Aeros winter race 2018

01.06.2018

Zmajarsko tekmovanje AWR, deveto po vrsti, je pod streho. Zanimivo, še nobeno do sedaj ni odpadlo, samo enkrat je bil izveden le en tekmovalni dan in tekmovanje uradno ni bilo veljavno. Letos je tekmovalo 48 jadralnih zmajarjev iz osmih držav. Generalni spozor tekme je bila firma Aeros iz Ukraine, manjši sponzorji pa še Občina Ajdovščina, Spar in Picerija Anja.

Odločitev, da bo tekma na prvi termin, je padla v četrtek popoldne pet dni pred tekmo. Napoved je nakazovala, da bo po ohladitvi s snegom nastalo nekaj lepega vremena z močno burjo, ki pa naj bi kmalu ponehala. To se je zgodilo šele proti koncu naslednjega tedna, v petek in soboto na Lijaku, na Ajdovskem pa burja niti v nedeljo ni ponehala, ampak se je še okrepila v primerjavi s soboto.

V sredo, 21.3.2018, prvi dan tekme je pri Piceriji Anja, kjer smo imeli tekmovalni urad (HQ), burja veselo nažigala, tako da smo objavili da tekma ta dan odpade in dali spodbudo da jutri pa bo. Zvečer je bila za vse tekmovalce večerja, ki so jo kuharski mojstri picerije pripravili kot se spodobi.

Vremenska prognoza res ni kazala izboljšanje, ampak upanje umre zadnje, tako da sva se z Matjažem Valjav-cem v četrtek zjutraj odločila, da poskusiva zadevo spel-jati na Lijaku. Ob 10.30 se odpravimo v lepem sončnem vremenu na vzletišče Lijak. Burja na Kovku med 20 in 30m/s. Čakamo, mogoče pa le bo. Ko se je ura bližala proti 14.00, se je veter konstantno krepil in spreminjal smer. Jasno nam je bilo, da tekme ta dan ne bo in smo se odpravili proti pristanku.

Glede videnega so bili tekmovalci zadovoljni, saj se je stvar premikala.  V petek zjutraj pri Piceriji Anja burja ne piha tako močno in je napoved za novogoriški konec obetavna. Premik na vzletišče Lijak poteka po ustaljenem redu. Za obveščanje je bilo poskrbljeno preko spletne strani tekme in programa »Whatsapp« za tiste, ki so imeli to aplikacijo naloženo.

Sunki burje na Kovku padejo na trenutke pod 14m/s. Možno bo izpeljati eno kratko tek-mo. Odločimo se za 54 km dolgo etapo med Sveto goro, Trsteljem in  Ravnami nad Črničami. V cilj pride 18 tekmovalcev od 48, najboljši je bil Peter Neuenschwander iz Švice. Dolet s Trstelja do Škabrijela in v cilj je bil za večino ostalih prehud zalogaj. Dan se je končal v prijetnem spomladanskem vremenu s povratkom v vipavsko burjo.

Tudi v soboto v Ajdovščini burja ne pojenja. Jutro je sončno. Po ustaljenem redu gremo na Lijak. Razlika je bila samo v tem, da je organiziran prevoz startal izpred tekmovalnega urada. Na Čavnu so že prve baze, ko se ob 10.uri odpeljemo izpred picerije. Do trinajste ure so oblaki popolnoma pokrili nebo. Določimo optimistično disciplino, 69 km med Sveto goro, Ravnami nad Črniča-mi, Cirjem in Branikom. V cilj je prišlo 11 tekmovalcev, kar je bilo neverjetno, saj so bili vmes med letom veliki časovni presledki nedviganj, kjer si enostavno odpeljal do »matere« zemlje. Ta dan je zmagal Kajo Klaus iz Nemčije, na koncu tudi skupni zmagovalec tekmovanja, minuto za njim pa je bil Matjaž Klemenčič iz DPL Posočje, ki je bil kot petouvrščeni v končni skupni razvrstitvi tudi naš najboljši tekmovalec.

Med proizvajalci je suvereno zmagala firma Aeros, saj so osvojili prvi dve mesti z njihovim izdelkom Aeros Combat 12.4. Zanimivo pri tem je, da imajo njihovi zmaji najmanjšo kvadraturo v konkurenci in v dviganjih nimajo problema. Nasprotno, v dviganjih so celo suvereni in med najvišjimi. Prav tako so med najboljši v doletu. Njihov lanskoletni rezultat na svetovnem prvenstvu v Braziliji, kjer so s Combatom zmagali, tako ni naključje.

Ob koncu lahko rečemo hvala vremenu, da nam je bilo omogočeno izpeljati dva prekrasna tekmovalna dneva, po izjavah tekmovalcev sodeč odlično. Hvala tudi organizacijski ekipi, ki je skrbela, da je vse potekalo nemoteno v zadovoljstvo tekmovalcev. Drugo leto bo tekmovanje deseto po vrsti. Obetajo se nekatere spremembe v organizacijski ekipi, upam pa, da ne pri vremenu.

Rezultate najdete na: awr.aeros.com.ua/index.php/en/results-show

Avtor: vodja tekmovanja - Ivan Brovč