Hike & fly - Hodi in leti

01.03.2018

Dejavnost, ki v svoji pojavni obliki ni nič novega, je pa vedno bolj popularna. Popestritev letenja s hojo in vzponom ali popestritev vzpona na goro z poletom v dolino, to je stvar osebnega odnosa… Možnosti imamo veliko, tako pri izboru težavnosti vzpona, kakor pri samem poletu. Lokalno jadranje, XC, hiter ali malo manj hiter spust v dolino….vse to je h&f, ne glede na težo ali letalne sposobnosti naše letalne naprave. Seveda imamo na trgu vse bolj lahko in specializirano opremo, tako za dolge prelete kakor za hitre spuste v dolino. Lahkost je trend, ki že nekaj let vlada v konstruiranju in izdelavi jadralno padalske opreme. Mnogokrat je težka odločitev kaj je tisto pravo, katero padalo je najboljše… Odločitev je sicer lažja, če se vprašamo, ne katero je najboljše, temveč katero je primerno za nas?

Hodi in leti, oziroma angleško Hike and Fly je izraz, ki čisto zadovoljivo označuje to dejavnost, težko bi našli kaj bolj primernega. V času vzpona, hoje na hrib smo pohodniki, planinci, gorohodci …, tako kakor ostali, ki se z nahrbtnikom ali brez njega vzpenjajo po isti poti. No, na vrhu, po vzletu smo pa letalci, tako kakor vsi ostali jadralni padalci in zmajarji, ki so na vrh prišli z gondolo. H&F je v Sloveniji kar zastopana dejavnost, res pa je, da se večinoma odločamo za bližnje lokalne vrhove ali pobočja. Da bi se ta repertoar razširil, je ZPLS ponudila edinstven organiziran izziv H&F transverzalo Slovenije. Transverzala je predvsem izziv poleteti iz 21-tih markantnih slovenskih vrhov in gora in še 3-eh dvatisočakov po lastni izbiri. Zbiranje žigov iz vrhov je malo za časom, zato pa je vedno bolj prisotna težnja »nazaj k naravi«. Časovno transverzala ni omejena, je izziv za leto, dve ali več let (ta je najboljši).

V enem letu je ZPLS izdala več kot 150 knjižic (15% vsega članstva). To ni malo. Imamo tudi prva dva zmagovalca: Bojan Renuša in Jože Spevan. Bravo! Za ostale je še vedno dovolj prostora. Torej letite in hodite. Vsak, ki opravi transverzalo, prejme tudi spominsko ZPLS plaketo.

Več informacij o ZPLS transverzali na: www.hikeandfly.si

Zapisal: Sandi Marinčič