2. del: Zmanjšanje tveganja pri prostem letenju

01.04.2020

Reduction risk for free flyers; Flybubble, 2013
Prevedel in priredil: Jernej Bodlaj

V prejšnji številki Ikarja smo objavili prevod prve polovice članka, v katerem so bili predstavljeni trije elementi tveganja; vreme, krilo in oprema. Sedaj predstavljamo razlago o ostalih treh.

Prosti letalci smo izpostavljeni številnim tveganjem. Z določitvijo največje nevarnosti lahko na drugih področjih povečamo svoje varnostne rezerve. Z ogledom elementov tveganja po vrsti - vreme, krilo, oprema, lokacija letenja, sposobnost in znanje - upamo, da bomo podali nekaj vpogleda v možnosti zmanjšanja tveganja pri letenju. Ideja je zmanjšati število tveganj, ki vodijo v območje belega obroča, kjer vas pred nesrečo ščiti le sreča. Če želite leteti varno, poskusite v vsakem segmentu doseči 'zeleno luč', tako da poiščete načine za zmanjšanje posamezne nevarnosti, preden se le-ta poveča preblizu k središču. Običajno lahko obvladujete eno tveganje hkrati, ko pa dve ali tri konkurirajo med seboj, postanete hitro preobremenjeni. S preučitvijo posameznih segmentov v zaporedju odstavkov upamo, da bomo razjasnili, kako ohraniti dober varnostni nivo.

Zmanjšanje tveganja: Lokacija, vzletišče

Predstavljajte si, da je vseh preostalih pet elementov tveganja za trenutek v rdeči coni. Na dopust ste odšli v Južno Afriko. Sinoči ste imeli odlično zabavo, zato se počutite nekoliko 'mačkaste' in nekdo vam je posodil zbledelo EN-D jadralno padalo. Na voljo je skupaj z lahkim sedežem z opraskanimi karabini. Še nikoli niste opravili tečaja izrednih postopkov (dovolj so velika ušesa, kajne?). O gorskem letenju ne veste veliko, a želite poskusiti. V hotelu ste pozabili čelado. Ne veste, kakšno vreme je bilo napovedano, toda nekdo je omenil smešne (funny) razmere, ali pa je mogoče omenil Föehny (fen) razmere? Veter je močan, sunkovit in na štartu nekoliko iz strani. Gremo letet! Se vam na zatilju že ježijo dlake?

Dobro, zdaj pa poglejte vzletišče na sliki in vse njegove zahrbtne lastnosti vam bodo skočile v oči. Ne, ne Rob in Darron, na Matroosbergu so bolj strašljive stvari.

Kakšno je območje za vzlet? Strmo, brez prostora za prekinitev, nevarnosti v bližini, burni grebeni in pečine spodaj? V redu, razen nekaj tamkajšnjih skal, je vzletišče razmeroma primerno, z nežnim naklonom in prostorom za prekinitev.

Toda kakšen je kot vetra glede na pobočje? (Več kot 45° = rdeče). Je kaj na terenu, kar bi lahko spremenilo smer sinoptičnega vetra? Na tej sliki vidimo, da teren omogoča samo eno smer vetra (naravnost navzgor po makadamski cesti), sicer bodo grebeni ustvarili rotorje. Če bo veter pihal s strani, verjetno tega ne boste vedeli, ker bo dolina usmerila veter na vzletišče. Je pričakovati, da se bo veter čez dan obrnil v bolj tvegano smer, ali se je morda že obrnil? Ali je območje pristanka znotraj dosega? Predstavljajte si, da vzletite z delno zaprtim krilom in vas nepredvidljivo premetava okrog. Ko padalo postane hruškaste oblike, bo vaša finesa enaka ... no... hruški. Če vas bo odneslo v gozd, daljnovod ali v potok, premislite še enkrat. Razen razgibanega skalnega pobočja na tej fotografiji ne vidimo veliko varnih pristankov, vse dokler ne priletite iz doline. Za to potrebujete fineso približno 10:1. V veter je gotovo ne boste dosegli.

Raziščite, kako izgleda teren za grebenom nad vzletiščem. Gre za lepo površino za enostavno pristajanje ali je jama brez dna? Ali obstaja pot za pobeg? Pri Matroosbergu ni prostora za napake: zgoraj je fotografija vzletišča od zadaj. Hmm… morda kapljica čez rob.Nato razmislite, kakšen je naklon. Grobe skale ali drevesa povečajo tveganje za turbulenco in omejijo vaše izhode v sili. Številni grebeni predstavljajo grožnje za tvorbo turbulence. Vegetacija vpliva na to, kako se pobočje segreva. Taljenje snega na skalah povzroča ostre temperaturne kontraste in s tem ostro termiko. Travnata pobočja omogočajo lažje obtekanje zraka.

Med letenjem na vaše tveganje vpliva tudi kje letite. Pilot pred vami leti tesno ob pobočju in se dviga kot raketa. Bi mu morali slediti? Vprašajte se, kako izkušen je ta pilot? Zanj je takšno letenje morda le v oranžnem področju, za vas je morda v rdečem. Odjadrajte čim višje, kamor le še uspete priti, a ne na najživahnejšem področju dviganja. Tako zmanjšate tveganje in hkrati pridobivate potrebne izkušnje in sposobnosti. Če niste suvereni, si morate prizadevati, da boste leteli kar najbolj stran od pobočja, zunaj, kjer je dovolj prostora.

Če ni vidnih kazalcev vetra (jezero, dim, drugi padalci), je tveganje večje, saj ne morete biti zares prepričani, kaj se v zraku dogaja.

Upoštevati je treba tudi oddaljenost letalnega mesta (če ste primorani v pristanek, kako vas bo kdo dosegel). Promet na vzletiščih ponekod predstavlja veliko tveganje, zlasti na priljubljenih vzletiščih, kjer vzletajo tudi zmajarji. Šibkejše kot je dviganje, nižja kot je inverzna plast, več prometa bo ob grebenu. Na takšne dneve razmislite, da boste na vzletišču bolj zgodaj ali pa počakate, da dviganja postanejo močnejša, da bo na voljo več prostora.

Vsako registrirano vzletišče je pod nadzorom lokalnega društva, zato je vredno prebrati njihova navodila in upoštevati pravila. Razmislite o raziskavi vzletišč sosednjih društev, da bi lahko uživali na vzletiščih z manj prometa. Obstaja več spletnih strani, kjer najdete možne alternative (upoštevajte, da napovedi na spletnih straneh vzletišč niso nujno najbolj natančne).

Ko letite na preletu, stalno spreminjate svoj položaj, ki nenehno zahteva sprotno analizo in veliko previdnosti. Ker je verjetnost napačnih odločitev v vaših začetnih preletih večja, skušajte ostale varnostne kategorije spraviti v zeleno območje. Pomagajte si s priročniki za pilote in se udeležite tečajev za prelete!

Razmislite, kako lahko izbira vzletišča in območje letenja vpliva na vašo varnost. Če ste na nepoznanem terenu, se nikar ne pozabite pozanimati pri kakem izkušenem pilotu o lokalnih značilnostih. Običajno bodo veseli, da vam lahko pomagajo.

Zmanjšanje tveganja: Sposobnosti

Četudi ste naravni talent za letenje, lahko še vedno izboljšate svojo varnost tako, da razvijate svoje sposobnosti letenja in se usmerite v zeleno področje, ki vodi v nirvana-letenje. Nekateri ljudje so 'naravni' piloti, drugi se morajo zadev naučiti. Na žalost je človeška narava taka, da mislimo, da smo v prvi skupini, dokler pač ne odkrijemo, da temu ni tako. Torej domnevajte, da ste vedno korak bližje nevarnemu območju, kot ste se ocenili. Čeprav ste naravni talent, namenite čas razvijanju svojih sposobnosti na način, da se usmerite proti zelenemu sektorju.

1. Vodenje padala na tleh (groundhandling)

Hiter način za izboljšanje vaših sposobnosti je, da svoje jadralno padalo vzamete na travnik ali na enostavno vzletišče in vodite padalo na tleh. Lahko se udeležite tudi tečaja, ki je namenjen obvladovanju padala na tleh.

Ste razmišljali, da bi si umislili krilo posebej za treninge na tleh? Bodisi poceni staro padalo (da se izognete obrabi primarnega krila) bodisi namensko krilo za vodenje na tleh (ki ga lahko uporabite tudi v nekoliko močnejšem vetru).

Dobra tehnika vzletanja dela čudeže pri obvladovanju tveganja. Gre za to, da poletite takrat, ko želite, in ne takrat, ko o tem odločijo sunki vetra. Vodenje na tleh pomaga tudi pri izpopolnitvi mišičnega spomina in zmanjšuje vaš reakcijski čas. Najbolje je, da najdete območje z nekoliko naklona, da bo padalo lahko obtičalo nad vašo glavo, namesto da bi rahlo zaostajalo. Odzivi bodo zato podobni tistim, ki jim boste priča na vzletnih mestih. V redu, ampak kaj naj pravzaprav počnemo? Samo stojimo s krilom nad glavo? To bo pomagalo, vendar je na tem veliko več! Tu je nekaj nalog:

Naloga: dotik stabilizatorja. Ko se krilo poravna nad glavo, naj bodo noge zasidrane tam, kjer so, nato krilu pustite, da na eni strani rahlo pade navzdol. Zavirajte spust s komando na zgornji strani, a dovolite, da se kupola dotakne tal. Nato ga poskusite dvigniti nazaj. S tem razvijamo uporabno sposobnost za kontrolo nad sunki vetra in prefinjen občutek za kontrolo nad komandami.

Naloga: slepo vodenje padala. Zaprite oči in skušajte naprej obrnjeno krilo ohranjati letalno čim dlje. To zares razvije občutek za premike gurten, kar vam bo omogočilo odreagirati še preden bo učinek sunkov vetra viden na krilu in navsezadnje tudi začutiti, na kateri strani je termika.

Naloga: krivulja moči. Poiščite travnato področje in poskusite vzleteti iz sedečega položaja. Poskusite obdržati krilo nad glavo. Na obeh straneh ga poskusite spustiti na tla in spet dvigniti nazaj nad sabo. Poskusite se s krilom dvigniti na noge. Vajo izvajajte tako, da ste obrnjeni v smeri naprej in tudi obratno. Vaja je namenjena razvoju občutka za moč krila, učinku zaviranja in kontrole nihanja ter zavedanju aerodinamičnih sil.

Naloga: počasen poteg. Razvijte sposobnost, da krilo s pomočjo A linij dvignete čim počasneje, brez da bi ga pri tem spustili nazaj na tla. Hitrost dviganja nadzirajte tako, da se nagnete nazaj ali se pomaknete proti krilu.

2. Letenje na tleh

Letenje na tleh predstavlja naslednjo fazo. Letenje na tleh? V čem se sploh razlikuje od vodenja padala na tleh? No, dogajalo se bo le na vzletišču ali na rahlem pobočju, v vetru. Vaše krilo mora ustvarjati vzgon.

Naloga: kje nastopi točka zastoja? Zelo pomembna veščina, ki jo je treba razviti, saj vam omogoča, da lahko natančno pristanete na pobočju, varno pristanete na vzletišču, brez strahu letite počasi, se izogibate prometu in v nujnih primerih lahko pristanete skoraj navpično. S stopalom drsite po tleh, s spuščenima nogama, močno zavrite in vztrajajte, dokler ne začutite, da se krilo začne mehčati in hitrost propadanja nenadoma naraste. Ko dobite občutek o dogajanju, poglejte navzgor, da vidite, kako se vaše krilo odziva. Tako se bo razvila vaša sposobnost prepoznavanja bližajoče se točke zastoja oziroma odtrganja vzgona v zraku. Običajno se prične dogajati na konicah – ostanejo zadaj. Poigravajte se s tem znova in znova, nikoli ne bo preveč, a vadite resnično nizko. S časom boste lahko začutili, kako se bliža zastoj, takrat hitro sprostite komande, da se bo krilo hipoma vrnilo v let še pred nastankom zastoja. Opazujte tudi, kako sunki vplivajo na točko zastoja, in kako nesimetričen poteg zavor povzroči, da se krilo zavrti. Naloga: kratek vzlet. Ne glede na jakost vetra, vzletite v treh korakih. Trik je v tem, da med vzletnim tekom natančno uravnavate nagib padala, tako da kontrolirate obremenitev na prsni vezi glede na hitrost jadralnega padala. Poskusite vzleteti s hitrim tekom pred krilo (ne bo šlo najbolje, zanihalo bo navzgor in nato navzdol). Poskusite vzleteti tako, da pustite, da padalo zaniha pred vas (ne preveč, saj se bo sicer zalomilo). Vadite, dokler ne osvojite popolnega ravnotežja, ki je tik pred navpičnico, kjer vas bo krilo potegnilo naprej s pobočja že po kratkem zagonu. Naloga: odpiranje asimetrično zaprtega padala. Na tleh močno potegnite za vrvice A na eni strani, da se polovica kupole podre. Nagnite se / hitro tecite v veter, da vzdržujete tok zraka preko krila, da le-to lahko leti naravnost. Opazili boste, da na preostali polovica krila že z manj zavore povzročite zastoj vzgona. Za odpiranje zaprtega dela krila uporabite velike in globoke potege komande na tisti strani. Ta vaja vas bo naučila pravilnega ravnanja v ključnih situacijah reševanja asimetričnih zapiranj in ozavestila o spremembah hitrosti zraka, pri katerih pride do zastojev na delno zaprtem padalu. Našteli smo le nekaj nalog. Vadite lahko še napihovanje zloženega padala, varno spuščanje krila, dviganje padala v stilu 'kobre', velika ušesa, nadzorovano kajtanje, počasno letenje, pristanke iz negativnega zavoja in še veliko več. Letalne sposobnosti zato lahko razvijate tudi, ko ni povsem primerno za letenje.

3. Nalet

Nalet je nenadomestljiv. Več kot lahko letite, hitreje boste napredovali. Če je skoraj letljivo, vseeno ne sedite na hribu v čakanju, da se razmere izboljšajo (da bi se nemara ognili prezgodnjem pristanku). Če je le dovolj močno, da lahko vadite vodenje krila na tleh, to storite. Naj padalo ne tiči v torbi. Letenje ima sestavljeno učno krivuljo in ure, ki jih namenite zdaj, bodo vaša osnova za naslednje korake. Odlična izbira je tudi voden letalski izlet v nove kraje.

4. Letenje v tandemu

Nekatere šole nudijo poučevanje v obliki letenja v tandemu, kjer se lahko pridružite inštruktorju, ki vam omogoči intenzivno lekcijo 'ena na ena', ki vam bo razširila nabor spretnosti. Omogočen vam bo nadzor padala v kar se da kontroliranih okoliščinah. Izpopolnili boste sposobnosti za vsa opravila, ki jih boste želeli izboljšati.

5. Varnostni tečaji

Če želite stopnjo svojih sposobnosti dvigniti na višji nivo, razmislite o tečajih varnega letenja ali o tečajih izjemnih situacij v zraku. Slednji bo potekal nad vodo, z reševalnim čolnom in velikimi zalogami višine za morebiten izmet rezerve. Inštruktor vas bo vodil skozi postopek in korak za korakom boste napredovali skozi različne manevre. Tečaj bo dodobra preobrazil vaš odnos do letenja, odstranil bo strah in vam omogočil večji občutek svobode. Če vas mika akrobatsko letenje, je najbolje začeti na tečaju za izredne postopke, nato pa lahko z vajo in vajo napredujete, da vam lepi wingoverji, spirale in drugi manevri ne bodo več predstavljali težav. Zavedanje in občutek, ki ju boste zgradili s svojim krilom, sta neprecenljiva in bosta resnično pomagala pri vaši tehniki pobiranja v termiki in zaupanju v zrak.

6. Tekmovalno letenje

S tekmovanji se slika zaokroži, vaše sposobnosti se bodo nedvomno povečale – taktika, osredotočenost misli, letenje v skupinah, postavljanje ciljev (in doseganje le-teh!) poskrbijo za intenzivno doživetje. Tekmovalni piloti so pogosto v pomoč pri izmenjavi nasvetov in ker lahko svoje odločitve neposredno primerjate z odločitvami drugih v zraku, hitro pridobivate izkušnje. S sledenjem v živo in analizami preletenih poti po pristanku, npr. v programu Google Earth ali SeeYou lahko resnično dobite občutek za prave odločitve in taktiko, ki jih potrebujete na poti do zmage.

Pojdite ven in vadite svoje veščine pri vodenju krila na tleh. S tem boste zmanjšali tveganja iz kategorije sposobnosti letenja.

Zmanjšanje tveganja: Znanje

Pomanjkanje znanja predstavlja tveganje. Na neletljive dneve si umislite študij teorije o letenju, da izpopolnite svoje znanje. Poglobite se v vreme: Understanding the Sky je obvezno branje za vsakega pilota. Touching Cloudbase predstavlja koristen temelj znanja o letenju. Potem so tu knjige, kot je Thermal Flying, briljantne za razumevanje teorije o alpskem vremenu. Performance Flying (čeprav je knjiga bolj namenjena zmajarjem) je pomemben temelj za vse pilote jadralnega padala in vsebuje absolutno zlata vredne informacije. Potem so tu še novejše knjige Mastering Paragliding, Fifty Ways to Fly Better in mnoge druge, nabite s teorijo in uporabnimi informacijami.

Ko imate v mislih neko novo vzletišče, si priskrbite kakšen vodnik vzletišč, da si preberete značilnosti in s tem zmanjšate tveganje. Večina društev nudi obsežne nasvete o njihovih vzletiščih tudi na internetu, a informacije so lahko zastarele in le redko vam dovolj povedo o pogojih na izbrani dan, zato za informacije vedno vprašajte še kakega lokalnega pilota. Ko pridete na vzletišče, pred vzletom poiščite najbolj izkušenega pilota in pokramljajte glede podrobnosti in trikov.

Na voljo so tudi številne knjige z vodiči: Best Flying Sites of the Alps, Scottish Paragliding a Companion Guide ali Fresh Air Site Guide za letenje v Južni Afriki. Ko napredujete v preletih, Classic Routes ponuja neprecenljiv lokalni pogled na stvari, na katere morate biti pozorni med letenjem, in je dober temelj, ki ga lahko uporabite na podobnih terenih po vsem svetu.

Knjige lahko zmanjšajo tveganje tako, da vam pomagajo najti odgovore na vprašanja, ki si jih zastavljate med letenjem.

Obstaja vrsta DVD-jev, ki vam bodo pomagali razširiti znanje o nadzoru nad padali. Jocky Sanderson je s posnetki Security in Flight II postavil zlati standard za tečaje izjemnih postopkov v zraku. Njegov Performance Flying raziskuje aktivno letenje. Ad vanced Ground Handling od Jeffa Goina je odlična osnova vodenja krila na tleh za pilote motornega in tudi navadnega jadralnega padalstva.

Na spletu se najde nekaj draguljev, a bodite pozorni na samo-imenovane strokovnjake, ki nimajo dokazov o svojih sposobnostih, le nekaj objav na različnih forumih. Ko se razvijejo razprave glede opreme, je enostavno podleči neumnostim in lažnim podatkom, kar za vas lahko predstavlja tveganje, če se zanesete nanje.

Če želite priti do zanesljivih znanj o letenju, ki vas ne bodo ogrožala, se posvetujte s kakšnim uglednim inštruktorjem. Rezervirajte si tečaj, voden izlet ali dan naprednega pouka in imeli boste dostop do vsega znanja, ki ga lahko absorbirate.

Če potrebujete strokovno svetovanje glede opreme, se posvetujte s prodajalcem, ki se ukvarja z več blagovnimi znamkami, da bodo njegova mnenja bolj nepristranska. Ko gre za nakup novega krila, potrebujete nekoga, ki se lahko poistoveti z vašimi letalnimi sposobnostmi in vam primerno svetuje. Pogovorite se z drugimi piloti in se obrnite na priporočenega lokalnega prodajalca, ki vam lahko opremo posodi tudi za testni let, njegovo poznavanje pa naj temelji na podlagi izkušenj pridobljenih na najnovejših modelih.

Ker letenje vključuje potencialne nevarnosti, je vedno dobro poznati osnove prve pomoči, zato priporočamo specialistične tečaje in ne le knjige, saj je praktično usposabljanje boljše.

Kamor koli vas letenje zanese, aktivno iščite informacije. Bolj kot se boste vključili, več pridobljenega znanja bo pomagalo zmanjšati vaše tveganje.

Zaključek

V seriji poglavij smo preučili številne dejavnike tveganja pri letenju: vreme, krilo, oprema, vzletišče oziroma lokacija letenja, vaše sposobnosti in znanje. Čas je, da razmislite, kako le-ti delujejo v kombinaciji. Predstavljajte si, da ste kupili novo jadralno padalo, za en razred višje od tistega, ki ste ga vajeni. Torej je vaš segment 'krilo' obarvan rdeče (novo jadralno padalo + nadgradnja EN razreda). Kaj lahko storite, da zmanjšate tveganje?

Skrbno izberite elemente:

  • pojdite na najvarnejše vzletišče na izbrani dan
  • izberite dan, ko bodo vremenske razmere enostavne
  • pretvarjajte se, da ste manj sposobni, kot v resnici ste
  • poiščite čim več podatkov o novem krilu, njegovih ocenah in lokaciji, kjer boste leteli
  • izberite močnejši sedež s preloženo rezervo. Zdaj ni čas za letenje v 'tangicah'

Poglejte diagram. Vse je v tem, da je na njem čim več 'zelenih luči', da bo vaša zaloga varnosti dovolj velika.

Če si med letenjem prizadevate minimizirati tveganje, boste začeli sprejemati pametnejše odločitve. Ko se vaše letalne sposobnosti povečujejo in vaša presoja izboljšuje, se mora z njimi večati tudi obseg za vas sprejemljivih možnosti.

Če ste novinec v športu, bo vaša sposobnost prepoznavanja nevarnosti omejena, zato boste opazili, da ste v težavah, ko bodo stvari že precej neugodne. Preventivno ostanite bolj oddaljeni od tal, žlebov in grebenov kot drugi piloti in si zagotovite širši prostor za morebitne napake. Tekom napredovanja si boste izostrili občutek in intuicijo, ki vas bosta vodila naprej, razvili boste 'občutek za zrak', ki vam bo povedal, kdaj in kam leteti. Več kot boste leteli, boljši pilot boste postali in bolj boste lahko uživali v tem, kar vam prosto letenje lahko ponudi.