Evropsko pervenstvo v Jadralnem zmajarstvu 2008

08.06.2008

V nedeljo se je začelo EP v letenju z zmaji (klasa O-1) v Koroškem prostoletalskem eldoradu Greifenburg. Na srečo je Greifenburg dovolj daleč od Celovca in nogometa, da ga prepovedi letenja ne dosežejo :-). Po otvortveni slovesnosti v nedeljo, so tekmovalci na prvi tekmovalni dan malo oprali opremo na štartu - odpovedano zaradi dežja. Vsi čisti in osveženi so nabrušeni za današnji dan, ko je vremenska za odtenek boljša. Na štartni listi je 90 pilotov in še 9 pilotk, ki se bodo po dolgih letih spet pomerile za naslov evropske prvakinje.
 
Več na linkih:http://www.drachenflieger.athttp://klemencicmatjaz.blogspot.comhttp://corinnaflies.blogspot.com
EP v Greifenburgu - prvi tekmovalni dan
Vreme kroji tekmo po svoje. Po odpovednem ponedeljku je bil prvi tekmovalni dan izveden včeraj. Napovedana je bil 105 km disciplina okrog petih obratnih točk. Zaradi nevihte, ki se je ob koncu dneva približala pistanku, je bila tekma prekinjena. Kljub temu je v cilj priletelo 37 tekmovalcev, med njimi tudi trije Slovenci. Najbolje je disciplino obletel Franci Peternel, ki je z 45.72km/h osvojil 11 mesto. Peter Kejžar in Primož Gričar (na sliki na briefingu) sta osvojila 27 in 29 mesto. Ostali naši: Matjaž Klemenčič 58 in Matjaž Čater 76. Ekipno je naša ekipa 5 od 21 sodelujočih.
EP v Greifenburgu - tretji tekmovalni dan
Včeraj so v Greifenburgu končno uspeli izpeljati drugi tekmovalni dan. Žal se je že kmalu po štartu smrtno ponesrečil švicarski pilot. Več o nesreči bo znano kasneje. 
Na sporedu je bila 101.3km dolga disciplina med več obratnimi točkami. Najhitreje jo je obletel Thomas Weissenberger iz Avstrije pred rojakom Mihaelom Freisebichlerjem in Elijem Cataldijem iz Italije. Primožu Gričarju je v doletu zmanjkalo borih 200m do cilje in je tako zasedel 33 mesto. Franci Peternel je bil 36, Matjaž Klemenčič 62. Matjaž Čater 65 in Peter Kejžar 69 od 85 pilotov na štartni listi.
Danes je (očitno) disciplina spet odpadla.
 
EP v Greifenburgu - vremena korošcem so se tud zjasnilal!!!
Po deževnem premoru končno tretji tekmovalni dan. Disciplina 154 km in v cilju 57 tekmovalcev. Trojna zmaga Italjanov, ki so letos res nabrušeni. Alex Ploner sicer sekundo hitrejši od drugega (tretji 6 sekund zadaj), potem pa 4 minute presledka. Zaradi omejitve višine na štartu (glej poročilo JP iz Španije in letenje v bazi), je Ploner pridelal kazenske točke, ki so ga porinile na tretje mesto. 
Naši: 11. Gričar z 8 minut zostanka in povprečno hitrostjo 45 km/h, 14. Kejžar še 9 minut za Gričarjem, 24. Peternel,  2km pred ciljem je pristal Čater na 65. mestu in na 78. mestu Klemečič s 104.5km. V skupnem Gričar 19, Peternel 24, Kejžar 35, Čater 68 in Klemenčič 71 mesto.
Ekipno na solidnem 7. mestu. Danes ponovno v zrak, napoved je dobra!
 
EP Greifenburg - končni rezultati
Po samo treh disciplinah je EP v Greifenburgu končano. Vreme ni in ni hotelo sodelovati, tako da je bila najdaljša disciplina 'samo' 154 km. Presenetljivo in zasluženo je zmagal Elio Cataldi iz Italije pred tremi domačini Thomasom Weissnebergerjem, Michaelom Freisenbichlerjem in Gerlofom Heinrichom, Naši solidno, vendar slabše od zadnjega EP: 19. Gričar, 24. Peternel, 35 Kejžar, 68. Čater in 71. Klemenčič. Ekipno prvi Avstrijci, naši na solidnem 7. mestu.