo do sprememb.

Naloga se je skrajšala na 25 km in se spremenila v "elapsed time" task (štartaš, ko sam želiš). Pri takem načinu dirke pride zelo prav poznavanje razmer, kar je skupaj z nekaj sreče potrebno za pravilno odločitev, kdaj vzleteti. Vreme se je vedno bolj izboljševalo v skorajšnje brezvetrje in lepe baze oblakov. Tisti, ki so se v zrak pognali med zadnjimi, so z zelo malo popravki lahkotno opravili nalogo, ki nas je peljala v smeri proti Varaždinu in nazaj v Ivanec na pristanek. Najhitreje je odpeljal Tomaž s kar nekajminutno prednostjo pred drugimi zasledovalci. Približno polovici tekmovalcev je uspelo doseči cilj. Zvečer je ponovno sledila zabava v mestu. V ponedeljek zjutraj nas je zbudil dež in nam dal vedeti, da bomo zadnji dan oropani letenja. Je pa zato sledila podelitev najboljšim, kjer smo bili Slovenci na najvišjih stopničkah kar v vseh kategorijah (v ženski kategoriji žal nismo imeli slovenske predstavnice). Z doseženimi uspehi smo Hrvatom malce zmanjšali veselje po zmagi nad Argentino na SP v nogometu.

Rezultati na spletu: https://airtribune.com/ivanecopen2018/results

Overall:

  • 1. Damjan Čretnik (SLO)
  • 2. Alfio Ragaglia (ITA)
  • 3. Marko Novak (SLO)

EN-C

  • 1. Nikolaj Činku (SLO)
  • 2. Rok Lotrić (SLO)
  • 3. Mario Trgovec (HRV)

EN-B

  • 1. Peter Kocjan (SLO)
  • 2. Dejan Mihelčić (HRV)
  • 3. Sara Lovrec (HRV)