Priporočila in omejitve za letenje v Dolomitih

18.01.2016

V Dolomitih imajo vsako leto veliko resnih problemov, še posebno na področju Canazei-Col Rodella-Pordoi-Marmolada. Prisotnost stotin pilotov v zraku povzroča nevarnost pri reševanju poškodovancev s helikopterji, ker se piloti ne držijo pravil v primeru reševanja s helikopterjem. Obstaja možnost, da se področje zapre za prosto letenje.

Navodila za letenje v Dolomitih

  • Telefonska številka za klic v sili v Italiji je 118.
  • Če greste leteti v Dolomite si kupite (so zelo poceni) oziroma sposodite PMR prenosno postajo (walkie talkie). Uraden kanal, za uporabo izključno v varnostne namene, je 8 s subtonom 16 (tako imenovan "8-16"). To je ekvivalentno frekvenci 446,09375 MHz + subton 114,8 Hz. To pomeni, da UKV postaje, ki uporabljamo v Sloveniji, načeloma niso primerne (razen novejših modelov postaj ki imajo možnost uporabe UHF/VHF).
  •  Če vidite helikopter (načeloma so rdeči ali rumeni) se mu umaknite vsaj za 2 km. 
  • Prisotnost helikopterja in umik od le-tega sporočite tudi soletalcem po običajnih frekvencah (UKV postaja).
  • Priporočajo uporabo velikih ušes za nakazanje drugim pilotom, naj se umaknejo, če ni drugega načina komunikacije. Ne bližajte se helikopterju, četudi menite, da je dosegel ponesrečenca in je varno leteti dalje. Zelo možno je, da čaka ostale pilote (vključno z vami), da se mu umaknete.
  • Vsak pilot mora imeti sabo tudi rdečo in zeleno dimno bombo (baklo). Lahko jo kupite na spodnji postaji gondole Col Rodella. Če ste se ponesrečili uporabite rdečo. Če ste OK pa zeleno in čimprej pospravite padalo.

fotografija: Pavel Kante