Čiščenje vzletišča Ošven

04.01.2018

Jesen je že v zadnjih vzdihljajih in se počasi poslavlja. Jutra so že hladna, drevesa so odeta v lepe jesenske barve, šelest listja pod nogami ob samotnih sprehodih skozi gozd in turobno zavijanje vetra med skoraj golimi krošnjami dreves pa daje slutiti, da se narava zavija v zimsko otopelost. Pred nami je zima, je veter, sneg in mraz. Tudi vrhunec padalske sezone je že za nami in ker se narava že pripravlja na zimsko spanje, smo se člani DPL IKAR odločili, da še pred zimo očistimo naše vzletišče na Ošvenu.

Vzletišče leži na nadmorski višini 1080 metrov in je priljubljeno predvsem med koroškimi padalci. Zanimivo je ob vikendih, saj se nas takrat zbere kar precejšnje število. Samo vzletišče leži na severni strani Uršlje gore, od koder se odpira lep in nepozaben pogled na Prežihove Kotlje, mesto Ravne na Koroškem in ob lepem vremenu tudi na del planin sosednje Avstrije. Sam Ošven je za nas padalce zanimiv predvsem v dopoldanskem času. Poleti deluje že od 10. ure dalje in omogoča tudi daljše prelete. Prav tako je tu možno leteti tudi takrat, ko povsod drugod preveč piha in zaradi vetra drugje te možnosti skoraj ni.

Tam, kjer vzletamo, je bilo včasih smučišče. Zaradi smučišča je bilo tudi naše vzletišče lepo počiščeno in pokošeno. Bil je lep travnik brez vsega tega, kar je do danes hitro zrastlo. Odkar ni več smučišča, je » podivjalo« grmovje, zraslo je polno mladih smrečic in borovcev, tudi trava je visoka. Grmovje je bilo vsako leto višje in ugotovili smo, da bi bilo pametno malo počistiti, da vse skupaj res preveč ne podivja. Dogovorili smo se, da to uredimo še pred zimo. Napoved za letenje zaradi vetra ni bila obetavna in zato smo se odločili, da gremo v akcijo. Nekaj najbolj pridnih se nas je res zbralo, v roke smo vzeli sekire, kose, grablje, motike in z dobro voljo začeli našo delovno akcijo »očistimo Ošven«. V nekaj urah je bilo vse prav lepo očiščeno, pokošeno, pograbljeno, brez grmovja in pokazal se je prav lep pogled na naš priljubljeni Ošven, ki je sedaj pripravljen na letalno sezono za drugo leto. Pravijo, da se z dobro voljo in pridnimi rokami da veliko narediti in res je tako. Naš trud je res lepo viden. Sicer pa smo bili v našem društvu letos zelo pridni, saj smo počistili tudi vzletišče na Kremžarici in Rahtelu. Vsem članom, ki so se udeležili te in tudi ostalih akcij, se najlepše zahvaljujemo.

Marina Globočnik
DPL Ikar Slovenj Gradec