509,6 km

01.11.2018

Skoraj četrt stoletja bo že minilo, odkar so naši piloti (Bojan Marčič, Domen Slana, Marko Novak, Matej Jocif, Aleš Šuster, Nal Kralj) v Kurumanu v Južnoafriški republiki (JAR), z vzletanjem na vitlo, nekaj let zapored napadali in postavljali svetovne rekorde v preletih na napovedan cilj in preletih s poljubno izbranim ciljem. Magična meja se je takrat sukala okoli 300 km. Kasneje je za dolge prelete v eno smer postala aktualna tudi Brazilija, njen vzhodni, dokaj ravninski del. Razdalje preletenih kilometrov so se po prelomu Primož Suša tisočletja povzpele na preko 400 km. Z bratoma Valič smo v decembru 2006 imeli zopet v lasti svetovni rekord v preletu na napovedan cilj – 368,9 km, v tem poletu sta postavila rekord tudi v prostem preletu – 427 km. Vzletela sta v De Aaru v JAR.

Naši najboljši piloti so naslednja leta izboljševali rekorde večinoma v drugi kategoriji preletov, to je preletih na določen cilj s povratkom, katere so opravili z vzletom in povratkom do naše Sorice. Te vrste rekord, 302,1 km, je od letos zopet v lasti naših pilotov (Suša, Napret, Gaberšek, Orož), o njem smo pisali v junijski številki Ikarja. Zaradi oddaljenosti in s tem povezanimi stroški se na izboljševanje enosmernih rekordov v Brazilijo, JAR ali Avstralijo, kjer so za to najboljši pogoji, niso odpravljali.

Z večanjem razdalj in približevanjem magični razdalji 500 km pri preletih v eno smer, kamor se leti s smerjo vetra, se je spremenila tudi organizacija in taktika. Začelo se je leteti ekipno in v zadnjih letih se v Brazilijo odpravljajo predvsem ekipe iz Švice, Nemčije, seveda pa so tam tudi domači piloti, ki najbolje poznajo teren, hkrati pa so lahko vedno pripravljeni ob pravem dnevu. Rekorde ni več mogoče postavljati individualno in tako je tudi trenutni rekord v prostem preletu 564 km v lasti treh Brazilcev (13. oktober 2017 iz Aarune - Samuel Nascimento, Rafael Saladini in Donizete Lemos). V teh zadnjih letih so se menjavala tudi vzletišča, vzletanje se je prestavljalo vedno bolj proti vzhodu, da je lahko sedaj letenje vseskozi po bolj suhi pokrajini in ne preko bolj vlažnih gozdov, kjer je manj vetra, kakor je bilo to prej ob koncu poletov. Sedaj se vzleta na vitlo iz manjšega letališča v kraju Caico.

Letos se je za letenje teh dolgih razdalj odločil tudi naš vrhunski pilot Primož Suša. Majhno ekipo sta tvorila z Aaronom Durogatijem iz Italije. Oba sta že tekmovala na Red Bull X-Alps, Aaron je bil tam že dvakrat v cilju (6. in 7. mesto). Zmagovala sta tudi že na tekmah svetovnega pokala v preletih.

V Braziliji sta uspela uloviti nekaj dni lepega vremena in dobrih pogojev in v štirih poletih odletela daleč. 453 km, 411 km, 423 km in nato 8. novembra presegla magično mejo – 509,6 km. V zraku sta bila preko 11 ur in letela s povprečno hitrostjo 46 km/h. Tako se je Primož pridružil izbrancem, ki se lahko pohvalijo s 500 kkilometrsko znamko, Slovenijo pa priključil redkim državam s piloti, ki so to dosegli (7 - Brazilija, 6 - Švica, 1 JAR, 1 Italija, 1 - Slovenija). ČESTITKE !