Svetovno prvenstvo v natančnem pristajanju, Vlora, Albanija

01.09.2017

Letošnje svetovno prvenstvo v natančnem pristajanju z jadralnimi padali je potekalo v mesecu maju v albanskem obmorskem letovišču Vlora. Tam nas je zastopala osemčlanska ekipa v sestavi Igor Eržen (vodja ekipe), Matjaž Ferarič, Jaka Gorenc, Rok Preložnik, Matjaž Sluga, Anton Svoljšak, Maja Navodnik Preložnik ter Valerija Padjen. Svoljšak lovoriko svetovnega prvaka že ima, Slugi ta še manjka, a je aktualni evropski prvak ter branitelj lovorike vice prvaka. Tu je še Ferarič, že dvakratni svetovni prvak, enkrat evropski, ter enkrat zmagovalec Svetovnih iger. Tudi ostali ne zaostajajo veliko. Že sama imena so nam dala vedeti, da gremo na prvenstvo s kompletno in močno ekipo, zato so bila tudi pričakovanja pred samim prvenstvom zelo visoka. Prav tako smo ekipno že želi naslove, a tokrat bo težje. Tu so Kitajci, Indonezijci, Malezijci, Tajci, da ne pozabim Srbe in Čehe, vsaka ekipa ima možnosti za naslov, a okronana bo le ena.

Albanija, …Vlora,….lepo,….a šele čez nekaj let, trenutno je eno samo veliko gradbišče, postavljeno na rob naravnih lepot. Sama organizacija je osredotočena na direktne televizijske prenose na nacionalni TV, imeli so vse od intervjujev, do prenašanja tekmovanja, profesionalno osebje, ni da ni. Še predsednik je prišel, ma kaj, še prenos »Evrosonga« so prestavili zaradi našega tekmovanja.

Organizacija je prav na račun medijske izpostavljenosti tudi malo pešala, malo tukaj, malo tam, zaradi tega je bil velikokrat tudi kakšen nejevoljen »team leader«, ki se je moral prebijati skozi vso ad-hoc birokracijo. Kot je dejal direktor tekmovanja po nekaj opravljenih tekmovalnih dnevih: »Še malo pa bo, saj smo že skoraj vse uredili.« Res je in na koncu so jim stvari res lepo tekle, a medtem so se na prizorišču dogajale neverjetne stvari.

Neverjetno, po prvi seriji je kar 14 pilotov zadelo DC (dead center oz. 0 cm), še po dveh serijah so trije, ki imajo 0 cm, tudi po treh serijah, kar je že nov svetovni rekord vztrajata še dva, Svoljšak in Chandra. Chandra v četri seriji le naredi napako in naredi 10 cm, medtem ko Svoljšak z DC-jem zakoliči nov svetovni rekord s štirimi zaporednimi DC-ji. Svoljšak sicer z nekaj manjšimi napakami (najslabši rezultat je bil 8 cm) na koncu pristane na 13. mestu. Ko je že nekako kazalo, da se Sluga ne bo in ne bo pobral (1 cm, 2 cm, 3 cm, 2 cm) je tudi on v peti in šesti seriji naredil DC, kar ga je počasi že približalo deseterici. 3 cm v sedmi ga je malo pretreslo, a se je dobra zbral, ter v osmi in deveti seriji zopet naredil DC, kar ga postavi na stopničke. Delitev drugega mesta pomeni, da morata on in Haiping (Kitajska) še enkrat na ponovni skok. Matjaževih 3 cm zadošča za drugo mesto, saj Haiping naredi katastrofalno napako s 461 cm. Sluga ob tem še popravi državni rekord Ferariča za 2 cm s številom zaporednih skokov pod 5cm, ki sedaj znaša 10 serij z rezultatom 17 cm. Sluga je bil skozi celotno tekmovanja tudi najbolj konstanten pilot, v desetih serijah je bil najslabši rezultat 3 cm.

Kaj pa ostali? Še vedno odlični. Ferarič 29., Gorenc 31., Preložnik 39. Prav vsi so dokazali, da sodijo v sam svetovni vrh, a kakšna napaka preveč in že si 10 mest nižje. To je na svoji koži dodobra izkusil Chantika (Indija), ki je v zadnji seriji iz 30. mesta padel na kar 107. Razlike so tukaj zares minimalne in na koncu vsak cm igra veliko razliko. Mogoče sta edino dekleti pokazali malo manj, vsekakor pa sta si nabrali dobre izkušnje pred Evropskim prvenstvom, ki bo drugo leto v Kobaridu.

Ekipno so na koncu naši dosegli še vedno odlično 6 mesto. Skozi celotno tekmovanje smo se nekako borili s Čehi, ki so si na koncu z odlično zadnjo serijo priborili bron. Od brona nas je tako ločilo vsega 6 cm, a ob tako hudi konkurenci je bil to žal prevelik zalogaj.

Čestitke celotni ekipi za dosežen rezultat.

Pripravil: Igor Eržen