EP v natančnosti pristajanja z jadralnimi padali, Kobarid, 16. - 22.9.2018

01.09.2018

Avtor: Srečko Jošt

Kobarid in dolina Soče sta že dolgo uveljavljeni destinaciji za jadralne padalce. Tu se je od začetka devetdesetih let pa do danes zvrstilo blizu 100 tekmovanj, tudi tistih najvišjega ranga – državna prvenstva, svetovni pokali in tudi že evropsko prvenstvo.

V glavnem so bila to tekmovanja vpreletih, po katerih je dolina tudi najbolj znana.

Z novim vzletiščem na Ozbenu, ki je hitreje dostopen in na nižji nadmorski višini kot ostala, so se odprle nove možnosti. Ena od teh je tud organizacija tekmovanj v natančnosti pristajanja. Konec leta 2015 se je društvo Adrenalin paragliding team Gornje Posočje, s soorganizatorjem DJP Krokar iz Železnikov, prijavilo na razpis za organizatorja evropskega prvenstva v natančnosti pristajanja. S strani mednarodne zveze FAI so bili izbrani za organizatorja evropskega prvenstva 2018 in s tem tudi pred-evropskega 2017. Po lanski zelo uspešni izvedbi tekmovanja, ki je veljalo tudi za svetovni pokal, bo tako v septembru Kobarid gostil najboljše jadralne padalce v natančnosti pristajanja stare celine.

Tekmovalni dnevi bodo potekali od 17. do 22. septembra. Glavno vzletišče bo na Ozbenu s pristankom v Kobaridu (za Petrolom), kjer bodo ljubitelji letenja in navijači lahko spremljali tekmovanje. Zadnjemu tekmovalnemu dnevu bo sledil zaključek in podelitev priznanj najboljšim v posamični in ekipni konkurenci.

Na tekmovanju se bo pomerilo preko 100 tekmovalcev iz evropskih držav ter nekateri povabljeni iz ostalega sveta. Ker so slovenski tekmovalci v samem vrhu, lahko pričakujemo tudi naše pilote na najvišjih stopničkah, tako v posamični, kot ekipni konkurenci.

Ekipa Slovenije: Matjaž Sluga, Jaka Gorenc, Matjaž Ferarič, Anton Svoljšak, Rok Preložnik, Maja Navodnik Preložnik in Špela Krnc. V posamični konkurenci bosta nastopala še Duško Gorenc in Renato Herega. Trener in vodja tekmovalcev je Srečko Jošt. Vabimo vas, da si ogledate tekmovanje in z navijanjem pomagate našim tekmovalcem k čim boljšemu uspehu. Več o tekmovanju na povezavi.

Najboljši jadralni padalci v točnosti pristajanja so imeli v letošnjem letu že tri tekme svetovnega pokala (PGAWC). V februarju v Turčiji (Tatlitsu – 2. mesto Jaka Gorenc), maju v Kazahstanu (Taldykorgan – 1.mesto Matjaž Ferarič) in juliju v Indoneziji (Batu). V letošnjem letu bodo tekmovali še v oktobru v Kanadi, novembru v Nepalu in decembru v Albaniji. Matjaž Sluga, Jaka Gorenc in Matjaž Ferarič so uvrščeni trenutno na vodilnih mestih.