40 let od prvega državnega prvenstva v letenju z jadralnimi zmaji

01.11.2018

Avtor: Jurij Franko

Čas je že bil, da se stare bajte ponovno zberemo na kraju zločina, na takratnem pristanku v Rudnem pod Dražgošami. Kot pred davnimi leti prvenstvo (27.- 29.oktobra 1978) je letošnjo obletnico organiziralo društvo LET iz Škofje Loke. Obrazi so sicer malo manj mladostni, ampak iskrenje v očeh vseh prisotnih ob obujanju spominov ni bilo nič manjše kot takrat, ko smo se v dveh razredih – standard in odprti – s 352 izvedenimi poleti pomerili za naslove v takrat edini disciplini, času in točnosti pristajanja.

Prišlo je veliko več udeležencev, kot sem pričakoval, tudi zmagovalca v obeh razredih sta prišla (Ivan Rupnik – standardni razred in Peter Soklič – odprti razred). Postavili smo nekaj zmajev, ki imajo danes že muzejsko vrednost in se podili po travniku gor in dol. Ogled filmov, fotografij, člankov in dokumentov iz tistega časa so sprožili ure in ure debat, tako da sta šele golaž in topel kruh poskrbela, da smo za nekaj minut utihnili. Sledil je sprehod do takratnega pristanka in najbolj zagrizeni smo se (z avti) povzpeli še do samega štarta, kjer smo vzletali kar trikrat v vsakem od dveh veljavnih tekmovalnih dni.

Čas je prinesel mnogo sprememb, zmaji so postali boljši, varnejši. Šport se je razvil tako v rekreativnem kot tekmovalnem letenju, ampak navdušenje ostaja. Kar nekaj udeležencev prvega državnega prvenstva še danes leti.

Sivolasi gospodje smo na koncu sklenili, da se moramo dobivati bolj pogosto da obnovimo spominske zapise v naših pešajočih sivih celicah. V poduk mladini pa še nekaj slik in link na posnetek s Super 8mm filmom: https://vimeo.com/jurijfranko/dp1978