Najbolj "sexy" vzletišče na svetu

01.05.2017

Ozben je 750m visoko vzletišče nad Kobaridom, med grebenom Kobariškega Stola in Planice z idiličnim pogledom na smaragdno reko Sočo, Krnsko pogorje ter Polovnik. Zaradi svoje oblike, dveh manjših hribčkov, se ga je prijelo ime »joški«. Padalci iz drugih regij niso vedeli, da se hrib imenuje Ozben, zato so ga poimenovali po svoje. Kar naenkrat se je govorilo o joških, domačinom pa se na začetku še sanjalo ni, kateri hrib naj bi to bil.

Ideja o vzletišču se je porodila v začetku 90-ih let V glavah Klavdija Rakuščka in Damjana Korena (Čoča). S svojimi karakteristikami, kot so manjša nadmorska višina, hiter in ob milih zimah celoleten dostop, ter s svojo primernostjo za šolanje in začetnike, bi zapolnilo vrzel v ponudbi vzletišč v dolini Soče in podaljšalo sezono. Ozben je center kobariške občine in ponuja možnosti za veliko raznovrstnih »outdoor« aktivnosti ter velik potencial za razvoj v prihodnosti.

Prva resnejša prizadevanja so se začela izvajati leta 2006, ko je bila ideja predstavljena na sestanku občinskega odbora za turizem v Drežnici. Zataknilo se je seveda pri cesti, ki je ni bilo. Predhodni poskusi lastnikov, da bi jo zgradili sami, so se zaradi nesoglasij izjalovili.

Po sestanku so bila iz strani občine za izgradnjo ceste odobrena sredstva v višini treh milijonov tolarjev in dela so se lahko pričela. Cesta (gozdna vlaka prevozna zgolj s traktorjem ali terenskim vozilom) je bila v dobrem letu narejena, tudi s pomočjo denarja društva in lastnikov parcel. Želja je bila, da bi bila dela na cesti in vzletišču končana do leta 2013, kar pa se ni zgodilo, saj se je zopet zataknilo pri cesti. Tokrat zaradi denarja. Zaradi nedostopnosti so se zamaknila tudi dela na samem vzletišču.

Konec leta 2015 se je Društvo Adrenalin, skupaj s KJP Krokar, prijavilo na razpis za organizatorja evropskega prvenstva v točnostnem pristajanju in bilo izbrano za EP leta 2018. Posledično moramo predhodno organizirati tudi pred-evropsko prvenstvo, ki bo septembra letos, skupaj s svetovnim pokalom, da bo zagotovljena večja udeležba. To je pospešilo dogajanje in olajšalo dogovore z občino glede ceste. Društvo Adrenalin je takoj pristopilo k urejanju vzletišča ter pridobivanju vse potrebne dokumentacije za posek gozda v soglasju z lastniki. Dela na vzletišču so zaradi mile zime potekala hitro in v enem mesecu je bil teren pripravljen. 6.2.2016 je Klavdij Rakušček kot prvi otvoril novo vzletišče. Sicer sta pred tem, kot prva že v začetku 90-ih na severni strani, kjer je bila prej čistina, vzletela Damjan Koren in Stane Rakušček.

V prvem letu nam je odgovarjalo, da ni bilo veliko obiska, saj se je moral teren utrditi in zatraviti. Obiskano je bilo predvsem s strani pilotov, ki se radi na vzletišče povzpnejo peš. V posebno čast pa nam je bilo gostiti »Slo paragliding team«, reprezentanco v preletih, ki so nas presenetili z obiskom na »joških«. Društvo ima namen v prihodnje dati več poudarka ponudbi za bolj zelen dostop do vzletišč in tudi preletaši so se tokrat potrudili in v glavnem pripešačili na vzletišče.

Tekom lanskega leta smo člani društva opravili več delovnih akcij, kjer smo uredili in počistili okolico ter drevje polomljeno od žleda. Kupili smo tudi parcelo, kjer bo obračališče in sam dostop na vzletišče. Letos smo uredili kotiček z mizo in klopmi tudi za druge obiskovalce, tako da sam prostor postaja urejen, skoraj pravljičen. Zveza za prosto letenje nam je pomagala, da smo vzletišče registrirali. V neposredni bližini so tudi ostaline 1. svetovne vojne, ki jih bo obnovila Fundacija Poti miru v Posočju in bo tako poleg športne ponudbe ponujena tudi zgodovinska.

Trenutno so priprave na tekmovanja že v polnem teku. Pričakujemo začetek del na cesti, ki jih bo financirala občina Kobarid in bodo omogočila, da bo cesta prevozna tudi s kombiji. Poleg tega v začetku maja pošiljamo v Albanijo, kjer bo potekalo svetovno prvenstvo v točnostnem pristajanju, tri člane kluba, da se bodo izšolali za sodnike.

Klavdij Rakušček in Lara Leban, Društvo Adrenalin Gornje Posočje