30 letnica prvega državnega prvenstva v letenju z zmaji

10.08.2008

Flower Power, Beatli, Rock and Roll, Vietnam in hladna vojna so bili samo nekateri izmed pojavov in dogodkov, ki so zaznamovali 70 leta prejšnjega stoletja. Napredek tehnologije, vesoljski materiali, prvi računalniki in nesluten dvig življenjske ravni skupaj s pojavom potrošništva so omogočili eksploziven razvoj prostočasnih dejavnosti. V vsem tem vrvenju se je kot stranski produkt NASA raziskav pojavilo letenje s krili iz cevi in platna. Tudi v Sloveniji se je letenje z napravo, ki smo jo poimenovali 'zmaj' kar dobro prijelo. Prvi navdušenci so z letalno napravo iz lesenih letev in blaga za prešite odeje poskakovali že leta 1972.

Med pionirje zmajarstva lahko postavimo Janeza Lotriča in Rada Goljevščka, Staneta Krajnca, Avija Šorna, Nika Žumra, Luča Herleca in še bi lahko našteval. V nekaj letih se je šport med zanesenjaki razširil in kmalu so se začela prva bolj ali manj uradna srečanja. Od prvih v Preddvoru in na Šmarni gori pa do Tolmina. Eno večjih je bilo leta 1977 v Dražgošah, kjer so zmajarji z udarniškim delom na razvalinah zgornje postaje tovorne žičnice postavili vzletno rampo. Tako je leta 1978, takrat najštevilčnejše društvo 'LET' iz Škofja Loke. organiziralo prvo državno prvenstvo v letenju z zmaji. Gledano s strogo uradniškega stališča. seveda to ni bilo prvenstvo, ki ga bi v tistem času 'uradne' inštitucije kot Letalska zveza Jugoslavije požegnali, saj letenja z zmaji kot letalskega športa še kar nekaj let niso hoteli priznati kot enakopravnega. Kljub temu se je na tem prvenstvu zbralo 50 pilotov, ki so tekmovali v dveh tekmovalnih razredih. V razredu 'standard' so tekmovali piloti z zmaji, ki so bili kopije prvih poizkusov dr. Francisa Rogalla v NASA. To so bila trikotna krila zelo enostavne konstrukcije iz štirih aluminijastih cevi in platna, ki so jim trdnost dajale žične vrvi vpete na jambor nad zmajem in kontrolni trikotnik pod njim. Platno je oblikovalo nosilno obliko šele pod vplivom zračnega toka in njihove letalne lastnosti res niso bile kdo ve kakšne. Druga skupina pilotov je tekmovala v 'odprtem' razredu. Ti zmaji so imeli večjo razpetino kril in marsikatera konstrukcija je nosilno obliko krila zagotovila z oblikovanimi letvicami v platnu. Njihove letalne lastnosti so bile mnogo boljše, bili pa so malce bolj zahtevni za pilotiranje. Zaradi skromnih letalnih lastnosti takratnih zmajev so bila najbolj popularna tekmovanja v disciplini trajanje poleta in pristanka na cilj.

Daljši je bil čas poleta, več točk je osvojil tekmovalec, tem točkam so sodniki prišteli še točke, ki jih je tekmovalec dobil za čim bližji pristanek ciljni točki. A že kaj kmalu je razvoj zmajev in tekmovanj sledil jadralnim letalom in danes zmajarji tekmujejo samo še v različnih hitrostnih preletih na razdaljah tudi 200 in več km. Na prvem državnem prvenstvu smo tekmovali tri tekmovalne dni od petka do nedelje. V petek je bil uradni trening, na katerem smo morali tekmovalci pokazati svoje osnovno znanje pilotiranja zmaja. Uradno tekmovanje za naslov državnega prvaka je potekalo v soboto in nedeljo. Vsak tekmovalni dan smo opravili tri polete in moram priznati, da je bil tempo kar hud, saj smo bili od jutra do večera zaposleni s transportom zmajev na vzletišče, pripravami na polet in na koncu zlaganjem zmajev po nekajminutnem poletu. Jesensko stabilno sončno vreme nam je pomagalo, da smo lahko izvedli vse načrtovane polete varno in brez vsakih nezgod. Le redki tekmovalci so vzeli tekmo zares, ostali smo se raje prepustili uživanju v mirnih poletih. Prvenstva se je udeležilo 50 pilotov, večina iz Slovenije, dva iz Makedonije in eden iz Avstrije.

Prvi državni prvak v standardnem razredu je postal Ivan Rupnik iz Idrije, v odprtem razredu je bil najboljši Peter Soklič iz Ljubljane. Gost iz Avstrije, Andreas Steurer je osvojil tretje mesto v odprtem razredu. Ostali udeleženci smo se razvrstili v skladu s svojim znanjem. Med samim prvenstvom ni prišlo do nobene resne nezgode, le eden od tekmovalcev je zgrešil pristajalni prostor in mehko pristal na kupu gnoja (ali raje na mehkem kupu…). Množici obiskovalcev smo pokazali lepoto novega športa in njegovo varnost. Kar nekaj novih pilotov se je takrat včlanilo v različna društva, ki so v tiste času nastajala na vseh koncih Slovenije in v drugih republikah takratne skupne domovine. Precejšnje število udeležencev še danes aktivno leti in uživa v športu, ki so se ga lotili kot najstniki. Od vseh udeležencev prvega državnega prvenstva je svojo zmajarsko kariero z nesrečo in trajnimi poškodbami končal samo eden. In ker pred tridesetimi leti nismo bili vsi najstniki, se danes žal ne moremo več zbrati in ponoviti skupinske slike. Ne smem pozabiti na organizatorje. Za tiste čase je bila to kar velika logistična operacija od prevozov, organizacije pristajalnega prostora, radijskih zvez, reševalne službe, hrane itd.

Prva predsednica društva 'LET' Milica Mitič ob pomoči Toneta Mraka, Janeza Zakrajška in Janeza Bobnarja z celo četo prostovoljcev in pomočnikov so bili kos vsem organizacijskim izzivom. Ne vem, ali smo danes zmajarji sposobni organizirati prireditev s tolikšnim številom gledalcev. Letenje z zmajem, ko lahko brez letališča, ropota motorja in z letalno napravo, ki jo lahko shraniš doma in jo prevažaš naokoli na strehi osebnega avtomobila, je bila v tistem času neverjetna atrakcija.

Vse tri dni tekmovanja se je v dolini pod Dražgošami, na Rudnem polju, zbrala nepregledna množica gledalcev, nekaj novinarjev in celo televizijska ekipa. Rezultati tekmovanja so bili objavljeni v TV dnevniku in tudi na prvi strani Dela in drugih časopisov. Šele po uspešno izvedenem prvem državnem prvenstvu so takratni oblastniki doumeli, da letenje z zmaji ni le modna muha in da bo ta šport obstal in ostal. Ne samo to, letenje z zmaji je prva oblika različnih vrst brezmotornega letenja, ki jih združujemo pod imenom prosto letenje in krušni oče danes bolj popularnega jadralnega padalstva.

Kot stranska veja so se iz jadralnega zmaja razvili motorni zmaji in ultralahka letala. Ne nazadnje je letenje z zmaji preneslo duh svobode in uporništva tudi v tretjo dimenzijo in prineslo možnost letenja izven ustaljenih okvirjev vsem, ki jih je nemirni duh gnal naprej v raziskovanje novega in neznanega.

Ne pozabimo, da je bilo takrat športno letenje pod budnim očesom oblasti in zaradi stroškov posamezniku nedosegljivo izven ustaljenih in precej togih organizacijskih oblik. Ob 30. obletnici sesmo se udeleženci in organizatorji prvega državnega prvenstva zbrali na zaključni prireditvi letošnjega DP v Tolminu 9. avgusta zvečer. Na sporedu je bila stara radijska oddaja 'Še pomnite, tovariši!'. Obujanje spominov, ogled starih posnetkov in poleti 'starih bajt'.