Super jadralno padalski testival od 25. do 28. maja

01.09.2017

Festival v Kössenu v Avstriji je vedno živahen. Če je le lepo vreme in se najde dobra družba, je zabava zagotovljena. Letos nam je bilo vreme zelo naklonjeno in že zelo toplo. Prisotna so bila prav vsa padalska podjetja, ki danes v tem športu nekaj pomenijo. Organizatorji pa so registrirali cca. 6.000 tisoč poletov v času testivala.

Kössen, ki se nahaja na severnem delu Alp, je tudi že gostil FAI tekmovanja, tako v jadralnem padalstvu, kot zmajarstvu. Sedaj pa se tam vsako leto odvija “outdoor event” oz. t.i. super jadralno-padalski testival, kjer lahko piloti testno letijo veliko večino jadralnih padal, ki so trenutno na trgu.

Na vzletišče, ki je na višini 1.500 m - 1.700 m, se pride z gondolo. Vožnja traja 15 min. Pobočje, kjer se leti, je obrnjeno proti severu in zahodu, in je zelo priljubljeno, saj omogoča varno letenje tudi za ne tako izkušene pilote. Je tudi izhodišče za XC prelete. Doline so široke in nudijo dovolj prostora za pristanek. Največ padalcev je med majem in septembrom. Uradni pristanek pod vzletiščem je velik, cca. 3ha, ki je pod okriljem “Fliegerbara”, kjer ne manjka dobrega in mrzlega piva, na voljo pa so tudi padalski hamburgerji in zrezki.

V Kössenu je kar nekaj hotelov, apartmajev, počitniških hiš in tudi kamp, ki je od pristanka oddaljen 400 m, do gondole pa se pride tudi peš.

Mateja Kravos Pljakoski
Društvo Kovk Ajdovščina