Osnove pobočnega jadranja za začetnike

01.10.2019

Avtor: Greg Hamerton

vir: https://flybubble.com/blog/soaring-skills-low-airtime-pilots

Prevod: Domen Višnar

Jadranja na pobočju so ključno okolje za pilote z malo urami, omogočajo pridobivanje letalnih ur in izkušenj, brez turbulence ter dvigov in spustov v termiki. Vendar, ko greš sem in tja dvajsetkrat, kaj še lahko narediš? Ali so kakšne možnosti za hitrejše raziskovanje in izboljšanje sposobnosti? Seveda so:

Dovoli, da te krilo potegne po hribu nazvgor

Če je veter laminaren in piha naravnost po hribu navzgor, bo tvoje gibanje v hrib s krilom zmanjšalo sunek. Dovoli krilu, da te povleče, kot pa da se nagneš nazaj in se z upiranjem boriš z njim. Z upiranjem krilo pridobi več energije, kar privede do eksplozivnega in nekontroliranega vzleta. Če piha veter malo iz strani, položi krilo poševno, tako da bo celotno krilo obrnjeno v veter, vendar še zmeraj vleklo po hribu navzgor. Če je vse v redu, po dvigu poravnaj krilo in odleti.

Odjadraj na privetrno stran dviganja

Ko je veter močan, ni treba biti blizu pobočja. Močan veter pomeni, da je bolj turbulentno bliže hriba. Zato se je bolje obrniti proti vetru in leteti, dokler ne neha dvigovati. Ko ugotoviš kje se nahaja rob dviganja, lahko jadraš stran od »Venturi efekta« (pospeševanja vetra tik ob vrhu pobočja). S tem dobiš tudi možnost, da imaš več časa za preklop na pospeševalnik v primeru ojačitve vetra. Z varno razdaljo lahko raziskuješ tudi močnejša dviganja v »žepih« pobočja, ker imaš več prostora manevriranja.

Nauči se upravljati energijo v zavojih

Ko jadraš na pobočju, je čas za vadbo upravljanja energije v zavojih. Trudiš se delati zavoje s čim manj izgub energije, to pride zelo prav pri jadranju v termiki. Ko narediš krog, se potrudi da po izhodu iz kroga ni dodatnega nihaja. To kontroliraš z zavorami, naredi to resnično gladko. Vstopi torej v zavoj, pusti mu v njem zanihati in poskusi kontrolirati to energijo. To zahteva prefinjen, izostren občutek, ampak ko ti to uspe, je zavoj zelo gladek.

Razvijaj kontrolo nihajev

Podobno lahko vadiš tudi s kontrolo nihanja po prečni osi. Padalo rahlo simetrično zavreš, nato ga spustiš naprej in poskusiš gladko izpeljati nihaj; to lahko večkrat ponoviš da prideš do večjega nihaja. Vajo lahko vadiš na večerni termiki, ko je mirno, da te nič ne moti pri izvajanju.

Izboljšaj ozke zavoje

Še ena stvar, ki jo lahko vadiš, so ozki zavoji, ko najprej uporabiš prenos teže. Uporabi malo prenosa teže, da začneš zavoj, dve sekundi pozneje pa dodaj še malo zavore. Padalo se bo po 180° želelo izravnati. Če vztrajaš s prenosom teže, prideš v lep ozek zavoj, igraj se s tem, nato pridi ven iz zavoja gladko zopet v smer letenja. Cilj kontrole padala je, da ves čas delaš vse nežno, lepo in brez velikih nihanj.

Poskusi po polnem zavoju, 360°, priti iz zavoja res točno v smeri. Poišči si točko na horizontu in si zamisli, da prideš ven iz zavoja »po tračnicah«. Razvijanje takšne precizne kontrole resnično izboljša tvojo sposobnost za natančno termično kroženje.

Izboljšaj tvoj položaj krmilnih ročk

V fazi letenja se poskusi izogniti potiskanju rok pred nosilne trakove. To je pogosta napaka. Ko jih potiskamo naprej, potiskamo krmilne vrvice v sekanje z zadnjimi nosilnimi vrvicami padala. Pilot poskuša stabilizirati telo s potiskanjem rok naprej in s tem potiska sebe nazaj v sedež. Zato je potrebno optimalno namestiti svoje nastavitve sedeža, tako da ni občutka in potrebe za predhodno opisano napačno dejanje. Precej boljša kontrola letenja je torej vlečenje krmilnih ročk naravnost dol, vzporedno z nosilnimi trakovi. Vadi obrate 360° (visoko in spredaj) Če si daleč in visoko od pobočja, lahko vadiš nežne 360 stopinjske zavoje, vendar bodi posebej pozoren, saj pri jadranju ob pobočju resnično hitro pospešiš z vetrom, ko si v delu zavoja, ko si obrnjen z vetrom v hrbet. Torej res samo visoko in dovolj daleč spredaj. S to vajo razvijaš okoljsko zavedanje in sposobnost presojanja zanašanja z vetrom, ki sta osnovni veščini za varno letenje.

Uporabljaj mehurčke dviganj za napredovanje navzgor

Kadar je rahlo termično v razmerah za pobočno jadranje, se postavi v veter, da slediš lahkim dviganjem. Ta te pripeljejo do pravega jedra, ki je pred hribom. Ko dviganje narašča , zavrti in uporabi sveže odkrite veščine, da ujameš enakomerno dviganje.

Izogibaj se vetrovnim delom terena Ko jadraš v katerokoli skledasto, konkavno področje, ne smeš leteti globoko v to področje, saj se tam veter okrepi in kanalizira. Vsaka tukajšnja termika še doda k moči vetra, gre pa tudi zelo poševno in je ne moreš izkoristiti za varno dviganje. Več možnosti, da najdeš dviganja, imaš bolj zunaj, pred tem področjem, predvsem vzdolž kakšnih štrlečih grebenčkov.

Uživaj

Piloti, ki se razvijajo najhitreje, so tisti, ki se igrajo s svojimi krili. Igraj se na tleh, preskakuj grmovja, vadi tvoje »top landing« prihode, uporabi pospeševalnik, pojdi gor, pojdi dol. Zrak je ogromno igrišče in bolj kot se igraš, več se naučiš in tako povečaš svojo varnost letenja.