Hitrostni svetovni rekord v tandemu - FAI trikotnik 50km

21.11.2008

Spet zazvoni telefon, kdo je pa zdaj? Pogledam - Arči, oglasim se, on pa kot iz topa: ''Ej, saj tisti darilni bon izpred petih let še velja, kajne?'' Pritrdim mu, seveda. On pa v isti sapi: ''Ali imaš čas jutri peljati mojo sestro?'' Pomislim, vreme bo lepo, Klemen gre na Stol, tako da naskoka na rekord ne bo, čas torej imam. Da, peljem. Zmeniva se za uro, prevoz, povprašam ga o sestri, ali je športen tip in kako prenaša adrenalinske športe. ''Brez problema, trpežna je,'' odgovori. Takoj se mi v glavi porodi ideja, kaj pa če bi z njo poskušal postaviti nov rekord. Na hitro izpolnim najavo poleta in si mislim, če bo, bo, če ne pa drugič.
Ob 11.10 stojim s padalom na bencinski črpalki. Nikjer nikogar, le pešci se sprehajajo čez cesto. Nenadoma pristopi neznana gospodična in vpraša: ''Sergej?''
Bila je Polonca, Arčijeva sestra. Na hitro se malo pogovoriva in odhitiva do avta. Na Kobali znosiva opremo na vrh, se usedeva v travo. Pogovarjava se o vremenu, kako je v zraku, o občutkih in o mojem načrtu. Gledava po hribih, kjer fantje s Sorice curijo na Vodil vrh, na Kobali pa si tako nihče ne upa v zrak, saj nihče noče biti prvi na tleh. V podzavesti preletavam zastavljeno nalogo, vendar me trenutna situacija vremena spravlja v obup. A vendar nekaj v meni govori: ''danes bo še dober dan''. Naenkrat me spreleti - dosti imam čakanja, v zrak greva. Sonce je, veter za silo, kaj še torej čakam. Pogledam po Kobali, kjer se leno premikajo turisti, lokalna matadorja Jani in Aleš pa ležita na svojih plahtah in prav nič ni videti, da bosta še letos štartala. Sledi hitra priprava potnika, padala in že sva pripravljena na vzlet. Vsa lena bitja na Kobali se  premaknejo na vzhodno stran in naju opazujejo. Na obrazu jim piše, kako si mislijo: komercialni tandem bo odletel v dolino. Tri, dva, ena - greva. Polonca poštarta kot Matic Osovnikar, na srečo jo 42 m2 ustavi in odletiva. Na južni strani Kobale ni termike, zavijem v luknjo na jugovzhod. Nič, počasi curim. Potisnem na vzhodno stran Kobilje glave, pol kroga gor, pol dol. Kako je mogoče, ura je pozna, sonce greje, veter rahlo piha, baze pa še bolj lene kot piloti na Kobali. Dobim prostor, kjer lahko vzdržujem višino in se ustalim. Tam sem še naslednje pol ure ter skoraj diplomiram iz botanike, tako blizu pobočja letiva. Potnica začuda vse dobro prenaša. Super, si mislim. Po 45 minutah se lokalna matadorja odločita namočiti padala v zraku. Ubadata se z istimi težavami kot jaz. Ne moreta in ne moreta se dvigniti. Kar malo si oddahnem, ko vidim, da nisem več sam v zraku. Jani prileti do mene ravno v času, ko se oblikuje ozek steber. S težavo ga vrti, medtem ko nama to še ne uspeva, ampak gre na bolje.
Sonce naredi svoje. Majhna ovčka nad Kobiljo začne rasti v kravo. Super, začelo se je. Prvič po eni uri drgnjenja pobočja pogledava proti tolminsko-bohinjskim hribom. Juhuuu. Navijeva do baze in odletiva proti Kobali. Tam se lepo vidi, kako se baze prestavljajo vedno više. Kot bi pesek v peščeni uri tekel navzgor. Zapneva steber in se navijeva na 1900 m. Polonca uživa v razgledu, jaz pa razmišljam o trikotniku.Vprašam jo, če greva, ona pa: ''Ma ti delaj, kar hočeš, jaz sem imam tako fajn.'' Odletiva proti začetni točki, sproti pobirava vse, kar dobiva, samo da prideva čim višje na Vodil Vrh. Še 3,9 km do začetka, opazujem Vodil vrh in ugibam, kje dela. Oba lokalca se mučita na jugovzhodni strani in nič kaj uspešna nista. Odločim se tvegati. Direktno v Rodmanov steber na jugovzhod Mrzlega vrha bom odletel. Tišino zmoti inštrument, ki označi, da sva v sektorju prve točke, 22,1 km do druge obratne točke. Popustim trimerje in gas v Mrzli vrh. Opazujem propadanje in brzino. Vse izgleda super. Vendar, ali sem se pravilno odločil, da ne bom spet na tleh. In steber je bil tam, trimerje zategnem do konca in tandem vržem na kanto. Narava nama nakloni razsuto štirico, ampak vsaj dvigava se. Skoraj pogledava čez Mrzli vrh, ko steber izgine, kaj zdaj. Sva na višini 1370 m, pogledam, kje sta lokalca. Jani se plazi z njegovim Peak hidrogliserjem na 600 m , Aleš pa je s svojo Axis Vegeto še vedno na Vodil vrhu. Kaj narediti?? Pade odločitev dneva. Okrog Mrzlega vrha proti planini Sleme grem. Z višino 1370 m in s tandemom na Sleme? In sem šel in zmagal. Sreča spremlja hrabre. Sproti si v glavi hvalim svoj tandem, res je carski ta UP K2. Komaj se dotakneva Slemena, že raaaketaaaa. Ja, na 2200 , je lahko biti pameten. Peljeva se po Batognici, čez vrh Krna, kjer položaj še izboljšava, pomahava planincem in vriskava od veselja. O.K., sedaj pa na Stol. Na Stolu jugovzhodni veter. Super, prevoziva ga brez enega obrata. Nad startom pobereva še malo in juhu na drugo obratno, ki je skoraj v Podbeli. Od tu naprej gre vse kot po maslu. Kumulusi se razporedijo kot ovčke v vrsto in ni težko ugotoviti, od kje črpajo svojo vlago. Nazaj grede Stol in Polovnik preletiva tako hitro, da se mi kar smeje. Krasji vrh do baze in obratna točka T 503 je na vidiku. Še zadnjič me malo stisne, kajti nimam navade leteti s tandemom skoraj do Javorščka. Ampak točka se ta dan izkaže za idealno. Instrument zapiska in obrne proti začetku, nazaj v Tolmin. Krnščica je milina. Samo peljeva in baza naju drži lepo visoko, vsake toliko časa kupola padala prereže kakšen oblaček. Odletiva mimo koče na Krnu in pogledava v Tolmin. Sedaj pa trimerji gor, gas in dolge luči. Pazim, da čez Mrzli vrh peljem kar najbolj optimalno linijo in preračunavam, kako hitra sva. Dovolj, ali ne? En km, 700 m, 300 m, 200 m, 100 m in pisk ''task ended''.
No, in sva ga naredila. O FAI proceduri pa ne bi izgubljal besed. Sva s Sušo skoraj diplomirala. Ampak bo pa naslednje leto lažje, s tako super potnico in tako dobrim tandemom bomo še kakšnega naredil. Vsaj enega si želim - 200 km s povratkom. Hmmmm…
Več slik si lahko ogledate tudi v galeriji slik na Paragliding-Slovenia .
Pa še podatki:
Sub-class: O-3 (Paragliders)
Category: Multiplace
Speed over a triangular course of 50 km: 22,66 km/h
Date of: 22/08/2008
Pilot: Sergej CUJEC (Slovenia)
Course/place: Kobala, Tolmin (Slovenia)
Crew: Polonca Lapanja
hang glider / paraglider: UP K2
Ratified on 17/11/2008 | Database ID 15129
Povezava do uradne strani FAI:http://records.fai.org/claims.asp?id=o