Vzletna točka Skripi, Kanin-Bovec

01.09.2017

Jadralno padalstvo ima v Bovcu že dolgo tradicijo, saj so se že konec 80-ih spuščali, bolj kot jadrali, s Kaninskega smučišča. Medtem je preteklo že nekaj Soče in se napletlo kar nekaj zgodb. Ena zelo pozitivna je, da je z letošnjo sezono spet možno dostopati na pogorje Kanina z obnovljeno kabinsko žičnico.

Klub JPD Kanin je zato letos s pomočjo Javnega zavoda Sončni Kanin in ZPLS-ja uredil vzletno točko na Skripih (1616m), tik ob vmesni postaji žičnice. Vzletišče je primerno za lokalno letenje, kot idealen teren za uživanje v razgledih, saj se lahko ob pobočjih Kanina dvignemo nad vrhove in doživimo izjemno kuliso Julijcev in dolino Soče. Prav tako so Skripi izvrstno izhodišče za krajše ali daljše prelete, če si hočemo ogledati vršace Julijcev od bliže.

Seveda je vse to mogoče v primernih vremenskih pogojih. To pomeni da je letenje ob močnejšem JZ vetru, oziroma v popoldanskih urah po ozkih dolinah Trente in Koritnice tvegano početje. Takrat se raje držimo bovške kotline, kjer je pristajanje zaradi širše doline manj zahtevno.

Nadvse pomembno pa je, da se držimo določenih pravil letenja zaradi bližine športnega letališča v Bovcu!

Na priloženi fotografiji, ki se nahaja na naslednji strani, je označena cona, kjer je letenje absolutno prepovedano. Dejavnost na letališču je z letošnjo sezono, ko se je zamenjal upravnik letališča, izjemno povečana zaradi prisotnosti padalcev - skydiverjev. Niti na kraj pameti nam torej ne sme priti, da bi se podajali čez prepovedano cono! To velja tako za proste letalce, ki vzletajo iz Kaninskih vzletišč, prav tako pa tudi za preletaše, ki vzletajo iz ostalih vzletišč v Posočju. Pristajalno mesto se nahaja na Bregu, 800 metrov vzhodno od krožišča v smeri proti križišču Predel/Trenta. Na pristanku je vetrna vreča ter informativna tabla. Prosimo, da se pristaja in pospravlja opremo na omenjenem mestu, sicer so težave z lastniki zemljišč v okolici.

OPOZORILO: Absolutno prepovedano je pristajati v bližini spodnje postaje kabinske žičnice, ker se le ta nahaja v letališki coni! V poletnem času popoldan, ter ob močnejšem jugozahodniku nevarnost močnih dolinskih vetrov! Za več informacij lahko obiščete spletno stran kluba.

Cena enosmerne vozovnice do vmesne postaje Skripi znaša 12€. Če se odločite za nakup 10-ih kart je znesek 100€. Do 15.9. je obratovalni čas vsak dan med 7:00 - 16:00. Več informacij lahko najdete na spletni strani Sončnega Kanina.

Vabljeni na letenje s sončnega Kanina!

Tomaž Cingerle, JPD Kanin