Aeros Winter race 2017 - zmajarska tekma presežkov

01.05.2017

Odločitev, da bo tekmovanje v rezervnem terminu, ni bila lahka. V obeh predvidenih terminih vremenska napoved ni kazala dobro. Vendar, ko je odločitev padla, se je povečalo tudi ugibanje ali je bila odločitev pravilna. Kljub skeptičnemu začetku se je tekmovanje začelo 29. marca s toplimi, skoraj poletnimi temperaturami. Prvič v osemletni zgodovini AWR so bili za letenje idealni vsi štirje tekmovalni dnevi. Discipline so bile dolge od 61 do 126 km, tekmovalo pa je 59 udeležencev iz dvanajstih držav.

Prvi dan je bila disciplina dolga 61 km, s startom na Lijaku. Po odprtju starta so se šele začeli formirati prvi balončki, ki so se potem razvili v prave termične stebre in ponesli večino tekmovalcev proti zaželenemu cilju. Večina tekmovalcev je prišla v cilj. Nasmejani obrazi po koncu dneva so bili več kot očitni, saj so v cilj prileteli tudi tisti, ki so na taki tekmi prvič sodelovali. Dobro za ogrevanje pred velikim finalom. Da bo tekma dolga in naporna, je obetalo tudi vreme.

Drugi dan se je SV veter umiril in odločitev za start na Lijaku, s pristankom pri Piceriji Anja, je bila prava. Ruta je bila speljana od Svete gore, Trstelja, Goče, Cirja, Svete Gore, Trstelja, Goče in s ciljem pri Piceriji Anja, v dolžini 118 km. Vaja dela mojstre in glej ga zlomka, v cilj je prispelo kar 14 tekmovalcev. Zmagovalno kombinacijo je odletel kdo drugi kot Franc Peternel, s povprečno hitrostjo 41 km/h.

Napoved za tretji dan je bil močan JZ veter. Idealen za start na Kovku. Ker se napovedi iz prejšnjega dne niso ravno ujemale z dejanskim stanjem, smo računali na močnejši veter od napovedanega. Ruta tretjega dne je potekala med Nanosom, Sveto Goro, Trsteljem, Nanosom, Predmejo in ciljem pri Piceriji Anja, v dolžini 126 km. V dobrih treh urah jo je najhitrerje obletel Tomas Weissenberger, s povprečno hitrostjo 40 km/h. Večini je bil Čaven pretrd oreh, saj je JZ veter pihal z več kot 30 km/h. Povprečne višine so bile okoli 1400 metrov.

Napoved za četrti dan je bil močnejši JZ veter, ki se je popoldne še okrepil. Start na Kovku smo prav zaradi tega odprli pol ure prej. Tudi disciplino smo postavili primerno temu. Eno dirkaško za konec, med Nanosom, Gočami, Predmejo in to dvakrat, v dolžini 93 km. Kmalu po startu zadnjega tekmovalca se je JZ veter okrepil, razvoj oblakov pa je kazal na pravi veliki finale. S 93 km dolgo disciplino je opravil prvi Matjaž Klemenčič z neverjetno povprečjo hitrostjo 63,3 km/h in s tem popravil prejšnji rekord Tomasa Weissenbergerja za dobrih 3 km/h.

V soboto ob petih popoldne, na zadnji tekmovali dan se je druščina zmajarjev zbrala v Piceriji pri Anji in že mirno pila, kramljala, jedla in se zabavala. Občutki veselja, po naporni dirki, med tekmovalci in organizatorji so bili nabiti z pozitivno energijo. Podelitev najboljšim je izvedel konstruktor Aerosovih zmajev. In kot vedno je lahko samo eden najboljši. Letos je to lovoriko prejel Tomas Weissenberger iz Avstrije. Na drugem mestu je bil Balazs Ujhelyi iz Madžarske in tretji naš Franc Peternel. Žal je bilo na tekmovanju tudi nekaj poškodb, vendar na srečo nobene hujše. Zadnji dan, v nedeljo, ko je poškodovani Oleg Bondarchok odhajal nazaj v Ukrajino, mi je njegov nasmeh na licu potrjeval, da se kljub življenjskim tegobam letalci ne damo. Ja, in drugo leto se spet vidimo.

Podrobnejše informacije dobite na povezavi: awr.aeros.com.ua/index.php/en/

Vodja tekmovanja: Ivan Brovč