Dvolinijci niso več tabu

01.11.2018

Avtor: Dušan Durkovič

Foto: Alen Milavec

Minilo je skoraj 10 let, odkar se je na tekmovanjih pojavil Ozonov Baby HPP, prvo tekmovalno dvo-linijsko padalo ali po domače »dvolinijc«. Zatem se je veliko padalskih družb podalo v razvoj dvo-linijskih padal in tako smo tudi v D razredu dobili prave, varnostnemu razredu primerne "rakete". Vodilno podjetje pri izdelavi tekmovalnih jadralnih padal je Ozone. Tudi v D klasi so izdelali tehnološko in marketinško odlično padalo, ki se prodaja pod imenom Zeno.

Na trgu se je pojavilo podjetje Davinci. Gre za novo, korejsko podjetje, ki pa nima lastnega razvoja, ampak se ukvarja le s proizvodnjo padal. Pri njih se izdelujejo tudi padala znamke Flow paragliders, ki jih v Avstraliji razvija Felipe Rezende. Davinci je prav od njih kupil licenco in na ta način pod svojim imenom prodaja isti izdelek. Tak način trženja ni novost, saj je bilo v preteklosti že veliko sodelovanj med različnimi firmami.

Slovenski uvoznik za jadralna padala Davinci, Sašo Gričar, mi je pred časom posodil najnovejšega dvolinijca v D razredu, to je Davinci XChord. Želel je, da ga preizkusim v različnih pogojih in mu posredujem nekaj povratnih informacij o njem. Ker se zaradi pomanjkanja časa ne morem udeleževati tekem svetovnega pokala v preletih, tekmujem na domačih, slovenskih tekmah, ki po mojem mnenju po kvaliteti spadajo v sam svetovni vrh. Za tekmovanja sem si tako kupil Zenota, ki je do neke meje konkurenčen tekmovalni klasi - ampak res samo do neke meje. Govorilo se je, da je novo padalo XChord še boljše, zato sem ga z veseljem preizkusil na tekmi.

V nadaljevanju bom na kratko povzel svoje osebno mnenje o XChordu. Pri branju mnenja je potrebno upoštevati in razumeti, da govorim o D varnostnemu razredu. S pisanjem besed o vzletu in pristanku s tem padalom ne bom izgubljal besed, ker verjamem, da so pilotom, ki so dorasli D klasi, te stvari jasne. In ja, štart je enostaven :). Kaj dosti več pametoval ne bom, ampak bom podal samo grobo primerjavo med XChordom in Zenotom, odkrivanje posameznih detajlov pa bom prepustil pilotom samim. Hitro mi je bilo jasno, da je XChord hitrejši na »top speedu«. Ko imaš zadosti višine je to dejstvo še kako uporabno. Padalo je na polnem pospeševalniku zelo stabilno, kar omogoča uporabo "gasa" do konca. Ko nimamo zadosti višine pa je treba leteti z glavo - finesa se takrat, tako kot tudi pri tekmovalnih padalih, poslabša. Padalo ima tudi drugačen razpon teže kot Zeno, zato si po mišljenju nekaterih padali nista marketinško konkurenčni. Sam sem letel velikost M (do 105kg) in sčasoma sem ugotovil, da je idealna teža za na tekmovanje cca. 100kg. Pozitivne lastnosti XChorda so stabilnost, vodljivost, »top speed« in cena. V primerjavi z Zenotom pa nekoliko slabše »flow-ta« na ravnini (ocenjujem, da večje velikosti padala te težave nimajo). Padalo je odlično za "alpske" terene, kar dokazuje tudi dejstvo, da je pri avstrijskih kolegih, ki ravnine praktično nimajo, popularno bolj kot Zeno

Primerjava dvolinijcev in trolinijcev znotraj D klase pa ni smiselna, saj gre za povsem druge zmogljivosti in za drugačen občutek pri letenju. Če je bilo v preteklosti za prehod iz treh na dve liniji najbolj primerno padalo Peak 4, je sedaj to definitivno Davinci XChord.